Most olvasott cikk
Belgium nemet mondott a vadásztrófeákra, de nem az összesre

Belgium nemet mondott a vadásztrófeákra, de nem az összesre

Vadásztrófea-behozatali tilalmat szavazott meg a belga parlament. A veszélyeztetett állatok testrészeit illegális lesz Belgiumba szállítani. Zakia Khattabi belga környezetvédelmi miniszter jelezte, részükről ez gyakorlatilag felhívás keringőre a többi ország felé.

Egészen eddig nem számított Belgiumban illegális tevékenységnek a veszélyeztetett állatok trófeáinak importja. Ez azonban, egy parlamenti döntésnek köszönhetően, most változott – számolt be a One Green Planet.

Már tavaly lehetett tudni, hogy ilyen lépésre készülhet az ország. 2023 nyarán ugyanis a miniszterek tanácsa jóváhagyta az erre vonatkozó törvénymódosítási javaslatot. Állatvédői szempontból hab a tortán, hogy az eredeti indítványban szereplő lista végül még bővült is a javaslat elfogadásáig. A végső verzióban végül szerepelnek oroszlánok, tigrisek, elefántok, orangutánok, makik és különböző fajta teknősök is.

Üdvözölte a döntést Ruud Tombrock, a Humane Society International állatvédő szervezet európai részlegének ügyvezető igazgatója. Hozzátette ugyanakkor, hogy a többi európai országnak is követni kellene Belgium példáját, és legalább korlátozni, milyen vadásztrófea lépheti át a határt.

Erre hívta fel a figyelmet a belga környezetvédelmi miniszter, Zakia Khattabi is.

A hatás most még korlátozott lesz. Ez egyelőre inkább szimbolikus lépés. Ez egy politikai jelzés részünkről, mert tudjuk, hogy ma európai szinten kevés ország tiltja a vadásztrófeák importját olyan ambiciózusan, mint Belgium. Hollandiában érvényben van a tilalom, Finnországban is, Franciaország pedig dolgozik rajta

mondta. Hozzátette, a korlátozott hatástól függetlenül „sürgős és szükséges volt fellépni ezeknek a veszélyeztetett fajoknak a védelmében”.

Ruud Tombrock szerint 2014 és 2022 között mintegy 25 ezer vadásztrófea került be az Európai Unióba, ebből körülbelül 500 darabot vittek Belgiumba.

A belgák 91 százaléka erősen elítéli a trófeavadászatot, derült ki egy 2020-as Ipsos-felmérés alapján, de egész Európában hasonlóan vélekednek a polgárok. Egy 2020-as felmérés, amelyet a Savanta készített, és amely mind a 27 tagállamot vizsgálta, megállapította, hogy a lakosok mindössze 6 százaléka támogatta a trófeavadászatot, 83 százalékuk viszont határozottan elítélte azt. A megkérdezettek 73 százaléka pedig támogatta a teljes Európai Unióra kiterjedő tiltást.

Nem csak a vadásztrófea importját ünneplik az állatvédők

A közelmúltban egy másik döntéssel is belopta magát Belgium az állatvédők szívébe. Állatjóléti címke bevezetésével ösztönöznék ugyanis a gyártókat egy belga régióban, Flandriában arra, hogy ne csak az alapvető elvárásoknak akarjanak megfelelni. Ben Weyts flamand állatjóléti miniszter szerint a vásárlók tudatos döntéseikkel sokat segíthetnek abban, hogy a projekt sikeres legyen.

Azok a gyártók kaphatják majd meg a jogot a Beter voor Dieren (Jobb az állatokért) jelzés használatára, amelyek az előállítás során igyekeznek túllépni az alapvető állatjóléti követelményeken. Bizonyíthatóan törekedniük kell arra, hogy ne csak az alapvető elvárásoknak feleljenek meg ezen a téren.

Ilyen intézkedés lehet

  • az állatok szükségtelen szállításának csökkentése,
  • a jobb minőségű állateledel biztosítása,
  • vagy az, ha az állatoknak a jogszabályban előírtnál több helyet biztosítanak.

Az állatjóléti címke a termelőket három kategóriába sorolja, attól függően, hogy milyen mértékben lépték túl az alapvető előírásokat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.