Most olvasott cikk
Chile a legújabb ország, ahol elkaszálnák a „húsos” elnevezéseket

Chile a legújabb ország, ahol elkaszálnák a „húsos” elnevezéseket

A latin-amerikai ország nincs egyedül ezzel a lépéssel, a világon számos más helyen is hasonló módon próbálják meg ellehetetleníteni a „húsosnak” nevezett,  növényi alapú alternatív fehérjeforrásokat.

Amikor legutóbb Chilével foglalkoztunk, egy olyan plakátkampányról számoltunk be, amit a NotCo, egy chilei élelmiszergyártó indított. Ebben mesterséges intelligencia által készített képeket mutatnak megöregedett haszonállatokról – rendes körülmények között ugyanis nem láthatjuk őket idős korukban.

Most viszont egy sokkal kevésbé derűs fejlemény kapcsán hallani Chiléről. Arra készülnek ugyanis, hogy betiltják a növényi alapú fehérjeforrások húsos képzettársítással járó elnevezéseit.

Április 17-én hagyta jóvá a chilei kormány azt a törvényjavaslatot, ami minden olyan terméktől megvonná a „húsos” elnevezések használatát, melyekben nagyobb arányban található növényi eredetű összetevő, mint állati.

Amennyiben a törvényjavaslat életbe lép, a chileiek búcsút inthetnek a növényi hamburgereknek, chorizóknak, kolbászoknak, és minden olyan elnevezésnek, ami alapján a vásárlók állati eredetű ételre asszociálhatnak.

A Vegetarianos Hoy, egy növényi étrendet népszerűsítő nemzetközi szervezet felszólította az országban működő élelmiszergyártókat és más szervezeteket, hogy adjanak hangot az elégedetlenségüknek.

Az együttműködés eredménye egy közös – spanyol nyelvű – állásfoglalás lett, amit kilenc szervezet – a ReVel Foods, Vegusta, VegMonkey, Rikü, Pow! Foods, Seitan del Bueno, Carno, P&M Foods és a Vegetarnianos Hoy – írt alá.

A közleményben kihangsúlyozzák, hogy ezekben a környezetvédelmi szempontból kritikusan súlyos időkben sokkal inkább az élelmiszerbiztonságra kéne koncentrálni. A törvény bevezetése viszont nagyon kontraproduktív lenne, hiszen éppen hogy megnehezítené a kisebb környezeti károkozással előállítható növényi alapú fehérjék széles körű elterjedését.

Hozzáteszik azt is, hogy a tiltás következtében sokkal nehezebb dolguk lesz a vásárlóknak a termékek megtalálásában, valamint azokat is hátráltatja, akik most szeretnének jobban megismerkedni a növényi alapú termékekkel. Hiszen hiába tudják, hogy milyen felhasználásra és ízvilágra kíváncsiak, ha nem lehet a növényi terméket ennek megfelelően – mondjuk hamburgernek – hívni.

A vásárlókat nem tévesztik meg a „húsos” elnevezések

Sok hasonló törvényjavaslat indokaként hozzák fel a törvényhozók, hogy a lépéssel nem a húsipart próbálják védeni, csupán a vásárlók érdekeit tartják szem előtt, akiket összezavarhatnak a zabtej, vagy a gabonakolbász típusú elnevezések.

Több tudományos bizonyíték van arra, hogy a vásárlók számára kifejezetten hasznos, ha az általuk megszokott elnevezéseket használják a növényi termékek gyártói is. Ezáltal tudják, hogy milyen ízvilágra, állagra, textúrára számíthatnak, és az elkészítési, valamint felhasználási módokat is könnyebben el tudják képzelni.

Érdekesség, hogy Chile egyetlen unikornis startup cége – olyan startup, amit legalább egymilliárd dollárra értékelnek –, a NotCo egy növényi élelmiszergyártó cég.

(VegConomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.