Ha egy igazi könnyed különlegességre vágysz, ez a padlizsánból készült étel tökéletes választás lehet. A fűszeres-paradicsomos sült padlizsán ugyanis a görög muszaka hús nélküli rokona, csak sokkal egyszerűbb az elkészítése.
Az ételünk fő alkotóeleme a padlizsán és a fokhagymás paradicsomszósz, de gyakran kerül bele sült zöldpaprika is. Általában aish baladival, az egyiptomi kenyérrel fogyasztják, de kerülhet mellé pita is.
Hozzávalók:
- 2 közepes padlizsán
- 4-6 gerezd fokhagyma zúzva
- 600 g kockázott paradicsom (konzerv)
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál római kömény
- olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
- frissen vágott petrezselyem
- pita vagy aish baladi
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 ℃-ra.
- A padlizsánt mosd meg és vágd egycentis szeletekre, majd sózd, borsozd és forgasd meg lisztben.
- Egy serpenyőben hevíts olívaolajat és süsd benne aranybarnára a padlizsánszeleteket.
- Ezután egy másik serpenyőben, kevés olívaolajon kezdd el megpirítani a zúzott fokhagymát. Két perc után adj hozzá egy evőkanál sűrített paradicsomot és alacsony lángon pirítsd 1-2 percig. Jöhet hozzá a kockázott paradicsom, a római kömény, a só és a bors. Pár perc forralás után zárd el.
- Egy tepsi vagy egy hőálló üvegedény aljába oszlasd el a paradicsomszósz egyharmadát, majd tegyél egy réteg padlizsánt. Fedd le a maradék paradicsomszósz felével, majd jöhet még egy réteg padlizsán. A tetejére öntsd rá a maradék paradicsomszószt.
- Süsd 180 ℃-on 20 percig.
- Tálald friss petrezselyemmel és fogyaszd pitával vagy aish baladival.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.