Most olvasott cikk
Aggasztó hatósági jelentés ide vagy oda: idén is lesz bálnavadászat Izlandon

Aggasztó hatósági jelentés ide vagy oda: idén is lesz bálnavadászat Izlandon

Az illetékes miniszter szerint nincs jogalap az idei szezonra kiadott licencek visszavonására, így 2023-ban már nem állítható meg a bálnavadászat Izlandon. Annak ellenére sem, hogy az állategészségügyért felelős hatóság szerint nem összeegyeztethető az állatjóléti törvénnyel a bálnák vadászata.

Megállapította az Izlandi Élelmiszer- és Állategészségügyi Hatóság (Matvælastofnun – MAST) a tavalyi bálnavadászati szezont vizsgálva, hogy a gyakorlat nem felel meg a nemzeti állatjóléti előírásoknak.

A hatósági jelentés alapján 2022-ben összesen 148 bálnát vadásztak le az izlandi vizeken, és az esetek negyedében az állatokat egynél többször kellett meglőni, két bálnát négyszer, egynek pedig két órán keresztül tartott a haláltusája. Egy olyan esetet is kiemeltek, amikor egy állat szigonnyal a hátában nyert egérutat egy ötórás üldözést követően. Az izlandi vizeken tavaly levadászott bálnáknak mindössze 60 százaléka halt meg azonnal.

Hrönn Ólína Jörundsdóttir, a MAST igazgatója szerint kétség sem fér hozzá, hogy túl hosszú ideig tart a vadászatok során az állatok megölése:

A vadállatokra való vadászatnak olyan kevés fájdalmat szabad csak okoznia, amennyi elkerülhetetlen. Ez lenne a törvény célja is. Úgy véljük, ez az eredmény nem felel meg ezeknek az elvárásoknak. Elfogadhatatlannak tartjuk őket, és a törvénnyel nem összeegyeztethetőknek

– mondta.

Mindezek ellenére a hatóság szerint kifejezett törvénysértés nem történt. A vadászatok ismert módszerekkel, a lehető legjobbnak tartott gyakorlat szerint zajlottak – jelentette ki a MAST igazgatója. Ugyanakkor azt is hozzátette, felül kell vizsgálni, hogy a bálnavadászat általánosságban összeegyeztethető-e az állatjóléti előírásokkal.

Idén nyáron lesz bálnavadászat

A hatósági jelentésre reagálva az Izlandi Állatjóléti Szervezet (Dýraverndarsamband Íslands) közleményben követelte, hogy azonnal kerüljön pont a vadászatok végére.

Az izlandi halászati és mezőgazdasági miniszter, Svandís Svavarsdóttir azonban kijelentette, idén már nincs lehetőség megálljt parancsolni az országban a bálnavadászatnak.

Jogalapra lenne szükség a már kiadott licencek visszavonásához. A minisztériumom arról tájékoztatott, hogy ez a jogalap nem létezik

– nyilatkozta a miniszter.

Ugyanakkor beismerte, a hatósági jelentés aggasztó, „erős érvre lenne szükség ahhoz, hogy ennek az iparágnak legyen jövője”, jelenleg ugyanis úgy tűnik, a bálnavadászatnak „több köze van a múlthoz, mint a jövőhöz”.

A kiadott bálnavadászati licencek 2023 végéig érvényesek, a következő idényre vonatkozóan tehát már dönthet úgy a minisztérium, hogy nem adnak ki új engedélyeket. Svandís Svavarsdóttir azt ígérte, a most kiadott jelentés fényében ezt a lehetőséget is mérlegelik.

A miniszter óvatoskodása azonban kissé furcsa azután, hogy már 2022 februárjában arról beszélt,

kevés érv szól a mellett, hogy 2024-től is engedélyt kapjanak a bálnavadászok.

A miniszter már akkor kijelentette, hogy az iparágnak a gazdasági jelentősége is egyre kisebb lett az elmúlt években, így már ezt a pontot is le lehet húzni a bálnavadászatot támogató érvek listájáról.

(Euractive)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.