Most olvasott cikk
Greta Thunberget is megihlette a Barbie-film

Greta Thunberget is megihlette a Barbie-film

A Barbie-film népszerűsége egyelőre hazánkban is töretlen, lassan háromszázezren tekintették meg az alkotást, az internetes mémgyár pedig futószalagon gyártja a barbie-s (illetve barbenheimeres) mémeket. Ezt a hullámot lovagolta meg Greta Thunberg és néhány aktivista egy új olajipari gigaberuházás, a Rosebank-projekt ellen tüntetve.

Greta Thunberget biztosan nem érheti az a vád, hogy elblicceli a tüntetéseket. A közismert svéd klímaaktivista legutóbbi akcióját vádemeléssel, azt követően pedig pénzbírsággal díjazták a hatóságok. De éppen csak kilépett a bíróság ajtaján, máris csatlakozott egy újabb tüntetéshez, amely a Rosebank olajmező kitermelése ellen szólalt fel, a projekt ugyanis elképesztő környezeti terheléssel járna, és kérdésessé tenné a brit kormány zéró kibocsátás iránti elköteleződését.

A húszéves környezetvédő és a vele együtt tüntetők ezúttal popkulturális elemeket is becsempésztek a performanszba. Instagram-videójukban a bemutatás óta töretlen népszerűségnek örvendő Barbie-film egyik jelenetét adták elő, melyet a videó közben olvasható feliratokkal szabnak az aktuális helyzetre.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stop Cambo #StopRosebank (@stopcambo)

Az Instagram-posztban az a jelenet látható (spoiler!), amikor Barbie egy buli közepén hirtelen azt kérdi: „Do you guys ever think about death?” (Ti szoktatok egyáltalán a halálra gondolni?), a kérdést követően pedig kínos csend ereszkedik az éppen zajló bulira. Ezt a tüntetők úgy módosították, hogy Barbie szövege közben a „Do you guys ever think about climate change?” (Ti szoktatok egyáltalán a klímaváltozásra gondolni?) felirat látható, a lefagyott vendégek szerepében pedig Grant Shapps, az Egyesült Királyság energiaügyi minisztere, Rishi Shunak brit miniszterelnök, illetve az Equinor, egy norvég olajipari cég jelennek meg, persze csak a többi aktivistára illesztett feliratok formájában.

A tüntetésre Grant Shapps, az ország energiáért és zéró kibocsátásért felelős miniszterének irodája előtt került sor, a célja pedig az volt, hogy eltántorítsa a brit kormányt a Rosebank-projekt engedélyezésétől. A Shetland-szigetektől körülbelül 130 kilométerre nyugatra található olajmezőn nagyjából 500 millió (más forrás szerint 300 millió) hordónyi olaj található, a kitermeléssel járó kibocsátási értékek pedig ehhez mérten elképesztően magasak. A teljes projekt több szén-dioxid-kibocsátással járna, mint amennyit a világ legszegényebb 28 országa egy év alatt kibocsát.

Az a tény, hogy a brit kormány egyáltalán fontolóra veszi a kitermelés engedélyezését, jól mutatja, mennyire nincsenek tisztában a valósággal. A rekordokat döntő hőhullámok és az extrém időjárási viszonyok csak a kezdete az egyre erősödő krízisnek

– nyilatkozta Greta a Channel 4 csatornának az ügy kapcsán.

A projekt 400 oldalas környezetvédelmi jelentése egyébként hozzáférhető online, aki kíváncsi a részletekre – és kellő szabadidővel is rendelkezik hozzá –, annak érdemes átfutnia a dokumentumot.

(Totally Vegan Buzz)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.