Most olvasott cikk
Szánhúzó kutyák miatt szóltak be Lewis Hamiltonnak

Szánhúzó kutyák miatt szóltak be Lewis Hamiltonnak

A PETA aktivistája arra kérte Lewis Hamilton F1-es versenyzőt, hogy lépjen fel a sok kutya életét követelő szánhúzó versennyel szemben. Az Iditarod nevő eseményt a Forma–1 kereskedelmi jogait birtokló cég leányvállalata szponzorálja.

Lewis Hamilton hétszeres Forma–1-es világbajnok híres arról, hogy ahol csak lehetősége nyílik rá, kiáll az emberi és állati jogokért. Előbbire jó példa a Black Lives Matter mozgalom nyilvános és igencsak aktív támogatása, valamint az is, hogy a floridai LMBTQ-ellenes törvények ellen pedig szivárványszínű sisakkal tüntetett idén.

Az állatok jogaiért való kiállása pedig leginkább talán abban tükröződik, hogy a brit pilóta 2017 óta vegán. Egy barátja unszolására váltott erre az életmódra. A profi sportoló döntését kezdetben kritikusan fogadták az orvosai, azzal riogatták, hogy fehérjehiány alakul majd ki nála. Ő azonban ragaszkodott elhatározásához, és állítása szerint nem tapasztalta, hogy bármilyen negatív hatást gyakorolt volna az állóképességére vagy a szervezetére a növényi étrend. Sőt: jobban alszik, a bőre is szebb, ráadásul a korábbi allergiás reakciói is redukálódtak.

Szánhúzó verseny ellehetetlenítését várnák Hamiltontól

Hiába állt ki azonban már több alkalommal Lewis Hamilton a kisebbségek és állatok jogaiért, több aktivista is kevesli ezt. Sokan a szemére hányják például, hogy a Forma–1 – nem elég, hogy rettentő környezetszennyező sportág – közvetetten állatkínzással is összekapcsolható.

A Forma–1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media szponzorálja az Iditarod kutyaszánversenyt, amely több mint 150 kutya halálának okozója. A PETA állatjogi szervezet már több alkalommal is felszólalt a szánhúzó verseny kegyetlensége miatt, és sokszor felszólította már a Liberty Mediát arra, hogy ne pénzeljen egy ilyen eseményt.

Személyesen Lewis Hamiltonnak is jelezték már a PETA aktivistái, hogy az életmódjával nem egészen összeegyeztethető, hogy közvetetten ugyan, de állatkínzás mögé áll be. A napokban is megtalálták őt ezzel a témával, a Forbes New York-i eseményén.

A konferencián váratlanul bukkant fel egy aktivista, aki arra kérte Hamiltont, hogy lépjen fel a szánhúzó verseny pénzelésével szemben, és már csak a kutyája, Roscoe iránt érzett szeretete miatt is álljon ki a szánhúzó kutyák mellett.

F1-részvényekkel a kutyák életéért

A PETA egy ideje már mindent megtesz annak érdekében, hogy elérje, ne támogassa a Liberty Media a szánhúzó versenyt.

A korábbi nagy szponzorok,

  • az Alaska Airlines,
  • a Chrysler,
  • a Coca-Cola,
  • a Jack Daniel’s,
  • a Wells Fargo,
  • illetve az ExxonMobil

már kihátráltak az Iditarod mögül, a Liberty leányvállalata, a GCI, egy alaszkai internetszolgáltató még mindig szponzorálja a hírhedten kegyetlen versenyt, évente több mint 250 ezer dollárral, azaz több mint 85 millió forinttal.

Az Iditarod keretében bántalmazott kutyák lábait nem védik, ezer mérföldet tesznek meg úgy, hogy a puszta mancsukkal tapossák a havat és a jeget, amíg véresek nem lesznek, a szervezetük pedig gyakran feladja. A PETA készül az F1 következő éves találkozójára, amelyen rámutat majd, hogy a rajongók a briliáns mérnöki munkát és az emberi ügyességet, nem pedig a kutyákkal szembeni kegyetlenséget akarják

mondta Tracy Reiman, a PETA ügyvezető alelnöke.

A PETA annak érdekében, hogy még hatékonyabban kiállhasson a szánhúzó kutyák jóllétéért, F1-részvényeket is vásárolt. Ennek köszönhetően a részvényesek éves találkozóján is lehetőséget kapnak arra, hogy felszólaljanak az Iditarod-szponzoráció felszámolása érdekében.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.