Ha eddig azt gondoltad, tojás nélkül nem lehet jó macaroont készíteni, akkor ez a recept neked való. Ezzel a vegán macaroon recepttel olyan gyönyörű kis süteményeket készíthetsz, amelyek tuti, hogy nem esnek szét, ráadásul elképesztően finomak is.
A macaroon nem egyenlő a macaronnal: előbbi egy kívül ropogós, belül pihe-puha kókuszos sütemény, míg utóbbi egy édes, színes, töltött habcsók. Ez a vegán macaroon recept a kókuszreszelék és a kókusztej teltségének köszönhetően nem igényel hozzáadott olajat, valamint lisztet sem, így hozzáadott olaj- és gluténkerülő étrendbe is tökéletesen beilleszthető.
Sütés közben a kókusz megpirul, ami karakteres, diós ízt kölcsönöz az édességnek. Ráadásul semmilyen különleges hozzávalóra nincs szükséged, minden összetevőt megtalálhatsz bármelyik szupermarketben.
Hozzávalók:
- 200 gramm (két bögre) édesítetlen kókuszreszelék
- 150 ml konzerv kókusztej (nem light)
- 30 gramm (1/4 bögre) étkezési keményítő
- 100 gramm (1/2 bögre) barnacukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/4 teáskanál só
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra.
- 80 gramm kókuszreszeléket (tehát 120 grammot tegyél félre), 30 gramm étkezési keményítőt, 1/4 teáskanál sót és 150 ml kókusztejet tegyél késes aprítóba, és turmixold krémesre. Ez akár tíz percet is igénybe vehet (időnként a turmixgép motorját pihentetve), de nem baj, ha maradnak benne kisebb darabok.
- Tedd az aprító tartalmát egy tálba és keverj hozzá 100 gramm barnacukrot, egy teáskanál vanília kivonatot, és a maradék (120 gramm) kókuszreszeléket.
- Ha van fagylaltadagolód, akkor ennek segítségével halmozz kis dombokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ha nincs, akkor kanállal is megoldható. A kezeddel igyekezd kissé csúcsosra, háromszög alakúra formázni és minél jobban összenyomni, tömöríteni a kókuszcsókokat, hogy ne essenek szét.
- 160 fokra előmelegített sütőben süsd a macaroonokat 20-25 percig, amíg a tetejük enyhén aranybarna színt kap.
- Tálalás előtt hagyd a kókuszcsókokat kihűlni, ekkor fogják ugyanis elérni tökéletes, klasszikus állagukat.
Ha érdekelnek az olaj- és gluténmentes desszertek, próbáld ki ezt a hozzáadott cukor-, olaj- és gluténmentes brownie receptet.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.