A tulajdonos a közösséghez fordult, hogy meg tudja menteni a húsboltot, amit még az édesapja vásárolt a hatvanas években. A növényi alapú étkezés elterjedése volt az egyik tényező, amivel az üzlet romló anyagi helyzetét magyarázta.
Szívhez szóló cikkben számol be a New York Post a város legrégebbi hentesüzletének, a Staubitz Marketnek szorult helyzetéről és a közösségi finanszírozási projektről, amit a tulajdonos indított, hogy meg tudják menteni az édesapja által még 1967-ben vásárolt hentesboltot.
Az 1917-ben alapított üzlet több mint 100 éve szolgálja ki a fogyasztókat különböző húskülönlegességekkel, ezzel pedig a város legrégebbi hentesüzlete, de előfordulhat, hogy John McFadden Jr., az üzlet tulajdonosa kénytelen lesz végleg lehúzni a rolót.
„A folyamatosan csökkenő bevételek, a zavaros üzleti kapcsolatok és az épület borzalmas állapota miatt a felgyülemlő kiadások elérték a kritikus pontot. A Staubitz Marketet a csőd és az összeomlás fenyegeti” – mondta John a New York Postnak.
A rossz bevételekért a tulajdonos a nagy áruházláncokat, az élelmiszerárak inflációját, az internetet (online rendelést), valamint a vegetarianizmus és vegánság terjedését okolja.
John a súlyos anyagi terhek miatt úgy döntött, hogy a közösséghez fordul, akiket évtizedek óta szolgál. A GoFundMe-kampány keretében 150.000 dollár támogatást szeretne összeszedni, amiből a javítási munkálatokat fedezni tudja.
New York a növényi alapú forradalom egyik fellegvára
Ha az építkezési munkálatokat sikerül is elvégezni, a csökkenő bevételek továbbra is gondot jelenthetnek a hentesbolt számára, New York ugyanis sok szempontból példamutató, ha a növényi étkezés forradalmáról beszélünk. A város tavaly a HappyCow top 10 leginkább vegánbarát város listáján a dobogós 3. helyezést érte el – 2019-ben pedig ezüstérmes volt.
Az egyik legjelentősebb mozgatórugó a trend mögött minden bizonnyal Eric Adams, a város polgármestere, aki saját gyógyulását a vegán étkezésnek tulajdonítja, és küldetésének tekinti, hogy a növényi alapú étkezést városszerte elterjessze.
Az iskolai étkezésben is komoly változás mutatkozik, ráadásul itt található a világ egyetlen 3 Michelin-csillagos vegán étterme – az Eleven Madison Park –, amely úgy tudta megtartani ezt a titulust, hogy a pandémiát követően váltottak növényi alapú menüre.
Áprilisban az Esposito család 1922 óta üzemelő hentesboltja, egy másik veterán versenyző volt kénytelen bezárni a kapuit, de a források nem említik, hogy milyen okok miatt döntöttek így a tulajdonosok.

Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.