Most olvasott cikk
Virágzik az Antarktisz, és ez nagyon nem jó

Virágzik az Antarktisz, és ez nagyon nem jó

Az X – korábban Twitter – felületén tűnt fel egy fotó, amelyen az látszik, hogy virágzik az Antarktisz. Később kiderült, hogy a fotó nem az Antarktiszon, hanem Grönlandon készült. Ennek ellenére az állítás igaz: már most sokkal gyorsabb ütemben nőnek az antarktiszi virágos növények, mint az előző évtizedekben. Ez pedig egyértelműen az éghajlatváltozás miatt történik.

A Daily Loud posztolta még 2023 szeptemberében azt a képet, amin a leírás szerint virágba borult antarktiszi növények láthatók – adta hírül a Green Matters. A bejegyzés rövid idő alatt több milliós nézettséget és több tízezer kedvelést gyűjtött össze. Azóta már kiderült, hogy a bejegyzés szövegében tárgyi tévedés van: a képen grönlandi, nem pedig antarktiszi növényeket látni.

Virágzik az Antarktisz, és a szakértők úgy gondolják, hogy ez elég rossz hír. Ez a legelső bizonyítéka az ökoszisztéma felgyorsult megváltozásának a kontinensen, ami közvetlenül összekapcsolható az éghajlatváltozással, mondta Nicoletta Cannone, a University of Insubria ökológus professzora

– olvasható a félrevezető leírás.

A bejegyzés alatt a helyreigazítás is feltűnik. A Snopes oldal részletesebben is elemzi a valótlanságokat. Tőlük tudjuk, hogy a kép egy stockfotó, mely Grönlandon készült. Az Antarktiszon csupán két virágos növény található. Az egyik a felemásvirágú szegfű (Colobanthus quitensis), a másik pedig az antarktiszi sédbúza (Deschampsia antarctica), ami egyben a legdélebben található virágzó növény a földön.

Tényleg virágzik az Antarktisz

A virálissá vált képleírás ugyan pontatlan, de az állítás ettől függetlenül igaz abban az értelemben, hogy az utóbbi évek soha nem látott változást hoztak az antarktiszi növényvilág terjeszkedésében. A növekedés eddig is folyamatos volt, de az utóbbi egy évtized soha nem látott mértékben gyorsította a folyamatot.

Az 1960-as évektől 2009-ig a kutatók megfigyelték mind a felemásvirágú szegfű, mind az antarktiszi sédbúza folyamatos terjeszkedését a Signy-szigeten. A legszembeöltőbb változás viszont 2009 és 2019 között jelentkezett, amikor a növények terjeszkedésének üteme drasztikus módon felgyorsult. Az antarktiszi sédbúza növekedésének üteme tízszeresére nőtt, míg a felemásvirágú szegfűé ötször gyorsabb lett

– állítják a szakértők.

Megemlítik azt is, hogy a növények terjeszkedésének üteme egyértelműen az éghajlatváltozással hozható összefüggésbe. Az emberi tevékenység által okozott felmelegedés teremti meg a lehetőségeket a növények számára az ilyen mértékű gyarapodásra.

Jennifer Lee konzervációbiológus pedig kifejtette, hogy a felmelegedés következtében egyre több területről tűnik el a jég, ez pedig lehetőséget biztosít a növényeknek a terjeszkedésre. Ezzel együtt pedig visszafordíthatatlan károk érhetik a biodiverzitást.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.