Most olvasott cikk
A nagyipari állattartás beszüntetése mellett szólalt fel Jane Goodall Londonban

A nagyipari állattartás beszüntetése mellett szólalt fel Jane Goodall Londonban

Érzéketlen lényekként kezelik az állatokat nagyipari körülmények között, ráadásul egyéb szempontokból is fenntarthatatlan a rendszer, érvelt Jane Goodall. A tudós ennek ellenére számos reménykeltő tényezőre is rá tud mutatni.

„Rendkívüli kegyetlenség” az, ami az állatokkal a nagyipari állattartás keretein belül történik, ennek pedig véget kell vetni – jelentette ki Jane Goodall egy londoni konferencián.

A 89 éves természetvédő, etológus arra is felhívta a figyelmet, hogy az etikai problémák mellett az agrárium aktuális gyakorlata káros hatással van

  • az emberi egészségre,
  • a klímára és
  • a biodiverzitásra is.

A Föld az emberi tevékenység miatt szenved. Fenntarthatatlan igényeket támasztunk a természettel szemben, mikor azt gondoljuk, végtelen gazdasági növekedés lehetséges egy olyan bolygón, amelynek természeti erőforrásai végesek, az emberek száma és az állatállomány pedig egyre csak nő

– mondta videóüzenetében.

Pofon a biodiverzitásnak és az emberi szervezetnek is

Az agráripar tekinthető az egyik fő gócpontnak az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenésének szempontjából – emelte ki Jane Goodall. Ennek számos oka van, például hogy hatalmas földterületeket tarolnak le, hogy gazdálkodhassanak rajtuk; de a bőségesen használt kémiai növényvédő szerek is sokat rontanak a már amúgy is rossz helyzeten.

A tudós rámutatott arra is, hogy a gyári körülmények között tartott állatok hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki. A nagyipari állattartás keretében rutinszerűen használt antibiotikumok és hormonok ráadásul az emberi egészségre is károsak lehetnek.

Érzéketlen skatulyába kerültek az állatok

Elfogadhatatlanok az állatok tartási körülményei az üzemi gazdaságokban. Kis területre vannak összezsúfolva, és gyakran rettentő kegyetlenül bánnak velük

– mondta Jane Goodall. Elárulta, a titokban készített leleplező felvételektől sokszor aludni sem tud.

Mára bebizonyosodott, hogy minden egyes állat, a tehén, a sertés, a juh, a kecske, a nyúl, a baromfi vagy bármely más, élelmezési célokra használt faj egy egyén. Egy olyan individuum, aki képes depressziót, félelmet és fájdalmat érezni

– hangsúlyozta.

Bár a halakat nem említette a felsorolásban, de róluk is bebizonyosodott a közelmúltban, hogy képesek az empátiára. Egy kutatás során arra jutottak, hogy a halak át tudják venni társuk félelmét, később pedig extra figyelmet fordítanak arra az egyedre, amely a stresszhelyzetet elsődlegesen elszenvedte, mondhatni, vigasztalják.

Az etológus arra hívta fel a konferencia résztvevőinek figyelmét, hogy a nagyipari körülmények között hajlamosak ezeket az érző állatokat érzéketlen lényekként kezelni.

Új Jane Goodall film készült

Jane Goodall új dokumentumfilmje, a Reasons For Hope a konferencián elmondott beszédénél jóval pozitívabb hangvételű. A magyarul Amíg ​élek, remélek címmel megjelent könyvére reflektál.

Ebben az etológus azt mutatja be, mit tart a legnagyobb reményforrásoknak a jövőre nézve:

  • a csodálatos emberi intellektust,
  • a természet rugalmasságát,
  • a fiatalok erejét és elkötelezettségét,
  • valamint a fékezhetetlen emberi szellemet.

(Evening Standard)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.