Most olvasott cikk
Íme a vegán esküvői 1×1

Íme a vegán esküvői 1×1

Vegán esküvőt szervezni ma már sokkalta könnyebb, mint néhány évvel ezelőtt. Vegán éttermekből, vegán lehetőségeket kínáló catering szolgáltatásokból, és ruházati, fodrászati, sminkes termékekből válogathatunk. Összeszedtük, mi mindenre érdemes figyelni az esküvői intézkedés közepette.

Vegánként magától értetődő, ha azt szeretnénk, hogy azon a napon se szenvedjen semmilyen állat a mi ünneplésünk rovására, amelyen egybekelünk a szerelmünkkel. Ez a döntés persze számos konzervatív gondolkodású, hagyományokhoz és hagyományos étrendhez ragaszkodó családtagnál kiverheti a biztosítékot.

Gyakran emlegetik azonban az esküvővel kapcsolatban a párnak: „Ez a ti napotok!” A saját nagy napját márpedig nyugodtan szervezheti a pár úgy és olyanra, hogy az illeszkedjen kettejük elveihez.

Ruházat, szépítkezés

A menyasszonyi ruha esetében azzal kell vigyázni, ha vegán elveknek megfelelő ruhát szeretnénk, hogy ehhez a ruhadarabhoz (is) gyakran használnak az állatok kizsákmányolásával készült anyagokat. A szatén és a selyem is számos menyasszonyi ruha alapja.

A vegánok selyemmel szembeni ódzkodásának a háttere talán közismertebb: ez az anyag selyemhernyókból készül. A folyamatról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

A szaténról azonban kevésbé köztudott, hogy kérdéses, vegán-e. Lehet selyem, selyem és pamut keveréke, pamut, pamut-viszkóz, pamut-poliészter vagy poliészter. Arról pedig nehéz meggyőződni, hogy az adott ruha milyen összetételű szaténból készült.

A vőlegény öltözékével kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy az öltönyök hagyományosan gyapjúból készülnek, de lószőrt és selymet is felhasználhatnak ezekhez. A Hugo Boss 2020-ban piacra dobta első vegán öltönyét, azt követően, hogy erről évekig egyeztettek a PETA állatvédő szervezettel.

Magyarországon vegán logóval ellátott öltönyt és menyasszonyi ruhát ne keressünk, érdemes inkább az adott ruhához felhasznált anyagokat tanulmányozni.

Érdemes ezeken kívül figyelni arra, hogy a nyakkendők jelentős része selyem, de kaphatók pamutból készültek is. Ahogy a bőrcipők helyett is választhatók műbőr, vegán logóval ellátott vagy logó nélküli, de vegán anyagokból összeállított lábbelik.

Egy kicsit is tapasztaltabb vegánnak nem meglepő információ, hogy a fodrászok és sminkesek számára alapesetben nem preferencia a növényi alapú, állatkísérlet-mentes termékek használata. Előbbi esetben valószínűleg többeknek van már bejáratott rutinja – vegán fodrásszal vagy saját termékekkel –, és utóbbi esetében is ez a két választási lehetőség áll a menyasszony előtt. (Egy személyes megjegyzés: vagy hagyjátok a viharba mindkettőt! Máig sajnálom, hogy nem natúrabban, hétköznapi sminkben, barátnők kreálta frizurával vonultam az oltárhoz.)

Ételek, helyszín

Helyszín és ételek szempontjából többféle lehetőség és kombináció választható:

  • vegán étterem,
  • hagyományos étterem vegán választási lehetőségekkel,
  • esküvői helyszín vegán cateringes céggel vagy étteremmel.

A legegyszerűbb lehetőség természetesen az, ha egy – már eleve kedvelt – vegán étteremben elfér az egész násznép, feltételezve persze, hogy vállalnak ilyen jellegű rendezvényt is. Ebben az esetben bízhatunk a sokszor bizonyított ízekben és fogásokban, valamint számos ételvariációval számolhatunk.
Az persze könnyen előfordulhat, hogy vegán esküvői tortát külön kell rendelni egy cukrászdától, ritka, hogy a kettő egy körben megoldható legyen.

A hagyományos étterem vegán opciókkal olyan szempontból lehet problémás, hogy általában már eleve csak egy szűkített menüből lehet válogatni, mivel nem a vegán vonal a fősodor ezeken a helyeken.

Ha a külön esküvői helyszínre esik a választás, ott első körben célszerű tisztázni, hogy csak egy bizonyos catering céggel dolgoznak, vagy külsős vállalattól is lehet az adott helyre rendelni. Ha utóbbi, számos lehetőség áll már a vegánok rendelkezésére, sokat javult ilyen tekintetben a helyzet az elmúlt években Magyarországon is.

Ott van például a Napfényes Étterem és Cukrászda komplett vegán menüsorral vagy az Oh My Green, amelynek kínálatában hagyományos, vegetáriánus és vegán opciók is vannak. Bohókásabb, lazább esküvőkön pedig beleférhet akár a JIMMY’Z VEGAN catering szolgáltatása is.

Programok

Programok terén van talán a legkönnyebb dolgunk, ha tartani akarjuk magunkat a vegánsághoz. Elég, ha mellőzzük az olyan látványosságokat, mint a hintó, a galambröptetés, a tűzijáték vagy a lufieregetés. Utóbbi egyértelműen a vadvilágra veszélyt jelentő, veszélyes hulladék a földet érés után, akad már olyan város is, ahol szigorú szabályokat vezettek be a lufik használatára, valamint az ezt követő kidobásukra is, az eregetést pedig egyenesen megtiltották.

Ezek helyett sok más szokás megtartható a hagyományos lagziról, lehet például zöldséglevest kanalazni a lyukas merőkanállal, mehet a menyasszonytánc vagy a vonatozás is (bár ezt talán mégis jobb mellőzni).

Köszönetajándékok

Manapság már a legtöbbször gondol a pár arra is, hogy egy kis apróságot minden vendégnek odarakjon az asztalra. Sok esetben ez egy külön-külön becsomagolt kis csoki, ilyenek már vegán verzióban is kaphatók.

De lehet hosszabb távon is gondolkodni. Ki lehet például porciózni virágmagokat is. Vagy ha például az ültetőkártyák egyben hűtőmágnesek is, később minden étkezés alkalmával felidéződhet a vendégben, milyen jó kis mulatság volt az az esküvő – és milyen finom, ízes és kellemesen laktató vegán ételeket ettek ott. Ki tudja, talán a reggelit is vegánra hangolják az emlékek hatására.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.