Most olvasott cikk
Végveszélybe került a Dharma Állatmenhely

Végveszélybe került a Dharma Állatmenhely

Dharma Állatmenhely

Végveszélybe került a Dharma Állatmenhely, amely a Siófokhoz tartozó Töreki városrész határában gondoz olyan haszonállatokat, akik koruk vagy egészségi állapotuk miatt már nem kellettek gazdájuknak.

A Berecz Gabriella és Czinkóczky Csaba által üzemeltetett lómenhely azt követően veszítheti el területének jelentős részét, hogy a Somogy Vármegyei Kormányhivatal a Plázs Siófok nevű szórakozóhely vezetőjét, Barna Györgyöt hozta ki első helyen a legelők túlnyomó részére elővásárlásra jogosultak közül.

Mennyit ér egy állatmenhely?

A földhivatal múlt heti döntése azt jelenti, hogy a ténylegesen Törekiben lakó, a mentett állatokat évek óta naponta gondozó, érvényes adásvételi szerződéssel rendelkező Berecz Gabriella helyett a valójában Budapesten élő, így a törvény szövege alapján elővásárlásra nem jogosult fővárosi vállalkozóé lesz a terület jelentős része.

Hat év kitartó munkája veszhet így kárba, a vágóhídról egyszer már megmentett, s Törekiben nyugalmas öregkorra számító állatok sorsa kerülhet végveszélybe. Az utóbbiakért felelősséget vállaló gazdák azonban nem hagyják magukat, színészek, sportolók és ismert emberek támogatásával kívánnak üzenni Madarász Zoltánnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy vármegyei elnökének a menhely megmentése érdekében.

„Számunkra egyértelmű a törvénysértés ténye, hiszen tanúk is bizonyították, hogy Barna Zsolt Budapesten él, elővásárlási joggal pedig csak helyi lakos élhet” – magyarázta a Prove.hu megkeresésére a pillanatnyi helyzetet Czinkóczky Csaba, hozzátéve, hogy felesége, Berecz Gabriella viszont törvényesen vásárolta meg a lómenhelyet működtető alapítvány egy korábban kiszállt tagjának tulajdonát. Erre tart most igényt az ismert vállalkozó.

Természetesen nem nyugszunk bele az ítéletbe. Egyrészt azért nem, mert hiszünk abban, hogy ki kell állnunk magunkért, nem engedhetjük, hogy fals papírok alapján tegyék tönkre azt, amit hat év alatt felépítettünk. Másrészt pedig szívünkön viseljük több mint száz állatunk sorsát, akiket borzalmas körülmények közül, vagy éppen egyenesen a vágóhídról mentettünk. Megyünk tovább, valamennyi jogorvoslati lehetőséget kihasználunk, hiszen a mostani döntés szerint alig öt hektárnyi területünk maradna, ami pedig ennyi állatot nem tudna ellátni.

Czinkóczky Csaba pedig nem fél a nyilvánossághoz fordulni, hiszen az ország egyetlen lómenhelyének sorsa szívügyük. A médiában, a parlamentben, a hivatalokban és a töreki mindennapokban folytatják a harcot. S ha kell, a bíróságtól sem riadnak vissza. Elszántságuknak nemcsak igazságérzetük az oka, de az állatok jóléte iránti elkötelezettségük is.

Utóbbi a magyarázat arra, hogy ma már egyikük sem eszik húst, Csaba vegetáriánus, Gabi pedig vegán. Előbbi egy négy évvel ezelőtti, emlékezetes bikamentéskor változtatott az étrendjén. Dezső, Jenő, Géza és Béla nem fértek fel a vágóhídra induló teherautóra. Ők mentek értük, s a fiatal állatokat szinte „ölben” hozták Törekibe, ahol méretes bikákká fejlődtek. Az akkor kialakult szoros érzelmi szálak pedig azóta is kitartanak.

Táborokat is szerveznek

A Dharma Állatmenhely nyári táborozásokat is szervez, amelyeken védenceik mindennapjaiba nyerhetnek betekintést a fiatalok, gondozásuk során pedig olyan értékes kapcsolatot alakíthatnak ki velük, amely akár egy életre is szólhat. Csaba és Gabi szerint az állatoknak is van lelkük, s ezt szeretnék megmutatni a felnövekvő nemzedékeknek is. Miként azt is, hogy a húsevésnek igenis van valós alternatívája, a jövő útja szerintük az erőszakmentesség. Ezen pedig a példamutatás a legjobb útjelző.

Talán pici dolognak tűnik, amit mi Törekiben teszünk, de nekünk minden egyes megmentett állat élete számít. Jó példát kell mutatnunk a fiataloknak, s ehhez a Dharma Állatmenhely fennmaradására is szükség van. Nagyon bízunk benne, hogy február másodikán az agrárkamara a mi javunkra dönt majd, s folytatódhat ez a szép történet. Ha nem így lesz, akkor addig küzdünk, amíg be nem bizonyítjuk az igazunkat!

– jelentette ki Czinkóczky Csaba.

A Dharma Ló Menedék Közhasznú Alapítványhoz 2017 őszén érkeztek az első bántalmazás, rosszul tartás, vagy állatkínzás miatt államilag elkobzott és azóta is állami tulajdonban lévő, nagy testű haszonállatok, többségében lovak. Azóta is közfeladatot lát el, s létezésével lehetővé teszi az állatok elhelyezését, vagyis túlélését. A párhuzamosan szervezett állatvédő gyermektáborok között ma már gyógyító állatterápiát is kínálnak pszichésen terhelt fiatalok és gyermekek számára.

Fotó: Dharma Állatmenhely

A befogadó telep megszűnése így nemcsak a házaspár eddigi munkájának semmivé válását jelentené, de egy Magyarországon eddig példátlan állatvédelmi program végét is.

Törekiben most egy olyan különleges menhely túlélése a tét, ahol a haszonállatok sohasem válnak haszontalanná. Akkor sem, amikor leselejtezik őket, vagy amikor képtelenné válnak a munkavégzésre. Ahol érző élőlényekhez méltó elbánásban részesülnek, s ahol ezt a jövő nemzedékei is megtanulhatják.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.