Most olvasott cikk
Erre figyelj, ha vegánként tetoválást szeretnél

Erre figyelj, ha vegánként tetoválást szeretnél

A tinta is tartalmazhat állati összetevőket, de a tetoválás során használt egyéb eszközök és az utóápolás is problémás lehet vegánként. Ha nem akarsz az összetevők böngészésével vesződni, választhatsz akár vegán tetoválót is.

A tetoválás a modern világ egyik legelterjedtebb eszköze az önkifejezésre, de már az ősi beavatási rítusoknak is részét képezte ez a szokás. Egyiptomi, görög és római leletek is bizonyítják, hogy számos kultúra részét képezte az a gyakorlat, amelynek során a bőr alá juttattak festéket.

Egyes források szerint már Erzsébet királyné, ismertebb nevén Sissi is a bal lapockája fölé varratott egy horgonyt kötéllel. Ugyanakkor Horthy Miklós magyar kormányzó egyik alkarját is egy tekintélyes méretű sárkány díszítette.

Sajnálatos eseményekkel is összekapcsolható a szokás: például tetoválásokkal jelölték meg a rabszolgákat és a náci idők haláltáborainak lakóit. Manapság pedig az állatipar alkalmazza előszeretettel ezt a módszert a haszonállatok azonosításának könnyítésére.

Tetoválás vegánként

Azokban, akik vegán elvek szerint élnek, és azzal a gondolattal kacérkodnak, hogy magukra tetováltassanak valamit, joggal merül fel, miért ne legyen a minta vegán témájú. Mielőtt azonban elkezdenétek válogatni a bocis, malacos minták között, érdemes tisztázni az alapokat.

A tetoválás sok szempontból ütközhet a vegán elvekkel. Ezek a problémák természetesen kiküszöbölhetők, de érdemes előre tisztázni minden részletet. Így nem utólag szembesülünk azzal az ellentmondással, hogy állatok szenvedése révén került a bőrünk alá esetleg éppen egy állatbarát minta.

Lássuk akkor, mi mindenre érdemes figyelni, ha vegánként tetováltatni készülünk! A problémás területek feltérképezésében a Bianicon művésznéven alkotó Bálint Bianka segített nekünk.

Tinta

A nem vegán tinta tartalmazhat

  • csontszenet,
  • állati zsírból származó glicerint,
  • zselatint,
  • valamint sellakot, ami a lakktetű elgyantásodott váladéka.

A zselatint kötőanyagként használják, ez talán a leggyakoribb állati eredetű összetevő a tintákban. A helyettesítésére gyakran sellakot használnak, ami vegán szempontból nem igazán tekinthető előrelépésnek.

Egyes fekete tintákban a csontszén a sötétebb szín elérése miatt lehet benne. A tinta stabilizálására és az árnyalat biztosítására pedig glicerint adhatnak a vegyülethez. Ez egyébként trükkös összetevő, nem kell azonnal megijedni, ha ezt látjuk a felsorolásban, ugyanis szója- vagy pálmaolajból, szintetikus forrásból éppen úgy előállítható, mint faggyúból. Arról, hogy az adott termék milyen eredetűt tartalmaz, érdemes lehet a gyártóval egyeztetni.

Transzferpapír

A tetoválóművészek a transzferpapírt arra használják, hogy a készülő minta körvonalát felvigyék a bőrre. Ez egyfajta sablon, támasztékot nyújt nekik a készülő műhöz. Ez a termék sem feltétlenül állatbarát azonban, mivel lanolint tartalmazhat.

A lanolint a juhok faggyúmirigyei termelik azért, hogy a gyapjuk puha maradjon és ellenálló legyen az időjárási viszontagságokkal szemben.

Borotva

Amennyiben a tetoválás olyan testrészre készül, amelyet először szőrteleníteni kell, a művész leggyakrabban kenőcsíkkal ellátott borotvát használ. Ez a kenőcsík márpedig tartalmazhat glicerint.

Ha nem vegán tetoválóművészt választotok, érdemes lehet már előre kezelni a szőrtelenítés problémáját otthon. Ha azonban ez valamiért nem megoldható, akár ti magatok is vihetitek a borotvát, gondoskodva róla, hogy vegánkompatibilis legyen ez a termék.

Utóápoláshoz használt termékek

Nem is kérdés, hogy a tetoválás komoly sokkot okoz az érintett bőrfelületnek, a gyógyulását érdemes bizonyos ápoló, hidratáló termékekkel segíteni. A tetoválóművészek által javasolt krémek azonban legtöbbször tartalmaznak állati eredetű összetevőket.

A PETA állatvédő szervezet ezek helyett a jojoba- vagy olívaolajat, valamint a sheavajat javasolja. De számos vegán logóval ellátott hidratáló, gyógyulást elősegítő termék is fellelhető már a piacon.

A huszárvágás: vegán tetoválóművész

A fenti ellenőrizgetéseket persze akár ki is hagyhatjuk, ha eleve vegán tetoválóművészt választunk. Bia például 2018 óta vegán, és ezen elveket követi munkája során is. Kizárólag olyan anyagokat használ, amelyek nem állati eredetűek.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BIANICON (@bianicon.tattoo)

Tapasztalatai szerint azonban elsősorban nem a vegánok keresik fel azért, mert nála garantáltan nem csúszik nem vegánkompatibilis elem a folyamatba. A többség inkább a mintái miatt keresi fel.

Előfordulhat persze olyan is, hogy egy nem vegán művész stílusa ragad meg. Ettől a helyzettől sem kell visszariadni.

Ahogy az éttermekben sem tudják feltétlenül, hogy mit eszik egy vegán, egy tetoválótól sem elvárható ez a tájékozottság. Ebben az esetben tehát a vendégnek kell rákérdezni, pontosan milyen anyagokat használ a tetováló, és ő maga is utána tud nézni az egyes összetevőknek

– nyilatkozta a Prove.hu-nak Bia.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.