Most olvasott cikk
Greta Thunberg ismét összetűzésbe került a hatóságokkal

Greta Thunberg ismét összetűzésbe került a hatóságokkal

A közismert svéd klímaaktivista, Greta Thunberg júniusban újra összetűzésbe került a rendőrséggel. Ezúttal meg is vádolták, mégpedig engedetlenséggel, amiért többszöri felszólítás után sem volt hajlandó elhagyni a malmői tüntetés területét. A demonstrációval a tüntetők fizikailag bénították meg az olajszállító teherautók munkáját.

A svédországi végrehajtói hatóság engedetlenséggel vádolta meg a húszéves aktivistát, miután rendőri felszólításra sem volt hajlandó elhagyni egy tüntetés helyszínét, amin a Ta Tillbaka Framtiden (Vegyük vissza a jövőt) környezetvédő csoport tagjaival együtt vett részt.

A megmozdulás célja az volt, hogy megbénítsa a malmői öbölben dolgozó olajszállító tankerek munkáját. Ezt úgy érték el az aktivisták, hogy fizikailag állták (pontosabban ülték) el az olajszállító kamionok útját a kikötő ki- és bejáratainál.

„Ma van a harmadik napja, hogy a Ta Tillbaka Framtiden fiatal aktivistái meggátolták a malmői olajkikötő tankereinek a munkáját. A klímakrízis már most élet-halál kérdése. Mi úgy döntünk, hogy ezt nem fogjuk ölbe tett kézzel végignézni, inkább megbénítjuk az infrastruktúrát. Visszavesszük a jövőnket” – írta Greta Thunberg instagram posztjában.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg)

A váddal kapcsolatos eredeti bejelentés nem említette név szerint Greta Thunberget, de a hatóság szóvivője, Annika Collin később megerősítette, hogy a bejelentésben leírt fiatal hölgy, aki nem engedelmeskedett a felszólításnak, ténylegesen a svéd aktivista.

Miután blokkoltuk annak az iparnak a működését, amely éppen elégeti a jövőnket, bűncselekménnyel vádoltak meg minket. Miközben vádat emeltek ellenünk, az igazi bűncselekmény tovább folyik azon a helyen, amit mi lezártunk

– nyilatkozta Irma Kjellström, a Ta Tillbaka Framtiden szóvivője.

Nem csak Greta Thunberg ellen indult eljárás

A hat napig tartó demonstráció alatt több aktivistát is letartóztattak, Greta velük együtt július 24-én áll majd bíróság elé, hogy tettére magyarázattal szolgáljon. Amennyiben bűnösnek találják, úgy hat hónapos börtönbüntetésre vagy pénzbírságra számíthat a fiatal aktivista.

„Mindenkinek megvan a joga, hogy tüntessen, de ezt úgy kell tenni, hogy ezzel másoknak nem okoz kellemetlenséget” – mondta Charlotte Ottosen a végrehajtói hatóságtól.

Greta nem először kerül összetűzésbe a törvénnyel. Idén januárban Németországban vitték el a rendőrök, miközben Lützerath lebontása ellen tüntetett sok más aktivistával, később pedig a norvég rendőrséggel rúgta össze a port egy demonstráció alatt, amivel az őslakosok földjeire telepíteni kívánt szélturbinák ellen tüntettek.

(Totally Vegan Buzz)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.