Padlizsános rakott krumpli (vegán)

rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 padlizsán hámozva, fél-1 cm-esre karikázva
  • 6-8 db kisebb krumpli, fél-1 cm-esre karikázva
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • só, bors, ételízesítő
  • majoránna, oreganó, bazsalikom, füstölt paprika
  • vegán tejföl (napraforgótejföl hozzávalókat lásd lejjebb)

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  2. A krumplikat hámozva, szeletelve körülberlül 10 perc alatt félkészre főzzük.
  3. A padlizsánt meghámozzuk, felszeleteljük, besózzuk, adunk hozzá vegetát, pici majoránnát, oreganót, bazsalikomot, füstölt paprikát és belepréseljük a fokhagymákat. Állni hagyjuk 10-15 percig.
  4. Serpenyőben olívaolajon, alacsony hőfokon kisütjük a befűszerezett padlizsánszeleteket, olajat időnként még adva hozzá. Kb. két-két percig sütjük mindkét oldalt.
  5. Ha elkészült, rétegezzük a padlizsánt a szeletelt krumplival, a tetejét pedig vegán tejföllel megkenjük. Használhatsz bolti verziót, vagy az alább leírt napraforgó tejfölt is elkészítheted.
  6. Előmelegített sütőben megsütjük, míg a teteje szépen barnulni kezd és érezni az illatát.

Napraforgótejföl recept:

  • 1 dl napraforgómag, legalább két órára vagy egész éjszakára beáztatva
  • 1 dl főtt rizs
  • citromlé
  • fokhagyma
  • ½ olaj (elhagyható)

1 dl beáztatott napraforgóhoz hozzáadunk 1 dl főtt rizst, citromlevet, sót, préselt fokhagymát ízlés szerint és vizet, majd ha egyneműre turmixoltuk, opcionálisan hozzáadagolunk ½ dl olajat, amivel finom krémesre keverjük. Ez elhagyható, vagy használhatsz kevesebbet is, de nélküle kevésbé krémes tejfölt kapunk.

rakott krumpli recept-min

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.