Most olvasott cikk
Egy kolumbiai család egykor marhákat tenyésztett, most az őserdő visszaállításán dolgoznak és állatokat mentenek

Egy kolumbiai család egykor marhákat tenyésztett, most az őserdő visszaállításán dolgoznak és állatokat mentenek

A Zapata család élete gyökeres fordulatot vett, amikor az édesanya elkezdte őshonos fákkal beültetni a területet, amin előtte marhákat tenyésztettek. A kezdeti pozitív változások felbátorították a család többi tagját is. Így most mindannyian a természet eredeti állapotának visszaállításán fáradoznak, miközben állatokról gondoskodnak az általuk alapított menhelyen.

Nemrég számoltunk be a Rowdy Girl Sanctuary egykori tehenészeiről, akik áttértek a veganizmusra, ezzel együtt pedig állatmenhellyé alakították a farmot, amin addig marhatenyésztéssel foglalkoztak.

Hogy a Zapata család hozzájuk hasonló módon magáévá tette-e a vegán életfilozófiát, arról nincs információnk, de az biztos, hogy az egykori kolumbiai marhatenyésztők teljesen leszámoltak korábbi életükkel. Céljuk, hogy egy sokkal fenntarthatóbb és mindenki számára hasznos útra lépjenek az állatok kihasználása és a természet elpusztítása helyett.

Dora Zapata 1997-ben költözött ki Kolumbia közepéről a San José de Guaviare melletti dzsungelbe, ahol mindenki máshoz hasonlóan elkezdett marhatenyésztéssel foglalkozni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Reserva Ñupana (@reserva_nupana_) által megosztott bejegyzés

Az asszony másfél évtizednyi állattenyésztést követően úgy döntött, hogy elkezd fákat telepíteni a rossz minőségű talajba, hogy egyfajta agrárerdészeti rendszert hozzon létre. Az ezt követő pozitív tapasztalatok végül arra sarkallták, hogy ennek a folyamatnak szentelje az életét.

Az erdő egyszer csak elkezdett változni, visszatért belé az élet. Javítottunk a vízellátáson, így a föld minősége is változott. Szóval lassacskán a családom is megértette, hogy jó, amit csinálunk

– mesélte Dora.

Az állattenyésztés azóta a múlté, a Zapata család pedig azon fáradozik, hogy az 56 hektáros legelőjüket (ez majdnem 80 focipályának felel meg) visszavadítsák. Ez 40 hektáron már sikerült nekik, ezen a területen az egykori kiszipolyozott föld helyett újra virágzik a dzsungel.

Nem csak őserdőt telepítenek, az állatokon is segítenek

Dora az egykori farmján megalapította a La Nupana menhelyet, ahol olyan állatokról gondoskodik, akiket illegálisan tartottak háziállatként, vagy akiket a kereskedők karmai közül sikerült megmenteni. De a több mint 60 állat (majmok, madarak, ocelotok) között akadnak olyanok is – például a pumakölykök –, akik az erdőirtások következtében vesztették el otthonukat.

A család szeretne minél több állatot visszaengedni a szabadba, ez viszont nem minden esetben kivitelezhető.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Samantha Zapata (@samzapata12) által megosztott bejegyzés

„Vannak állatok, akiket sajnos nem tudunk visszaengedni, mert nem rendelkeznek a szükséges túlélési képességekkel. Ők nem élnék túl odakint, hiszen nem ismerik fel a ragadozók által jelentett veszélyt” – mondta Samantha Zapata, Dora lánya, akinek többek között a pumakölykök etetése a feladata.

(Euronews)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.