Most olvasott cikk
Péntekenként vegán menüre váltanak a New York-i iskolák étkezdéi

Péntekenként vegán menüre váltanak a New York-i iskolák étkezdéi

Gyerekek étkeznek New Yorkban

A polgármester kezdeményezte a váltást, aki saját bevallása szerint a növényi étrendnek köszönheti egészsége javulását.

New York Cityben körülbelül 930.000 diák jár a közoktatási intézményekbe, vagyis az Egyesült Államok legnépesebb iskolakörzetéről van szó.

Ennek a nagy számú diáknak lesz lehetősége péntekenként egy majdnem teljesen vegán felhozatalból választania az önkormányzati iskolák étkezdéiben. A változásért New York City polgármesterét, Eric Adamset illeti a dicséret, akinek növényi étrenddel kapcsolatos missziójáról korábban már mi is beszámoltunk.

A politikusnál 2016-ban 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak, ám ő a hagyományos gyógyszeres kezelés helyett a teljes életmódváltást választotta.

Sokat olvasott a témában – többek között Esselstyn-től is – teljes értékű növényi étrendre váltott, száműzte étkezéseiből az olajat, cukrot, finomított keményítőket, sportolni is elkezdett. Ezt követően drasztikus javulást érzékelt egészségében.

Rövid idő alatt látványos súlyfeleslegtől szabadult meg, csökkent a vérnyomása és sikerült visszafordítani cukorbetegségét. Éppen ezért igyekszik minél több diák számára is biztosítani az egészséges növényi táplálkozáshoz való jogot.

A növényi alapú opciók New York-i diákok ezreinek jelentenek jobb minőségű táplálkozást és életet. A növényi ételek ínycsiklandók és táplálók, éppen ezért kezdeményeztem már régebben a vegetáriánus és vegán opciók bevezetését az iskolákban. Hatalmas öröm, hogy most már minden diák hozzájuthat az egészséges ételekhez, melyekkel megelőzhetik az egészségük romlását.

nyilatkozta a polgármester a VegOut Magazinnak.

Milyen út vezetett idáig?

A most bevezetésre kerülő vegán péntekeket megelőzte a 2019 óta érvényben lévő Meatless Mondays (húsmentes hétfők) és tavaly áprilistól a Meatless Fridays (húsmentes péntekek) kezdeményezések. A vegán péntek erre tesz rá még egy lapáttal.

A School Nutrition Association 2018-as kutatása szerint 2017-ben országszerte a tankerületek 14%-a kínált vegán lehetőséget – 2016-ban ez a szám 11,6% volt – és 56%-uk kínált vegetáriánus opciót legalább a kerület egy iskolájában.

Kissé árnyalja a bevezetett változás miatt érzett örömöt, hogy tejet továbbra is kötelesek lesznek felszolgálni az iskolák, erre ugyanis az érvényben lévő táplálkozási irányelvek miatt kötelezi őket az állam.

Mit lehet enni a vegán napokon?

Például zöldséges tacot salsa szósszal, tortillával és vegyes salátával.

Azért, hogy a New York-i diákok számára ne csak egészséges, de élvezetes fogásokat tudjanak felszolgálni, az eltervezett menüt kisebb csoportokkal teszteltették. Az ő jóváhagyásuk után kerültek csak az étlapra a vegán fogások.

Aki szeretne betekinteni a kulisszák mögé, esetleg saját maga számára keresne egészséges, tápláló és növényi alapú tippeket, az nyugodtan megteheti, a New York-i közoktatási intézmények menüje ugyanis nyilvánosan elérhető erről az oldalról.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.