A tortilla de patatas, azaz a spanyol omlett a mediterrán reggelik koronázatlan királya. Ezt a hagyományosan tojásból és serpenyős krumpliból készült ételt szinte gyerekjáték teljesen növényi alapú összetevőkből elkészíteni – mutatjuk, hogyan.
A „tortilla” a latin-amerikai és a spanyol konyhában teljesen más ételre utal: míg a mexikói eredetű tortilla alatt a vékony, búza- és/vagy kukoricalisztből készült lapos kenyeret értjük, amit a babtól kezdve a guacamoléig mindenféle finomsággal töltenek meg, a spanyol tortilla az omlett egy különleges, sült burgonyával gazdagított változata.
Érdekes, hogy Európában a tortilla szó hallatán szinte mindig a mexikói változatra asszociálunk, pedig földrajzilag a spanyol konyhához sokkal közelebb állunk, ráadásul az omlett nálunk is igen népszerű reggeli.
Ha megkérdeznénk őket, mely étel jelképezi leginkább nemzetük konyháját, a legtöbb spanyol egyből ezt a fogást mondaná, a spanyol családok asztalára azonban heti rendszerességgel kerül ez az egyszerű, laktató és olcsó étel.
A jó hír pedig, hogy növényi étrendet követve sem kell lemondanod erről az omlettről: a vegán konyha néhány bevett trükkjét alkalmazva az eredeti változattal teljesen egyenrangú, isteni tortilla de patatas készíthető.
Tippek és trükkök a tökéletes vegán tortilla de patatas elkészítéséhez
Főzni való burgonya: fontos, hogy salátának való vagy főzni való krumplit válasszunk. A salátaburgonya általában hosszúkásabb formájú, sárgás színű, a csomagoláson „A” betűvel jelzett. A főzni való burgonya pedig piros héjú, „B” jelzésű. A „C” jelzéssel ellátott, általában sárga színű sütni való burgonya egyrészt kevésbé marad egyben, másrészt keményítőtartalma miatt sokkal tömörebb, kevésbé könnyed tortillát eredményez.
Hagyma: óriási vita övezi, hogy kell-e a tortilla de patatasba hagyma. Akár el is hagyható, ha ortodox módon hagyományosak szeretnénk lenni (bár a tojás növényi alapú összetevőkkel való helyettesítése a gasztronómiai fundamentalistákat bizonyára jobban kiakasztaná). Mi rendkívül bonyolult érvrendszer mentén végiggondolva a dolgot (pro: finom, kontra: semmi) úgy döntöttünk, teszünk bele.
Csicseriborsóliszt, tofu és fekete só: ezekre az összetevőkre lesz szükséged a tojás helyettesítésére, amikből kevés szódabikarbóna segítségével tökéletesen tojásos állagú és ízű tortilla de patatas lesz. A fekete só helyettesíthető sima sóval is, amennyiben nem vágysz igazi tojásízre. A csicseriborsóliszt nem helyettesíthető másik liszttel.
Olívaolaj: az igazi tortilla de patatas szigorúan olívaolajjal készül, ebben sütik a krumplit és a tortillát is. A jó minőségű olívaolaj íze alapvető része ennek az autentikus ételnek, de természetesen helyettesíthető másik sütésre alkalmas olajjal.
Só: ezt elsőre butaságnak tűnhet kiemelni, hiszen mindenki tudja, hogy a só az étel lelke. Ebben az esetben mégsem az, mivel a krumpli és a csicseriborsóliszt az a két összetevő, melyek talán minden más növényi ételnél nagyobb sómennyiséget képesek felvenni. A kettőt összekombinálva pedig még gyakorlott szakácsoknál is előfordul, hogy a szükséges mennyiséget alábecsülik. Használd bátran a receptben ajánlott sómennyiséget a krumpli sütésekor és a tofus-csicseris massza ízesítésekor is.
Hozzávalók
♡ 500 gramm főzni való krumpli
♡ 1 nagy fej vöröshagyma
♡ 180 gramm (egy csomag) natúr tofu
♡ 90 gramm (fél csomag) füstölt tofu
♡ 50 gramm csicseriborsóliszt
♡ 1 evőkanál kukoricakeményítő
♡ ¼ teáskanál szódabikarbóna
♡ 200 ml növényi tej
♡ ½ teáskanál teáskanál (3 gramm) só
♡ 1 teáskanál (6 gramm) fekete só
♡ frissen őrölt bors
♡ ⅓ teáskanál kurkuma (opcionális)
♡ 4-5 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
- Egy tálban keverj össze 50 gramm csicseriborsólisztet, egy evőkanál kukoricakeményítőt, egy teáskanál (6 gramm) fekete sót, jó pár tekerés frissen őrölt borsot, és ha szép sárgás színű omlettet szeretnél, ⅓ teáskanál kurkumát.
- Turmixolj össze 180 gramm natúr tofut, 90 gramm füstölt tofut és 200 ml növényi tejet, majd habverővel keverd az így kapott masszát a száraz mixhez. Fedd le légmentesen és tedd hűtőbe legalább húsz percre.
- A krumplit vágd vékony, kb. 3 mm-es vastagságú negyedkarikákra, a hagymát pedig ízlés szerint kis kockákra vagy vékony negyedkarikákra.
- Egy magas falú serpenyőben hevíts fel négy evőkanál (¼ bögre) olívaolajat, és közepes lángon, ½ teáskanál só hozzáadásával süsd a krumplit és a hagymát időnként enyhén megkeverve 10-12 percig, vagy amíg a krumpli teljesen megpuhul és kap egy kis színt. Ha túl gyorsan pirul, vedd kicsit lejjebb a lángot.
- Ha a tofus mix már legalább 20 perce pihen a hűtőben, keverj ¼ teáskanál szódabikarbónát egy evőkanál vízhez, és óvatosan, nem túlkeverve forgasd bele a masszába.
- Forgasd hozzá a tofus mixhez a krumplit és a hagymát úgy, hogy az olaj nagy része a serpenyőn maradjon. Kb. két evőkanálnyi legyen – ha kell, pótold friss olajjal.
- Öntsd a serpenyőbe a krumplis-tofus mixet és közepes lángon, lefedve süsd öt percig. Helyezz a tetejére egy nagy, lapos tányért, ami teljesen lefedi a tortillát (lehetőleg teljesen lapos legyen, különben széteshet a tortilla), és fordítsd meg a serpenyőt, hogy a tortilla a tányéron maradjon. Ha kell, pótold az olajat, majd süsd a tortilla másik oldalát is lefedve öt percig. A tortilla akkor jó, ha mindkét oldalán szép aranybarna foltok jelennek meg; ha szükségesnek látod, egy-két percig süsd tovább.
Tipp: a spanyolok gyakran „pan con tomate” mellett szolgálják fel a tortilla de patatast: ehhez egyszerűen piríts olívaolajjal megkent kenyérszeleteket egy serpenyőn, dörzsöld be fokhagymával, majd kend meg friss, pürésített paradicsommal.

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.