A pho leves térhódítása az utóbbi években az itthoni éttermeket is elérte, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen ez a vietnámi leves nem csak isteni és laktató, de elképesztően egészséges is.
Számtalan módon készítik a pho levest, mi most egy olyan változatot mutatunk nektek, amit zöldségekből, tofuból és bárhol beszerezhető fűszerekből készíthettek el. Külön szuper benne, hogy nem kell hosszú órákig főzni: a vegán pho leves elkészítése a húsos verzióval ellentétben mindössze másfél órát vesz igénybe.
Hozzávalók (6 literhez):
- 1 csomag rizstészta
- 2 csomag füstölt tofu
- 1 db friss brokkoli
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 db karalábé
- friss mungóbabcsíra
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ujjnyi friss gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 db csillagánizs
- 1 evőkanál szegfűszeg
- 1 evőkanál egész feketebors
- 1 rúd fahéj
- 2-3 db leveskocka
- 5 evőkanál szójaszósz
- chiliszósz
- só
- 1-2 evőkanál olaj
- a tálaláshoz: 1 db lime és 3-4 szál újhagyma
Elkészítés:
- A megpucolt vöröshagymát vágd ketté, a szintén megpucolt gyömbért pedig vágd kb. egy cm-es darabokra, és tedd őket egy nagy méretű száraz edénybe a fűszerekkel (csillagánizs, szegfűszeg, feketebors, fahéj) együtt, majd az egészet pirítsd kb. öt percig alacsony lángon.
- Öntsd fel az alapod kb. hat liter vízzel, add hozzá a fokhagymagerezdeket, a leveskockát és a szójaszószt, majd főzd fedő nélkül egy órán keresztül alacsony lángon.
- Amíg készül az alaplé, készítsd elő a feltéteket: a tofut vágd nagyobb hasábokra (kb. 3x2x2 cm), sózd, borsozd, tegyél rá egy kis fokhagymaport és szójaszószt. Süsd addig egy serpenyőben egy evőkanál olajon alacsony-közepes lángon, amíg ropogós nem lesz, de elkészítheted olajmentesen is airfryerben.
- A rizstésztát tedd egy hőállő edénybe és önts rá annyi forró vizet, hogy bőven ellepje. Hagyd fél órát állni: ez idő alatt megpuhul. Ha kész, szűrd le, és hideg vízzel öblítsd át, hogy ne ragadjon össze. (Kis segítség: akkor jó, ha már áttetsző.)
- A karalábét, a sárgarépát és a brokkolit darabold fel ízlés szerint.
- Ha letelt az egy óra, szűrd át egy aprólyukú szűrőn az alaplevedet és tedd vissza az edénybe. Add hozzá a feldarabolt zöldségeket és főzd addig, amíg félpuhák nem lesznek: a pho leves lelke a még kicsit roppanós zöldség. Ízlés szerint ez 15-25 percet vesz igénybe.
Tálalás:
Egy mélyebb tálba szedj ízlés szerint rizstésztát, erre jöhet a leves, a tetejére pedig a tofu, a babcsíra és az újhagyma. Ha szereted a csípőset, keverhetsz hozzá a kedvenc csili szószodból is, a pikánsabb ízhatásért pedig, csavarhatsz bele egy kis limelevet is. Hagyományosan evőpálcikával szokás enni a zöldségeket, a levét pedig a tányérból kortyolni.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.