Most olvasott cikk
Anya-fia program: medvebocsokat lőtt ki az amerikai páros

Anya-fia program: medvebocsokat lőtt ki az amerikai páros

Anyja biztatására két nyolc hónapos fekete medvét is megölt egy amerikai férfi. Sokan keveslik a rájuk kiszabott büntetést: pénzbírságot és ideiglenes eltiltást kaptak a vadászattól.

Eltiltottak a vadászattól – igaz, csak 2026 februárjáig – egy 52 éves nőt és 29 éves fiát az Egyesült Államokban, miután kilőttek két nyolc hónapos fekete medvét Oregon államban tavaly októberben – számolt be az Oregoni Hal- és Vadvédelmi Minisztérium. 2028 februárjáig próbaidőn vannak, ezen felül pedig 15 ezer dollár bírságot is kell fizetniük.

Érthetetlen, miért ölték meg a medvebocsokat

Gail Faye Freer és Corey Douglas Loving épp egy magánterületen haladtak keresztül, amikor észrevettek egy medvebocsot, aki a bokrok között sétált. Corey Douglas Loving az anyja biztatására lelőtte a fiatal állatot. A holttestet a bokorban hagyták, arra apellálva, hogy visszafelé jövet begyűjtik.

Visszafelé azonban ismét egy bocsot láttak a bokrok környékén bóklászni. Arra gondoltak, hogy ugyanaz a példány, amelyiket már meglőtték, csak azt túlélte, és erőre kapott közben. A fiú ismét elsütötte a puskáját, és csak később vették észre, hogy immár két medvebocs teteme van ott. A holttesteket végül nem vitték el.

Az Oregoni Állami Rendőrség hal- és vadvédelmi járőrei napokkal később találták meg a halott bocsokat egy, az orvvadászok bejelentésére létrehozott forródróton keresztül leadott névtelen tipp nyomán.

A lövést leadó Corey Douglas Lovingot ötrendbeli törvénysértéssel,

vadvédelmi törvényt vagy szabályt sértő elejtés, horgászat, vadászat vagy csapdázás

vádjával illették, ezekben decemberben bűnösnek vallotta magát. Később azonban két vádponttal kapcsolatban fellebbezett, ám a bíróság ismét bűnösnek találta.

Az anya, Gail Faye Freer ezzel szemben mindössze a vadvédelmi törvény megsértésében vallotta bűnösnek magát.

Aránytalan büntetés

Oregonban tilos az egyévesnél fiatalabb medvebocsok elejtése, ahogy az egyévesnél fiatalabb bocsokkal rendelkező anyamedvék kilövése is.

Az Oregoni Hal- és Vadvédelmi Minisztérium biológusa, Jason Kirchner elárulta, mindkét bocsnak a fiatalabb példányokra jellemző fogazata volt még. „Nincs mentség két nyolc hónapos bocs kilövésére, ráadásul még az így keletkezett húsról sem gondoskodtak, kárba veszett. Veszteség ez minden oregoni számára, valamint azok számára, akik tisztelik, értékelik és élvezik a vadvilágot” – mondta.

Az orvvadászat betiltásáért folytatott helyi kampány koordinátora, Yvonne Shaw pedig hozzátette,

ez egyszerre volt birtokháborítás, orvvadászat és pazarlás.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.