Most olvasott cikk
A brit bankok továbbra is az állattenyésztést és a tejipart pénzelik

A brit bankok továbbra is az állattenyésztést és a tejipart pénzelik

Egy új felmérés alapján kiderült, hogy a brit bankok továbbra is nagymértékű anyagi támogatást nyújtanak a legnagyobb állatipari vállalatoknak. A Feedback kutatása alapján a hat legnagyobb brit bank 77 milliárd dollárnak megfelelő összeggel támogatta az 55 legnagyobb állattenyésztő és takarmánytermelő céget. 

A Feedback egy brit-holland környezetvédelmi lobbicsoport, akik az élelmezési rendszer átalakításán fáradoznak. Bankrolling the Butchers (Hentesek pénzelése) című tanulmányukban rávilágítanak, milyen mértékben támogatja a brit bankrendszer a világ legnagyobb tej- és húsipari vállalatait – számolt be a hírről a Plant Based News.

Vizsgálódásaik alapján a hat legnagyobb brit bank (Barclays, HSBC, Santander, Lloyds, NatWest and Standard Chartered) több milliárd dollárnak megfelelő összegben nyújtott anyagi támogatást ezeknek a cégeknek 2015 és 2022 között. A tanulmány összefoglalójában a következő kulcspontok olvashatók:

  • A hat legnagyobb brit bank 77 milliárd dollárnak megfelelő összeggel pénzelte az 55 legnagyobb állattenyésztő és takarmánygyártó vállalatot 2015 és 2022 között. Emellett majd 1,2 milliárd dollárnak megfelelő részvényt is birtokoltak ezekben a cégekben 2023 márciusában.
  • A Barclays (28,2 milliárd dollár), a HSBC (23,6 milliárd dollár) és a Santander (13,8 milliárd dollár) volt a három legnagyobb finanszírozó.
  • A hat bank 2015 és 2022 között 21,6 milliárd dollárral támogatta az öt legnagyobb kibocsátással rendelkező állatipari vállalatot (JBS, Marfrig, Cargill, Tyson Foods, Minerva). Ezekben a vállalatokban 143 millió dollár értékben birtokoltak részvényeket. Az öt állatipari cég éves kibocsátása becslések alapján 595 millió tonna szén-dioxid ekvivalens. Ez több, mint az Egyesült Királyság és Írország kibocsátása volt 2021-ben.
  • A Barclays és a HSBC 4,9 milliárd dollárnak megfelelő összegben támogatta a Cargillt a vizsgált időszakban. A cég erősen érintett (az Avara Foods társtulajdonosaként) a Wye folyót ért szennyezésben, melynek völgye kiemelt jelentőségű természetvédelmi terület. Ezzel a két bank közvetett módon járult hozzá az országot érintő környezetvédelmi szabályok átlépéshez.

A brit bankok nem tartják be a környezetvédelmi vállalásaikat

A Feedback tanulmányából kiderül, hogy mind a hat bank a Net Zero Bankin Alliance tagja. Az intézmények számos más környezetvédelmi és fenntarthatósági vállalást tettek a múltban (18. oldal). Emellett mindegyik dollármilliárdokkal támogatja az egyik legkárosabb iparágat. Ez erősen megkérdőjelezi a pénzintézetek elköteleződését a fenntarthatóság irányába.

Az intenzív állattenyésztést folytató cégek, amelyeket a brit bankok anyagilag támogatnak, érintik a világon élő összes embert, és ebbe a britek is beletartoznak, akik szenvednek a megmérgezett levegő, termőföld és víz miatt, a rossz egészség és a gyorsuló klímakrízis miatt

– olvasható a tanulmány végkövetkeztetésében.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.