Most olvasott cikk
Ezekkel a videókkal mélyíthető az állatszeretetet a gyerekekben

Ezekkel a videókkal mélyíthető az állatszeretetet a gyerekekben

Összegyűjtöttünk néhány csatornát, amelyek videóival az állatok szeretetére és tiszteletére nevelhető a gyerekek. A Youtube-ról és az Instagramról is szemezgettünk.

Nem csak a szülők tudják, hogy a gyerekek kedvenc kérdése a „miért?”, amely a kamaszkor környékén átalakul és a „minek?”, esetleg a „mer’?” formát veszi fel. Ezt tapasztalhatják azok is, akiknek nincs ugyan gyerekük, de beszélgettek már gyerekkel két percnél tovább.

A vegán szülők ennek megfelelően rengeteg kérdéssel szembesülhetnek az étkezésük hátterével, motivációikkal kapcsolatban.

Digitális segítség

Az etikai okok bemutatására alkalmasak lehetnek a mesekönyvek, amelyekből a magyar piacon sajnos meglehetősen szűkös a kínálat. Az érzékenyítésre ugyanakkor alkalmasak lehetnek a videók is.

Ezt tanácsolta a Prove.hu-nak korábban nyilatkozó gyermekpszichológus, Vasas Éva is. Számára a magánéletben sem ismeretlen téma a vegánsággal kapcsolatos kérdések kezelése, kommunikációja, hiszen ő maga is ezt az életmódot követi, elsősorban állatvédelmi okokból. Gyermekének azonban megadja a döntés szabadságát, otthon nincs hús, de amikor máshol van, azt eszik, amit akar. „A gyermekem ettől függetlenül kerüli a húst, tejterméket, mert tudja, mivel jár: tud a környezeti terhelésről, az állatok szenvedéséről és az egészségi oldalról is. Ha megtanítjuk a gyerekeknek az állatok szeretetét, onnan már csak egy lépés az állatok tisztelete” – mondta.

Elárulta, mikor kisebb volt a gyereke, rendszeresen mutatott neki állatos videókat, amelyekből egyértelművé vált a számára például az is, hogy a tehén is pontosan ugyanannyira ragaszkodik a borjához, ahogy egy átlagos anyuka a gyerekéhez.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy erőszakos, sokkoló tartalmakat semmiképp nem ajánlott mutatni a gyerekeknek.

Ugyanerre hívta fel a figyelmet egy másik, szintén a lapunknak nyilatkozó szakértő, Szakács Liliána, a KidLife klinikai gyermek-szakpszichológusa is.

Arra kell törekedni, hogy az igazságot adja át a szülő, de kerülve a túlzottan naturalisztikus bemutatást, mert az valóban sokkoló. Óvodáskorban semmiképp nem mennék bele jobban annál, hogy nagyon szeretem az állatokat, nem szeretném, hogy bántsák őket, ezért nem eszem meg őket

– mondta.

Csatornakínálat a Youtube-on

Segítségképp összegyűjtöttünk néhány csatornát, amely alkalmas lehet a vegán érzékenyítésre. Ezeket böngészve garantáltan találnak a szülők olyan videókat, amelyek segítségével rávezethetik a gyereket arra, hogy az állatoknak is vannak érzelmeik, fájdalmaik, amelyeket etikátlan egy legyintéssel vagy egy „de ők arra vannak”-sóhajjal elintézni.

A Chick Called Albert (ACCA)

A csatorna kezelője és szülőatyja, Alwyn Wils állatokat ment, javarészt madarakat. Számos videójában mutatja be, miként jut el egy tojás addig, hogy kibújjon belőle a fióka, akiket aztán ő maga táplál, gondoz. Amennyiben erre lehetőség van, megpróbálja a természetbe visszajuttatni őket idővel, de számos példány jobb híján nála marad.

A felvételekből minden esetben süt a kölcsönös ragaszkodás: rajongva tekintenek egymásra a madaraival.

The Dodo

A The Dodo elég vegyes csatorna, amelyen a tartalmakat az állatbarát hangvétel és a pozitivitás köti össze.

A The Dodo egy olyan felület, amely megcéloz mindenkit, aki szereti az állatokat és akinek fontos a jóllétük. Célunk, hogy követőink beleszeressenek az állatokba úgy, hogy közben jól is szórakoznak, és úgy érezzék, segíteniük kell az arra rászoruló élőlényeknek

– olvasható a The Dodo bemutatkozójában.

Valószínű, hogy céljaik egybeesnek minden állatvédelmi kérdéseket (is) prioritásként kezelő szülő gyereknevelési elveivel.

Kinder World

A Kinder World egy nonprofit szervezet, amely – ahogy arra a neve is utal – empátiát ébresszen mindenkiben, akit csak elér tartalmaival az állatok iránt.

Ezzel a csatornával ugyanakkor a szülőknek érdemes vigyázni, és minden tartalmat előre ellenőrizni – ahogy minden egyéb esetben is. A kedves, gyerekkompatibilis videók mellett ugyanis számos, inkább felnőtteknek, esetleg nagyobb kamaszoknak való tartalmak is vannak a csatorna oldalán. Utóbbiak az élelmiszeripar árnyoldalait, titkolni próbált sokkoló elemeit mutatják be.

A Kinder World videóinak nagy részét egy együttműködés keretein belül magyar felirattal a Csir Kevin terjeszti már 2019 óta, ami az Empátia Sztori egyik platformja. Utóbbi egy vegán, altruista szervezet, amely a Prove.hu kiadója is egyben.

A videókat az elmúlt években több millió alkalommal nézték meg a Csir Kevinen. Ezek között is vannak aranyosak, gyerekkompatibilisek is.

PAWsitive

Talán angoltudás sem kell ahhoz, hogy tudjuk, ezen a csatornán csupa pozitív videó jön majd szembe velünk. Javarészt kutyás és cicás tartalmak ezek, de lehet itt találkozni kecskékkel, malacokkal, tehenekkel és teknősökkel is.

Állatbarát tartalmak az Instagramon

Miután ma már a többségnek van Instagram-fiókja, összegyűjtöttünk pár követésre érdemes csatornát ezen a platformon is.

Ocean life

Vízi állatokról találhatunk izgalmas képeket és videókat ezen az oldalon. Vélhetően még részletesebb betekintést is kaphatunk ezek révén a vadon élő tengeri és óceáni élőlények mindennapjaiba, mintha ellátogatnánk a Tropicariumba.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ocean Life (@_ocean.life__) által megosztott bejegyzés

Discover Animal

Ez az oldal klasszikusan az, amelyen szinte (de szigorúan csak szinte) előnézés nélkül is megmutathatnánk a gyereknek bármilyen tartalmat. Mindenféle fajról akadnak rajta képek és videók.

Itt például egy – sokak szemében irtózatos, félelmetes állatnak számító – patkányról készült felvétel, ami garantáltan patkányimádóvá tesz minden gyereket. Azokat is, akiket még L’ecsó sem győzött meg.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Discover Animal (@discover.animal) által megosztott bejegyzés

Cutest Farm

A növényi alapú étrend hátterének bemutatásakor kétségtelenül a haszonállatoknak bélyegzett élőlények gazdag érzelemvilágát, fájdalmaikat, szeretetéhségüket a legfontosabb hangsúlyozni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@cutest.farm által megosztott bejegyzés

Ezeket a videókat látva a gyerekben nem maradnak kétségek sem azt illetően, hogy a malacok, a tehenek, a tyúkok és a kacsák is képesek az örömre, a ragaszkodásra, és így sejthető, hogy a szenvedésre is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.