Stőhr Gréta: Lekerült rólam a vegán címke – interjú

Stőhr Grétát karrierje kezdetén sok támadás érte vegán körökben, így ma már távol tartja magát ezektől a csoportoktól és fórumoktól, az életmód iránti lelkesedése azonban töretlen.

Több szerepkörben is bizonyított már: séfként, műsorvezetőként, életmód-tanácsadóként. Mostanság fő céljának az edukálást tekinti – vegán életmód-tanácsadókat képez, missziója, hogy olyan szakemberek tudjanak tanácsot adni a növényi alapú étrend iránt érdeklődőknek, akik valóban kompetensek is a témában.

Csernik-Varga Adrienn / Prove.hu: Magyarországon úttörőnek lehet téged tekinteni vegánság szempontjából, az elsők között voltál az országban, aki a növényi alapú étrendet elkezdte népszerűsíteni. Honnan jött ez nálad?

Stőhr Gréta: Olyan vegánokkal kerültem kapcsolatba nemzetközi szinten, akik megítélésem szerint példaértékű életet éltek: mind a fizikumuk, mind a lelkiviláguk nagyon inspiráló volt. Az ő példájukból kiindulva döntöttem úgy, hogy én is kipróbálom ezt az étrendet, később pedig az életmódot is. Akkor már vegetáriánus voltam, így ahhoz képest nem éreztem óriási ugrásnak a növényi alapú étrendre való áttérést, bár a sajtokat elhagyni nagyon nehéz volt.

Kezdetben milyen reakciókkal szembesültél?

Külföldön éltem akkor, Lengyelországban, ami nagy húsfogyasztó nemzet, hasonló a gasztronómiájuk a magyarhoz. Viszont egy olyan mikrokörnyezet vett körül, ahol nem ítélkeztek ezzel kapcsolatban, így könnyű dolgom volt. Később pedig a magyarországi barátaim is mind vegánok lettek, miután látták rajtam a pozitív változást. Rendszerint az ember családja és barátai veszik igazán észre, ha valami jó, vagy éppen rossz hatással van rá. Mivel rajtam azt látták, hogy majd kicsattanok az egészségtől, kérdezősködtek, hogy mit csinálok, hogy csinálom.

Akkor nem értek ezzel kapcsolatban negatív élmények.

Nem, nekem inkább a vegánokkal volt negatív tapasztalatom, onnan kaptam inkább bántást. Nehezen fogadott be a pici vegán miliő. Mindig is más voltam egy kicsit, nem tudtam beilleszkedni. Elsősorban vegán csoportokban és vegán fórumokon értek támadások, leginkább azt követően, hogy 2013-ban kiadtam az első szakácskönyvemet. A vegán közösség ezt egyértelműen nem pozitívan fogadta, pedig akkor Magyarországon még nem is volt magyar nyelvű vegán szakácskönyv.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Stőhr Gréta (@gretastohr) által megosztott bejegyzés

Milyen jellegű kritikákkal találkoztál?

Akkoriban már működött a Youtube-csatornám a főzőműsorokkal, ott láthattak rendszeresen. Olyan visszajelzéseket kaptam, hogy nem így kellene kinéznie egy vegánnak, nem így kellene ezt az egészet reprezentálni – magassarkúban, kiöltözve, kisminkelve. Pedig szerintem a vegánság pont egy olyan dolog, ami nem a külsőségektől függ, hanem ez egy belső döntés. Ráadásul 100 százalékban vegán sem létezik, aki például használ mobiltelefont, autót, az szigorú értelemben nem is fér bele a vegán kategóriába. Én ezért is kommunikálom mindig azt, hogy a kirekesztés soha nem lehet jó stratégia.

Az első szakácskönyved megjelenése óta eltelt tíz év. Mit tapasztalsz, javult közben a helyzet?

Azóta írtam egy másodikat, és készül a harmadik szakácskönyvem is. Ami a vegán helyzetet és hozzáállást illeti, azt gondolom, hogy itt is mindenféle ember létezik, van, aki megértőbb és elfogadóbb, de vannak kirekesztőek, a kákán is csomót keresők. Szóval a vegánok is ugyanolyan emberek, mint a nem vegánok. Én minden törekvést pozitívan értékelek, és szerintem a legfontosabb az lenne, hogy támogassuk egymást. Közben rólam lekerült a vegán címke is, mert már nincs szükségem rá semmiféle identitástudathoz. Szerintem nagyszerű lenne, ha mindenki csak megtenné a mikrokörnyezetében azokat a pici változtatásokat, amire most épp képes. Minden jobb világot eredményező törekvés üdvözlendő.

