Most olvasott cikk
Vegán félpanziót szerettünk volna foglalni Magyarországon, íme az eredmény!

Vegán félpanziót szerettünk volna foglalni Magyarországon, íme az eredmény!

Megkeresésünkre a szálláshelyek többsége pozitívan reagált, a vendég előzetesen jelzett kérésére nem jelent problémát számukra vegán menüt felszolgálni a félpanzió keretein belül. Ugyanakkor célszerű óvatosan kezelni ezeket az ígéreteket: jó szándék ide vagy oda, felmerülhetnek félreértések a növényi étrenddel kapcsolatban.

Legutóbb még a koronavírussal terhelt évek előtt, 2019 tavaszán kutattam egy pár napos pihenést tervezve olyan hotel után, amely vállal vegán étkeztetést is a félpanzió keretein belül. Tanulva az egy évvel korábbi lekváros kenyér reggelire, és rizs-savanyúság vacsorára kombinációjával eltöltött hosszú hétvégéből, ezúttal előre szerettem volna tisztázni, előzetes jelzés és egyeztetés után kaphatok-e tápláló, változatos és a növényi alapú étrendnek megfelelő ételeket.

Akkor azt tapasztaltam, hogy újabb és újabb pofonokba futok ilyen tekintetben a Balaton partján. „Köszönjük az érdeklődést. Sajnálattal tájékoztatjuk…” Rendre így kezdődött a válasz. Ugrándoztam és a levegőbe öklöztem, amikor végül találtam egy hotelt, amely pozitívan reagált a kérdésemre.

Kíváncsi lettem, mi a helyzet most, négy évvel később, ezért harminc – egy népszerű szálláskereső szerint félpanziót is kínáló – hotelt és panziót kerestem fel a kérdéssel, van-e lehetőség náluk vegán reggelit és vacsorát igényelni.

Az „áldozatok” kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy több régióból és több árkategóriából válogassak, valamint hogy keresett szálláshelyek legyenek ezen a bizonyos szálláskereső weboldalon.

Ígéretes végeredmény

A megkeresésre ezúttal már merőben más reakciók érkeztek, mint 2019-ben. A harminc szálláshelyből 28 jelzett vissza, bár ebből egy mindössze egy automatikus visszaigazolás volt arról, hogy megérkezett az üzenet, az érdemi válasz azonban végül lemaradt.

A fennmaradó 27 valamire való reakcióból azonban 17 egyértelműen pozitív volt, egyes hotelek weboldalán foglalva még arra is van lehetőség, hogy a speciális étrendek közül kifejezetten vegánt pipáljon be a vendég.

Biztosan találni növényi alapú étrend készítését is vállaló szálláshelyet például

  • Esztergomban,
  • Sopronban,
  • Nógrádgárdonyban,
  • Kehidakustányban,
  • Noszvajon,
  • Mosonmagyaróváron,
  • Balatonfüreden
  • és Zalacsányban is.

Hét helyről negatív reakció érkezett: egyes hotelek és panziók kertelés nélkül azt felelték, nem tudnak vegán ételeket biztosítani, máshol pedig alternatív megoldásként javasolták, hogy lehet választani az étlapról is, ezeken azonban rendre csak egy szűkös vegetáriánus kínálat szerénykedett. Egy szálláshely pedig azt jelezte, hogy extraként csak glutén-, laktózmentes vagy vegetáriánus ellátás választható, vegán nem.

Három helyről pedig döcögős igenek, köztük egy rettentő homályos, meglehetősen kitérő válasz futott be. Az egyik szálláshelyen azzal kecsegtettek, hogy „kapacitásaikhoz mérten” tudnak növényi étrendet biztosítani, máshol pedig korrekten kiemelték, hogy csárdajellegű ételeikért keresik őket jellemzően, de volt már arra is példa, hogy vegán igényeknek kellett megfelelni, „megoldják” azt is.

Kockázatos végkifejlet

A 2019-es pihenésem során nem kellett csalódnom a nagy nehezen fellelt, vegán étkeztetést is vállaló szálláshely konyhájában, a személyzet valóban készült az érkezésemre, beszereztek növényi alternatívákat: tejet, joghurtot és tofut is. Isteni és változatos ételeket kínáltak a négy nap során, és látszólag a séf is izgalmas kihívásnak élte meg, hogy az esetemben számos hagyományos alapanyag mellőzésével kell alkotnia.

Sok esetben azonban nem ez a helyzet.

Egy vegán csoportban feltett kérdésemre Noémi például elárulta, van egy kipróbált hotel pazar vegán menüvel, ahova visszajárnak. A többi szálláshelyen azonban rendre szegényes növényi felhozatalba futottak.

Én azt tapasztaltam, hogy a panziókban, kisebb szálláshelyeken megoldják, finomat és táplálót raknak a tányérra, míg a nagy szállodák megígérik, aztán semmit se találsz a büféasztalon. Külön kérdésre csak vakarják a fejüket, majd felajánlanak egy rántott sajtot

– mesélte Anita.

Zsófia pedig arról számolt be, hogy sokszor járt úgy, hogy előzetesen jelezte, vegán félpanziót szeretne majd kérni, erre ígéretet is kapott, később mégis mindig csalódás érte: jobb esetben is csak egy fűszerezetlen pirított tofut szolgáltak fel.

Utóbbi problémára megoldást jelenthet, ha azon túl, hogy jelezzük, vegán félpanzióra tartanánk igényt, pozitív visszacsatolás után azt is tisztázzuk a szállásadóval, konkrétan milyen elképzeléseink és alapvető elvárásaink vannak a felszolgált ételekkel kapcsolatban. További egyeztetési igényét a tervezett fogásokkal kapcsolatban egyébként a 17 pozitív választ adó hotel és panzió közül mindössze egy jelezte.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.