Végigkóstoltuk a vegán menüsort a Laurel Budapest étteremben

Laurel Budapest vegán menü

Vegánként nem könnyű étterembe járni, nehezíti a dolgot, ha nem csupán egy gyors ebédre vágyunk, hanem szeretnénk megadni a módját. Jó hír, hogy az ilyen ritka alkalmakkor is van hova menni, a Laurel Budapest vegán menüsora például minden igényt kielégít.

Bár a Laurel Budapest étterem nem csak vegán fogásokra specializálódott, a teljesen növényi alapú, vegán degusztációs menüsorukra igazán büszkék lehetnek. Ez az étterem már a nyitástól, vagyis 2019-től kezdve gondol azokra, akik nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű ételt. Ennek megfelelően a konyhán szigorúan ügyelnek arra is, hogy a vegán alapanyagok egyáltalán ne érintkezzenek az egyéb, állati összetevőkkel.

A degusztációs menüsorból rögtön kettő közül is választhatunk: az egyiket a csak hétvégén választható ebédre állították össze, a másikat pedig vacsorára; utóbbi valamivel több fogást tartalmaz, mint a rövidített ebédmenü. Mikor ott jártunk, a „szerényebb” ételsort választottuk, de erről is elmondhatjuk már az elején, hogy igen laktató és bőséges volt.

Előételek:

1. Mangó sushi

Pácolt mangó, rizs, pár csepp szójaszósz és meglepetésként egy leheletnyi torma az édes íz ellensúlyozására. Tökéletes ízkombináció, és valóban elég volt belőle egy falat is bemelegítésként. A vegán ételeket Mede Ádám, a Laurel Budapest séfje készítette, akinek egyik szenvedélye a növényi konyhán belüli kísérletezés.

2. Röszti

A rösztit mindenki ismeri, nagyon kedvelt, burgonyából készült fogás, amit általában köretként szokás fogyasztani. De itt most végre főszerepet kapott ez a méltatlanul mellőzött étel. Szép aranybarnára sütve, fekete fokhagyma, borsika és szilvalekvár kíséretében tálalva tették elénk. Két harapás, és el is fogyott.

Fotó: Fekete Antonio

3. Gyoza, gomba, mala 

Elképzelhető, hogy nem mindenki ismeri a fenti összetevőket, persze most nem a gombára gondolunk. Inkább a gyozára, ami egy japán tésztabatyu, melyet ez esetben gőzöléssel készítettek el. A mala pedig egy különleges, pikáns szósz, mely szegfűszeget, karadmomot és szecsuán paprikát is tartalmaz. Nos, az étterem séfje – fáradtságot nem sajnálva – a saját készítésű, gombával töltött tésztabatyut ezzel a mártással bolondította meg.

Fotó: Fekete Antonio

4. Briós, római saláta, ördögszekér gomba

Az alapozásnak egyáltalán nem volt vége azzal, hogy elfogyasztottunk három kiváló falatkát. Mindezek megkoronázásául érkezett a házi készítésű brióson felhalmozott ördögszekérgombás ragu, római salátával és zöld citrommal ízesítve. Külön figyelmet érdemelt a briós, mely a Laurel Budapest cukrászának érdeme. A tökéletes, ám vegán kelt tésztát Ötvös Zsuzsanna cukrászséf alkotta meg, mégpedig vaj helyett mandulapasztából. Zsuzsanna neve egyáltalán nem ismeretlen a nagyközönség számára, több toplistás desszertkönyve jelent már meg, és receptjei is igen nagy népszerűségnek örvendenek. Zsuzsanna szívesen kísérletezik a vegán édességek terén is, és bizton állíthatjuk, hogy elég nagy sikerrel teszi mindezt.

Fotó: Fekete Antonio

Leves:

Miso rámen

Bár a rámen egy leves, gyakran mégis főételként fogyasztják, hiszen igen gazdag az összetevőit tekintve. A gazdag összetevők a Laurel miso rámenjét is jellemezték. A leves pontos összetételéről és elkészítésének módjáról egyébként messzemenően részletes tájékoztatást kaptunk felszolgálónktól, aki hihetetlen felkészültséggel bármilyen kérdésünket azonnal megválaszolta. No, de térjünk vissza a leveshez, mely feltétlen figyelmet érdemelt, hiszen egyszerre volt frissítő, melengető, és a miso pasztát éppen csak annyira éreztük benne, amennyire az szükséges volt.

Fotó: Fekete Antonio

Főétel:

Sárga cékla, homoktövis, makadámdió

A megnevezés alapján nehéz volt elképzelni, vajon mindez mit is takar, de természetesen ehhez a fogáshoz is kaptunk leírást. Sárga céklával eddig még nem találkoztunk, de mindenképpen emlékezetes marad az élmény. A hajszálvékonyra szelt cékla homoktövises mártással meglocsolva és pirított makadámdióval meghintve páratlan ízélményt nyújtott. Ez tipikusan olyan kombináció volt, ami az otthonfőzőknek csak a legritkább esetben jutna eszükbe, pedig igazán kár lenne kihagyni. Szóval már csak inspirációért is érdemes néha kimozdulni és újdonságokat felfedezni.

Fotó: Fekete Antonio

Desszert:

Maláta, mandula, szilva

Az összetevők hallatán máris éreztük, hogy mesterien megkomponált kreációról van szó, s kóstolás után még inkább megerősödött bennünk mindez. Ismét meg kell említenünk Ötvös Zsuzsanna cukrász nevét, aki nem volt rest saját vegán vajat alkotni, csak azért, hogy tökéletes leveles tésztával tudjon szolgálni a növényi alapokon étkezők számára is. Külön megtiszteltetés, hogy műhelyét elhagyva ő maga mesélt nekünk az általa készített zseniális desszertről.

Laurel Budapest vegán menü
Fotó: Fekete Antonio

Befejezés

Petits fours

Az édességrajongónak nem kell elmagyarázni, mit jelent a fent említett kifejezés, de aki esetleg nem tudná, apró, kis süteményekről van szó, melyeket leginkább kávé mellé szervíroznak. Ha pedig édesség, akkor továbbra is muszáj Ötvös Zsuzsanna nevét lejegyeznünk. Háromféle sütit is kaptunk, s a maga nemében mindhárom csodálatos volt. Az első kis minyon alakú finomság összetevőit a pisztácia, a málna és a madagaszkári vadbors adta. Volt még hibiszkuszos és szedres isler is, és egy gesztenyés-kakaós „Mont Blanc”. Bár már alig fért belénk valami, ez nem gátolt meg minket abban, hogy mindegyik aprósüteményt élvezetesen befaljuk. Mesés lezárása volt ez egy mennyei ebédnek.

Aki teheti, az mindenképpen egyen végig egyszer egy ilyen degusztációs, vegán menüsort, mert garantáltan maradandó élményekben lesz része. Április 6-án pedig még egy meglepetéssel készül a Laurel Budapest, nem csak vegán látogatóinak. A húsvéti böjt lezárását egy különleges vegán menüsorral kívánják ünnepelni, melyet Sajben Csaba és Mede Ádám séfek jegyeznek majd. Az eseményről bővebb információt itt találsz.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.