Ez a bazsalikomos zöldborsókrémleves olyan étel, amit ha egyszer elkészítesz, akkor garantáltan fel fog kerülni a heti menüsorra, főleg a tavasz beköszöntével. Ilyenkor ugyanis sokkal jobban kívánjuk a friss, zöld ízeket, ami nem véletlen.
Télen általában kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mint a többi évszak során – tányérunkon inkább a testesebb, telítőbb, melegítő ételek foglalnak helyet. Tavasszal, ahogyan a napos órák száma emelkedik, és beköszöntenek az idényzöldségek és gyümölcsök, a hosszú tél után természetes módon jobban kívánjuk a vitaminban dús ételeket. A bazsalikomos zöldborsókrémleves pedig egy igazi tavaszi vitaminbomba, tele egészséges mikro- és makrotápanyagokkal.
De nem csak a tápanyagtartalma miatt ajánljuk ennek az ételnek az elkészítését, hanem a praktikussága miatt is. A krémleves mindig kényelmes választás, hiszen az összetevők előkészítésén túl nem igényel több aktív energiát. Csak bele kell dobálni a hozzávalókat a fazékba, ami után a leves szinte megfőzi magát; ennek ellenére mégis rendkívül izgalmas ízvilágú, isteni ételt kapunk végeredményként.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 500 g zöldborsó (használhatsz fagyasztottat is)
- 1 fej vöröshagyma vagy lilahagyma apró kockára vágva
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 750 ml zöldségalaplé vagy víz
- 250 ml növényi tejszín*
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- pár tekerés frissen őrölt bors
- 1 marék friss bazsalikom
- friss citrom leve a tálaláshoz
*Fontos, hogy édesítetlen növényi tejszínt használj, és a legjobb, ha minél semlegesebb ízűt választasz, például rizs- vagy zabalapút.
Bazsalikomos zöldborsókrémleves elkészítése
- A hagymákat tisztítsd meg, majd a lila- vagy vöröshagymát aprítsd fel kis kockákra, a fokhagymát pedig zúzd össze egy fokhagymanyomó segítségével (vagy ezt is aprítsd fel).
- Egy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, és közepes lángon kezdd el rajta pirítani a felaprított lila- vagy vöröshagymát. Adj hozzá egy nagy csipet sót, majd öt perc után jöhet hozzá a zúzott fokhagyma, a zöldborsó és pár tekerés frissen őrölt bors. Ezt is pirítsd 2-3 percig, majd öntsd fel 750 milliliter zöldségalaplével vagy vízzel.
- Adj hozzá egy (ha sós zöldségalaplevet használtál, akkor fél) teáskanál sót, és forrald fel. Amíg felforr, vedd magasabbra a lángot, majd alacsony lángon főzd 15-20 percig, amíg a zöldborsó megpuhul.
- Ha elkészült a borsó, add hozzá a friss bazsalikomot, vedd le a lángról, és botmixerrel krémesítsd homogén állagúra.
- Add hozzá a növényi tejszínt, majd forrald össze vele 1-2 perc alatt a levest. Kóstold, és ha kell, adj még hozzá sót.
- Ha extra krémes végeredményt szeretnél, egy apró lyukú szűrőn préseld át a krémlevest. Ez kiszűri a kisebb darabokat, de ezt semmiképp ne dobd ki! Készíts belőle például házi zöldségfasírtot, amihez ide kattintva találsz alapreceptet.
- A végén ízlés szerint tálald a zöldborsókrémlevest pirított magvakkal vagy kenyérkockákkal és ízesítsd friss citrom levével.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.