Most olvasott cikk
Állatmenhellyé alakult egy texasi tehenészet – így élnek ma az állatok

Állatmenhellyé alakult egy texasi tehenészet – így élnek ma az állatok

Az egykori gazda felesége nem bírta tovább tétlenül nézni, hogy az általa gondozott állatok a vágóhídon végzik, ezért drasztikus lépésre szánta el magát. Időközben ő is és férje is vegán lett, most pedig közösen viszik az államok első olyan állatmenhelyét, ami egy tehenészetből alakult a béke szigetéve.

Ha egy több generáció óta működő texasi tehenészet menhellyé alakulhat, akkor az ember óhatatlanul is elkezd bizakodni abban, hogy van remény a változásra. Az ilyen valószínűtlen sztorik sajnos nagyon ritkák, de szerencsére nem példa nélküliek, ahogy az a Rowdy Girl Sanctuary történetéből is kiderül.

Renee King-Sonnen 2009-ben költözött a Sonnen Tanyára, és egyből beleszeretett a farmon nevelt tehenekbe. Rendszeresen énekelt, és gitározott nekik, nevet is adott az állatoknak. Nem csoda, hogy mindig nagyon kellemetlenül érezte magát, amikor végül fel kellett terelnie az általa gondozott és szeretett teheneket a teherautó platójára, ami életük utolsó állomására, a vágóhídra szállította őket.

Renee férje, Tommy King-Sonnen 2010-ben kérte meg feleségét, hogy gondozza az akkor még csak két hónapos borjút, a menhely névadóját, Rowdy Girlt. Azt remélte, hogy Reneeből ezáltal jó gazdafeleséget tud majd nevelni.

Az asszony szemléletmódja ekkor kezdett megváltozni és már teljesen más színben látta a keze alatt nevelkedő állatokat. Elkezdett a témával foglalkozó dokumentumfilmeket és vágóhídi felvételeket nézni, ahonnan elmondása szerint már nem volt visszaút.

2014-ben látta Dr. Melanie Joy karnizmusról szóló videóját, és ezt követően rögtön vegánná vált.

„Azon a napon egyből vegán lettem. Ez a döntés pedig nagy lendülettel és elszántsággal vezetett ahhoz, hogy átalakítsam a tehenészetet állatmenhellyé” – mondta Renee a Plant Based Newsnak.

Reneenek sikerült meggyőzni a férjét, hogy hagyjanak fel a tehenek kihasználásával, amibe Tommy bele is ment, ám az általa javasolt lépés helyett, miszerint adják el a megmaradt állatokat, Renee közösségi gyűjtést indított. Az így kapott 36.000 dollárból megvásárolta férjétől az állatokat, akiket aztán egyből az újonnan megalakult menhelynek adományozott.

Jelenleg 130 állat, köztük lovak, tyúkok, malacok, kacsák, pulykák, egy kecske, és természetesen tehenek a Rowdy Girl Sanctuary lakói.

Egy teljesen új vegán világ

A menhely weboldalán részletesen olvashatunk arról, milyen mértékben változtatta meg Renee életét a veganizmus filozófiája.

Nem mindig úgy láttam a világot, ahogyan most. 2012-ben és azelőtt merőben mást nézeteim voltak, nemcsak azokkal az állatokkal szemben, akikre ételként tekintünk, de az emberekkel szemben is. A politikai nézeteim teljesen másmilyenek voltak. Máshogy láttam az LMBTQ kérdést is. Az akkori nézeteim azokból az elfogult és gyűlölködő nézőpontokból táplálkoztak, amelyek gyerekként körülvettek engem. Ártatlan állatokat ettem. Most már nem teszek ilyet. Ártatlan emberektől rettegtem. Most már azt sem teszem

– olvasható a honlapon.

Renee vallomása betekintést enged a vegán életfilozófia azon keveset taglalt aspektusába is, hogy a könyörületességünk ártatlan állatokra történő kiterjesztése szinte törvényszerűen együtt jár azzal, hogy embertársainkhoz is több szeretettel viszonyulunk.

„Én vagyok a változás, amit a világban akarok látni. A szeretetet választom, minden egyes nap” – mondja Renee.

A tanya átalakulásáról Jason Goldman rendezésében film is készült.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.