Ha már címkézés. Elsősorban séfnek, műsorvezetőnek vagy életmód-tanácsadónak tartod magad?

A kiindulópont az volt, hogy elkezdtem bloggerkedni, recepteket töltöttem fel. Ebből lett aztán egy YouTube-csatorna, utána született mindebből két szakácskönyv és két regény. Ezzel párhuzamosan pedig felkért egy tévécsatorna is egy főzőműsor készítésére. Utána lettem séf a saját éttermemben, ezt követően kezdtem el képezni magam mint életmód-tanácsadó, és kezdtem el a Gréta Főzőiskola keretein belül tanítani a vegán főzést, hogy megkönnyítsem az életmódváltók dolgát. Emellett fontossá vált számomra az is, hogy edukáljam az embereket a növényi alapú és gluténmentes étkezés testükre, lelkükre és szellemükre gyakorolt hatását, és arra, hogy minden ember egyedi, így mindig személyre szabottan kell a holisztikus egészségképünkre tekinteni. Hamarosan – a természetgyógyász végzettségem mellett – okleveles ayurvéda terapeuta is leszek, így a séfek képzése mellett a holisztikus gyógyításra is emelt szinten fogok fókuszálni.

Tapasztalataid szerint a növényi étrendre váltók mit rontanak el leggyakrabban?

Legtöbbször talán az a hiba, hogy egy általuk megismert, épp népszerű irányzatot kezdenek el követni, és az egészségükkel keveset foglalkoznak. Elfelejtik, hogy minden ember egyedi paraméterekkel jön a világra, és egy általános étrend adaptálása nem feltétlenül jelent hosszabb távon egészséget. Sok készterméket, helyettesítőt, feldolgozott ételt fogyasztanak, és nincsenek tisztában az ételek alapanyagokból való elkészítésével. Nem ismerik az alapvető táplálkozástudományi fogalmakat, alapokat, minden háttérismeret nélkül vágnak bele az életmódváltásba. Nem jól választják meg a mikro- és a makrotápanyagok arányát. Kevés zöldséget és zöld levelest használnak, ellenben nagyon sok magot. Utóbbi azért nem jó ötlet, mert túl nagy mennyiségben gyulladásos folyamatokat indíthatnak el, és hamar egy sor egészségügyi problémával találják magukat szemben. Fontos tudni, hogy bármilyen étrendre váltunk, mindig személyre szabottan, egyénspecifikusan kell azt kialakítani.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Stőhr Gréta (@gretastohr) által megosztott bejegyzés

Az elmúlt években egyre több vegán főzőiskola jelent meg a magyar piacon, versenytársaid is vannak már. Hogy látod, mennyire van igény ezekre? Növekszik annyira dinamikusan a kereslet, hogy mindannyiótok szolgáltatása fenn tudjon maradni?

Elsősorban nem a főzőiskolából élek, hanem a tanításból. A főzőiskola állandó jelleggel online működik, két éve indult el ilyen formában. Ezek e-learning videók, amiket bármikor el lehet kezdeni. Valós idejű főzőtanfolyamokat olyan ritkán van időm tartani, hogy a kihirdetés után két órán belül általában el is fogynak a szabad helyek.

Mondd, hogy azért neked is vannak tanácstalan pillanataid a konyhában egy hétköznapi vacsorakészítés előtt!

Vannak, persze. Próbálok figyelni a szezonalitásra, és nyáron meg ősszel könnyebben szárnyal az ember kreativitása a több alapanyag mellett. A téli időszakban viszont sokszor nehéz mihez nyúlni. Olyankor gyakran merül fel bennem, hogy „mit főzzek már megint?”. Az pedig pláne nehezíti a helyzetet, hogy miként főzzek olyat, amit mindenki megeszik a családban. A férjem, a nagyfiam és a kislányom például más típusú ételeket szeret, mint én.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.