Most olvasott cikk
Joaquin Phoenix és Billie Eilish is azt követeli, hogy tiltsák be a lovaskocsizást New Yorkban

Joaquin Phoenix és Billie Eilish is azt követeli, hogy tiltsák be a lovaskocsizást New Yorkban

tiltsák be a lovaskocszást

Sokan talán romantikus dolognak tartják a lovaskocsizást, de New York utcáin ez a tevékenység már rengeteg állat életét követelte. A legutóbbi megdöbbentő eset után pedig petíció is indult a betiltására.

Több sztár is csatlakozott már a lovaskocsizást betiltó aláírásgyűjtéshez. A 25 világhírű személyt felsorakoztató listán olyan vegán hírességek is szerepelnek, mint Joaquin Phoenix, Rooney Mara, Ricky Gervais, vagy Billie Eilish.

Augusztusban sokkoló látvány tárult a New York-i járókelők szeme elé, amikor a Ryder névre keresztelt ló összeesett a 9. sugárúton. Az alultáplált, kiszáradt, láthatóan túlterhelt állatot gazdája indulatos ordibálással és ostorozással próbálta rábírni, hogy felálljon és folytassa a munkát, de Ryder képtelen volt tovább vonszolni az általa húzott nehéz kocsit.

Az utcán több járókelő is felháborodott, sokan rosszallásukat fejezték ki a látottak miatt, idővel pedig a rendőrség is megérkezett, akik párnát tettek a kimerült ló feje alá és hideg vízzel locsolták, hogy kicsit magához térjen. Ezt követően az állatot elszállították, de az aktivisták megmozdulásaitól tartva nem közöltek információt a ló hollétéről. Azóta lehullt a lepel a titokról, egy sajtónyilatkozatban a Center for a Humane Economy azt írta, hogy az előzetes híresztelésekkel ellentétben nem egy menhelyre, hanem a lovaskocsi-biznisszel szoros kapcsolatot ápoló farmra került az állat, akiről azóta az is kiderült, hogy egy EPM (Equine Protozoal Myeloencephalitis) nevű idegbetegségtől is szenved.

Sajnos Ryder esete nem példa nélküli. A New York-i sétakocsizás üzletágát régóta érik már kritikák, hiszen gyakran előfordul, hogy az állatokat sérülés éri, autóknak ütköznek vagy túlhajszolják őket. Az augusztusi esetet követően egy online petíció is indult, aminek célja, hogy a ló tulajdonosa, Ian McKeever megfelelő büntetésben részesüljön az általa alkalmazott módszerek miatt.

A nagy médiavisszhangot kapott esetet követően számos híresség döntött úgy, hogy ők sem hallgatnak tovább, és felszólalnak a New York utcáin szenvedő állatok érdekében. Közös nyilatkozatban fogalmazták meg aggályaikat a lovaskocsizás kegyetlen és cseppet sem állatbarát gyakorlata ellen, de bárki nyugodtan csatlakozhat az impozáns listához, ha aláírja a kezdeményezést.

„Ryder helyzete sajnos nem egyedi. A média, a rendőrségi jelentések és az okostelefonok évtizedekre visszamenőleg tucatjával dokumentáltak már a forgalomtól traumatizált lovakat és az őket érő közlekedési baleseteket. Az ezeket az állatokat érő szerencsétlenségek egyaránt kísértik New Yorkot és a többi várost. A lovak, a kocsiban utazók, a gyalogosok és biciklisták mind veszélynek vannak kitéve e kegyetlen üzletág által. Azt mondjuk: Ne tovább!” – olvasható az online petíció szövege a sztárok nevével.

Van remény, hogy rövidesen betiltják a lovaskocsizást New York utcáin

Júliusban Robert Holden képviselő előterjesztett egy olyan javaslatot, amely 2024 júniusától elektromos járművekre cserélné a lovaskocsikat, nyugdíjazást biztosítana a kocsik elé befogott állatoknak és segítene a kocsisoknak új, kegyetlenségtől mentes munkát találni.

Minden aggódó hangot nagyon értékelek – érkezzen az hírességtől vagy átlagembertől –, ami támogatja a javaslatot, hogy átálljunk a lovak nélküli kocsikra, és hogy a kocsisoknak jobban fizető állást adjunk. Ezek a bántalmazott állatok nem tudnak magukért kiállni, ezért nekünk kell

– nyilatkozta a politikus.

A VFAR (Voters for Animal Rights – Szavazók az állatjogokért) nonprofit politikai tanácsadó felmérése alapján a New York-i lakók többsége a beszüntetés mellett áll.

„Egy állatot olyan körülmények közé kényszeríteni, ahol kocsik, biciklik, gyalogosok, hangos zajok, mérgező gázok vannak, borzasztó kegyetlenség. Az nem megfelelő élet egy állat számára, hogy napi 8-10 órán át dolgoztassák – mondta Matthew Dominguez, a VFAR tanácsadója.

(Veg News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.