Most olvasott cikk
Ötleted sincs, kit segíts az adód 1 százalékával? Adunk pár tippet!

Ötleted sincs, kit segíts az adód 1 százalékával? Adunk pár tippet!

Egyre sürgetőbb, hogy meghozzuk a döntést, milyen regisztrált civil szervezetnek, alapítványnak ajánljuk fel az szja 1 százalékát. Segítünk pár ötlettel, ha esetleg elakadtál.

Közeleg a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlási határideje. Május 22-ig lehet rendelkezni arról, milyen regisztrált civil szervezet kapja egy-egy adózó esetében ezt az összeget.

Ma már a legegyszerűbb talán elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül megtenni ezt, de ha valakinek erre nincs lehetősége, papíralapon is benyújtható a nyilatkozat postán vagy akár személyesen is.

Aki azt gondolná, hogy az szja-felajánlásokból úgyis csak elenyésző összeg csurran-cseppen végül a szervezeteknek, ezért kényelmi okokból nem is bajlódik vele, tekintse meg az alábbi adatokat. Tavaly ezek a civil szervezetek kapták a legtöbb felajánlást:

  1. Országos Mentőszolgálat Alapítvány (266 351 913 Ft)
  2. Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány (207 410 251 Ft)
  3. Bátor Tábor Alapítvány (145 177 425 Ft)
  4. Bethesda Kórház Alapítvány (131 724 593 Ft)
  5. Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány (103 351 358 Ft)

A legnagyobb összeget összegyűjtő állatmentő szervezet a hortobágyi Madárkórház Alapítvány lett, 80 575 217 Ft-os összfelajánlással, de sok más állatvédelemmel, állatmentéssel foglalkozó alapítvány is bekerült a tavalyi top 20-ba. Például a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon Alapítvány (71 068 209 Ft), a Rex Kutyaotthon Alapítvány (Rex Alapítvány, 59 571 574 Ft), a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (51 215 912 Ft), vagy éppen a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA, 48 201 584 Ft).

Őket is figyelmedbe ajánljuk

A toplista után pedig következzen egy tipplista: összegyűjtöttünk néhány állatvédő, állatmentéssel foglalkozó, regisztrált szervezetet, amelyet jó szívvel ajánl a Prove.hu csapata, ha bizonytalan lenne a kedves olvasó, kit is tiszteljen meg a személyi jövedelemadója egy százalékával.

Fehér Holló Vadmentő Alapítvány

A 2014-ben létrehozott alapítvány elnöke Németh József, aki 11 évet dolgozott vadőrként, közel 10 éve pedig kizárólag vadon élő állatok mentésével foglalkozik.

Az elmúlt évek alatt a segítségre szoruló állatok száma egyre emelkedik, évente megközelítőleg 400 árvát, sérültet gondozunk és juttatunk vissza természetes élőhelyére

olvasható a szervezet honlapján.

Amint az a bemutatkozásból kiderül, az alapítvány látogatható vadmentő központként és rezervátumként üzemel, saját orvosi háttérrel és megfelelő eszközökkel. Emellett ismeretterjesztő programokat is szerveznek gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Adószám: 18626609-1-19

Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány

A szervezet 2006 óta működik hivatalos alapítványi keretek között, honlapjuk alapján menhelyet nem üzemeltetnek, hanem ideiglenes befogadóknál helyezik el a mentett kutyákat és macskákat.

Rendszeresen mentünk lelkileg és fizikailag megkínzott kutyákat az utcáról, valamint gazdától is. Minden lehetséges alkalommal megpróbáljuk jogilag is felelősségre vonni az állatkínzót, ha annak kiléte ismert és az elkövetett tett valamilyen módon bizonyítható is. Lelkileg is megpróbáljuk rehabilitálni a befogadott állatokat, ami nagyon sok esetben nagyobb erőfeszítés, mint a fizikai sebeket begyógyítani

Az alapítvány az orvosi költségeket, az állatok mindennapi ellátását, esetleges panzióztatását magánszemélyektől érkező egyszeri adományokból és az egyszázalékos felajánlásokból finanszírozza.

Adószám: 18590290-1-42

Állatmentő Szolgálat Alapítvány

A szervezet kiemelt feladatának tekinti

  • az illegális állatkereskedelem felderítését és visszaszorítását hazai és nemzetközi színtéren is;
  • az állatkínzások, állatbántalmazások, felelőtlen, hanyag állattartás áldozatainak megmentését, gyógyítását és ideiglenes vagy végleges gondozásba helyezését;
  • valamint a felelős állattartás népszerűsítését.

Mindannyian vegánok vagyunk, mindennapjainkban is arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebbet ártsunk az élőlényeknek és a természetnek. Számunkra egy csirke élete ugyanolyan fontos, mint egy kutya vagy cica élete. Életmódunkkal igyekszünk példát mutatni, hogy lehet az állatok kihasználása nélkül, ráadásul egészségesebben is élni

– írja az alapítvány bemutatkozásában.

Adószám: 18334461-1-42

Malacvédő Alapítvány

A 2020-ban létrehozott Malacvédő Alapítvány azt tekinti elsődleges feladatának, hogy „átlátható, tiszta keretek között” segítsenek a rászoruló sertéseken. Szeretnék megmutatni, milyen egyéniségek és mekkora lelkük van ezeknek az állatoknak, akik méltatlan diszkrimináció áldozatai Magyarországon is.

Menedékünkön az örökbe fogadható malacok állatorvosi vizsgálaton esnek át, szükség szerint ivartalanodnak, szocializálódnak. A leendő gazdi egy teljes képet kaphat az állatról, így a lehető legjobb, örök életre szóló párosításokat hozhatjuk össze

Adószám: 19251527-1-05

Segítő kezek az Állatokért Alapítvány

A Salgótarján közelében lévő Tereskén működik a Segítő kezek az Állatokért Alapítvány, ahol a csincsilláktól kezdve egészen a vágóhídról mentett tehénig szinte minden állat megtalálható – írja a Nool.hu.

Kidobott, megunt, sérült vagy egyenesen bántalmazott állatokat vesznek a szárnyaik alá a szervezet tagjai, akik aztán életük végéig gondoskodnak róluk.

„Amire folyamatosan szükségünk van, az a szalma és a széna, ezeket aranyárban mérik. Említeném még a korpát, amit minden állatunk eszik, és a szemes takarmányt, száraz kutyatápot, ezek nagyon fogynak” – sorolta az alapítványt megálmodó Makrai Krisztián, mi mindenre van folyamatosan szükségük.

Adószám: 19253505-1-12

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.