Most olvasott cikk
Itt az idő, hogy a gyerekek megtudják: mi lesz Peppa malacból?

Itt az idő, hogy a gyerekek megtudják: mi lesz Peppa malacból?

Egy új kezdeményezés kötelezően megismertetné az iskoláskorú gyerekekkel, honnan származik a tányérjukon lévő hús. Ehhez a népszerű rajzfilm szereplő, Peppa malac adta az inspirációt.

Az Egyesült Királyság állampolgárai számára adott a lehetőség, hogy aláírásukkal támogassanak egy petíciót, amely kötelezővé tenné az iskolák számára, hogy felvilágosítást adjanak a diákoknak arról, honnan származik a hús, amit fogyasztanak.

A Peppa is bacon névre keresztelt kampány már a címében jelzi, hogy azzal az álságos és hazug üzenettel szeretne leszámolni, amit az állattartó mezőgazdálkodás rendre megpróbál eladni a fogyasztóknak, és amiben sokszor a szülők is partnernek bizonyulnak, hiszen sokkal egyszerűbb hazudni a gyereknek, mint elmagyarázni neki, hogy az imént elfogyasztott hot dogba bizony Peppa malac egy távoli rokona került.

A népszerű mese stílusában készült weboldal és a hozzá tartozó megrázó rajzfilm jól érzékelteti a narratív különbséget az aranyos mesefigura és az emberi fogyasztásra tenyésztett, emiatt pedig kötelezően szenvedésre ítélt sertés között.

A valóság tudatos elkendőzése azért is különösen erkölcstelen dolog, mert a gyermekek alapból sokkal empatikusabban közelednek az állatok felé, és szerintük a malacok is az emberhez és a háziállatokhoz hasonló bánásmódot érdemelnek.

A kampányt Robbie Lockie, a Plant Based News portál társalapítója indította néhány hete, és már átlépte az 1.000-es határt az aláírások száma. Szeptember 15-ig lehet szavazni a kezdeményezésre. Tízezer aláírást követően a kormányzat reagálni fog rá, százezer aláírás után pedig a parlament is tárgyalhatja az indítványt.

Peppa malac is a tányéron végzi?

„Követeljük, hogy az általános iskolák ismertessék meg a diákokkal az állatok levágásának folyamatát. Meg kell ismerniük a húsipar valóságát, amely következtében tájékozott étkezési döntéseket hozhatnak, és reményeink szerint csökkenthetik a húsfogyasztásukat a klíma és az állatok jólétének érdekében” – olvasható a petíció leírásában.

A weboldalon a gyakran ismételt kérdések rovatban válaszokat kapunk pár alapvető kérdésre az állattartó mezőgazdálkodással és annak alternatíváival kapcsolatban. De azt is felsorolják az oldalon, miért fontos, hogy a szülők a valóság tudatos elferdítése vagy elhallgatása helyett őszintén beszéljenek gyermekeikkel a húsiparról.

Az okok közt szerepel, hogy a gyermek így sokkal jobban megértheti az élelmiszerekhez kapcsolódó erkölcsi vonatkozásokat, hogy felfedezheti a kapcsolatot az étkezési döntései és a klímaváltozás között, és hogy megtanulhatja, milyen egészséges a növényi alapú táplálkozás.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.