A tulajdonos a közösséghez fordult, hogy meg tudja menteni a húsboltot, amit még az édesapja vásárolt a hatvanas években. A növényi alapú étkezés elterjedése volt az egyik tényező, amivel az üzlet romló anyagi helyzetét magyarázta.
Szívhez szóló cikkben számol be a New York Post a város legrégebbi hentesüzletének, a Staubitz Marketnek szorult helyzetéről és a közösségi finanszírozási projektről, amit a tulajdonos indított, hogy meg tudják menteni az édesapja által még 1967-ben vásárolt hentesboltot.
Az 1917-ben alapított üzlet több mint 100 éve szolgálja ki a fogyasztókat különböző húskülönlegességekkel, ezzel pedig a város legrégebbi hentesüzlete, de előfordulhat, hogy John McFadden Jr., az üzlet tulajdonosa kénytelen lesz végleg lehúzni a rolót.
„A folyamatosan csökkenő bevételek, a zavaros üzleti kapcsolatok és az épület borzalmas állapota miatt a felgyülemlő kiadások elérték a kritikus pontot. A Staubitz Marketet a csőd és az összeomlás fenyegeti” – mondta John a New York Postnak.
A rossz bevételekért a tulajdonos a nagy áruházláncokat, az élelmiszerárak inflációját, az internetet (online rendelést), valamint a vegetarianizmus és vegánság terjedését okolja.
John a súlyos anyagi terhek miatt úgy döntött, hogy a közösséghez fordul, akiket évtizedek óta szolgál. A GoFundMe-kampány keretében 150.000 dollár támogatást szeretne összeszedni, amiből a javítási munkálatokat fedezni tudja.
New York a növényi alapú forradalom egyik fellegvára
Ha az építkezési munkálatokat sikerül is elvégezni, a csökkenő bevételek továbbra is gondot jelenthetnek a hentesbolt számára, New York ugyanis sok szempontból példamutató, ha a növényi étkezés forradalmáról beszélünk. A város tavaly a HappyCow top 10 leginkább vegánbarát város listáján a dobogós 3. helyezést érte el – 2019-ben pedig ezüstérmes volt.
Az egyik legjelentősebb mozgatórugó a trend mögött minden bizonnyal Eric Adams, a város polgármestere, aki saját gyógyulását a vegán étkezésnek tulajdonítja, és küldetésének tekinti, hogy a növényi alapú étkezést városszerte elterjessze.
Az iskolai étkezésben is komoly változás mutatkozik, ráadásul itt található a világ egyetlen 3 Michelin-csillagos vegán étterme – az Eleven Madison Park –, amely úgy tudta megtartani ezt a titulust, hogy a pandémiát követően váltottak növényi alapú menüre.
Áprilisban az Esposito család 1922 óta üzemelő hentesboltja, egy másik veterán versenyző volt kénytelen bezárni a kapuit, de a források nem említik, hogy milyen okok miatt döntöttek így a tulajdonosok.

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.