Most olvasott cikk
Az ENSZ rábólintott: Japán az óceánba engedheti a radioaktív vizet

Az ENSZ rábólintott: Japán az óceánba engedheti a radioaktív vizet

Az ENSZ illetékes szerve szerint nem jelent komoly veszélyt sem az emberi egészségre, sem az élővilágra a fukusimai radioaktív víz beleengedése az óceánba, így nem is ellenzik a tevékenységet. Japán már a nyáron bele is vághat a folyamatba.

Jóváhagyta az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) nukleáris ügyekért felelős szerve, hogy Japán 1,3 millió tonna radioaktív vizet engedjen az óceánba. Az ázsiai szigetország a Fukusima Daiicsi atomerőműben felgyülemlett radioaktív víztől szeretne ilyen módon megszabadulni.

A kérdéses víztömeg már kezelt, hangsúlyozta Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (International Atomic Energy Agency, IAEA) főigazgatója. Tríciumot ugyan tartalmaz – ez a hidrogén radioaktív izotópja –, de ezt is a megengedett határérték alatt.

Hozzátette, a biztonsági vizsgálatok alapján tudományos szempontból is megengedhető ennek a vízmennyiségnek kiengedése az óceánba. Szerinte a nemzetközi közösségek által felvetett, biztonsággal kapcsolatos aggályokra kivétel nélkül van már megnyugtató válasz.

Az ügynökség két évig húzódó vizsgálatát lezáró jelentésében az áll, a fukusimai víznek

csak elhanyagolható mértékű radioaktív hatása lenne az emberekre és a környezetre.

Az IAEA-főigazgató azért azt is jelezte, semmiképp nem bátorítják a japán kormányt vagy az atomerőművet üzemeltető Tokyo Electric Powert (Tepco) arra, hogy az óceánba engedjék a vizet. Mindössze annyi volt a vizsgálat célja, hogy felmérjék, szükséges-e tiltakozni, hangosan szót emelni a japán tervekkel szemben.

Évtizedekig is húzódhat a folyamat

Az IAEA az óceánba engedés fázisa alatt és után is folytatja majd a megfigyeléseket. Előbbi egyébként meglehetősen hosszú távú projekt. Várhatóan évtizedekig is tarthat – akár 30-40 évig is –, mire a mintegy 500 olimpiai méretű medencényi víztől teljes egészében megszabadul a Tepco.

Azt nem közölték a nyilvánossággal, mikor szeretnék elkezdeni a folyamatot, de egyes feltételezések szerint már idén nyáron belevágnak.

Az eljárást a japánok többsége nem helyesli, a leghangosabban a halászok tiltakoztak ellene. A kínai országvezetés a terveket „elképesztően felelőtlennek” nevezte 2021-ben, és Új-Zéland is jelezte, hogy vannak aggályaik az óceánba kerülő radioaktív víz kapcsán.

A probléma a 2011 márciusában bekövetkezett hatalmas földrengés és szökőár következménye, ezek ugyanis magolvadást okoztak a fukusimai erőmű több atomreaktorában. A hűtés érdekében bepumpált, szennyezett víz pedig felhalmozódott, keveredett az esővízzel és a talajvízzel is.

A katasztrófa az élővilágra is kedvezőtlenül hatott. Tudósok szerint a sugárterhelés DNS-károsodást okozott többek között

  • vaddisznókban,
  • fecskékben,
  • lepkékben,
  • egerekben,
  • illetve földigilisztákban is.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.