Most olvasott cikk
Kamilla királyné nem vásárol többé állati szőrmét

Kamilla királyné nem vásárol többé állati szőrmét

Kamilla brit királyné

A szőrmeruha ezentúl tiltólistás lesz Kamilla brit királynénál. A PETA állatvédő szervezet hangsúlyozta, ezzel a brit közvéleményt tükröző döntést hozott. A Nemzetközi Szőrme Szövetség szerint azonban pusztán az állatjogi aktivisták nyomásgyakorlása hajszolta bele őt ebbe az elhatározásba.

Jelentős állatjóléti lépésre szánta el magát Kamilla királyné. A brit előkelőség levélben tájékoztatta a PETA állatvédelmi szervezetet arról, hogy a jövőben nem bővíti újabb szőrmékkel ruhatárát. Ezzel egyébként néhai anyósa nyomdokaiba lép. II. Erzsébet brit királynő 2019-ben tette közhírré, hogy újabb szőrmeruha már nem kerülhet a gardróbjába.

Emeljük Claret-val, a kedvenc italával teli poharunkat Kamilla királyné egészségére, amiért igazi királyné módjára teszi magáévá a brit emberek álláspontját. A britek 95 százaléka ugyanis elutasítja a szőrme viselését

– reagált a PETA a királyné vállalására.

Az állatvédő szervezet ügyvezető igazgatója, Ingrid Newkirk hozzátette, „helyes, hogy a brit monarchia a brit értékeket tükrözi, elismerve, hogy a szőrme nem lehet része a társadalmunknak”.

A Nemzetközi Szőrme Szövetség (International Fur Federation) hangsúlyozta, hogy „az állatjogi aktivistáknak nem kellene nyomás alá helyezni a királyi családot”.

Wendy Higgins, a Humane Society International (HSI) nemzetközi állatjóléti szervezet sajtófelelőse azonban nem gondolja, hogy nyomásgyakorlás eredménye lenne a bejelentés. „Kamilla királyné döntése, miszerint innentől nemet mond minden szőrmeruhára, a brit közvélemény erkölcsiségét és hangulatát mutatja” – jelentette ki.

Nem kizárólag a szőrmeruha problémás

A PETA egyértelműen örömmel fogadta Kamilla királyné bejelentését, azonban további lépéseket várna az uralkodói családtól. Több alkalommal is felhívták már arra a figyelmet, hogy a királyi gárda által viselt minden egyes medveszőr kucsma elkészítése egy medve életébe kerül.

Sokkoló videóval állt elő a szervezet a közelmúltban arról, milyen borzalmakat kell átélnie a medvéknek egy-egy kucsma elkészüléséért. A felvételeken az látszik, amint a Kanadában élő fekete medvéket csábító falatokkal a közelbe csalogatják a vadászok, hogy aztán számszeríjjal végezzenek velük. Ez a legtöbb esetben egy hosszadalmasabb folyamat, az állatok haláltusája sokszor napokig is eltart. Gyakran a sebük elfertőződésébe vagy a vérveszteségbe halnak végül bele.

A PETA összefogott egy műszőrmegyártóval, és kidolgoztak egy olyan kucsmaalternatívát, amelynek elkészítéséhez egyetlen állatnak sem kell meghalnia. Fel is ajánlották a védelmi minisztériumnak a kegyetlenségmentes fejfedőt, 2030-ig teljesen térítésmentesen bocsátották volna állami rendelkezésre ezeket. A kormány részéről viszont már ekkor sem látszott hajlandóság arra, hogy lecseréljék a hagyományos darabokat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.