Azok a legnépszerűbb ételek, amelyek kellő otthonosságot és komfortot varázsolnak a hétköznapjainkba akkor is, ha éppen semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Ezért ma a magyaros szójafasírt receptjét mutatjuk meg.
A szójafasírt ízesítésekor a hagyományos fűszerezésre törekedtünk, hogy az otthon melegét és a tradicionális ízeket idézzük meg. Tökéletes választás egy családi ebéd vagy vacsora alkalmával például ezzel a lencsefőzelékkel párosítva.
A szójafasírt alapja a szójagranulátum, tojás helyett pedig őrölt lenmagot használtunk. Ezeken kívül pedig egyszerű, valószínűleg minden háztartásban fellelhető összetevőket tartalmaz.
Hozzávalók
16 szójafasírthoz
- 100 g szójagranulátum
- 1 kisebb fej hagyma felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- 1 szikkadt zsemle
- kb. 100 g zsemlemorzsa
- 2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz
- 225 ml zöldségalaplé vagy víz
- kb. 5 evőkanál olaj
- 1,5 evőkanál szójaszósz (opcionális)
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 evőkanál édeskömény
- 1 teáskanál majoránna
- só
- pár tekerés frissen őrölt bors
- egy kisebb csokor apróra vágott friss petrezselyem
A szójafasírt elkészítése
- A szójagranulátumot tedd egy tálba, öntsd rá a forró alaplevet vagy vizet, majd keverd hozzá a szójaszószt, az őrölt pirospaprikát, az édesköményt, a majoránnát, egy teáskanál sót és pár tekerés frissen őrölt borsot.
- Az őrölt lenmagot keverd össze hat evőkanál forró vízzel, és tedd félre 15 percre.
- Közben egy szikkadt zsemlét áztass vízbe néhány percre, majd alaposan nyomkodd ki belőle a folyadékot.
- Egy serpenyőben hevíts egy evőkanál olívaolajat, és kezdd el rajta pirítani a felaprított hagymát, majd 5-6 perc után jöhet hozzá a zúzott fokhagyma. Pirítsd további két percig, majd add hozzá a szójás keverékhez a kinyomkodott zsemlével, lenmagpehellyel és felaprított petrezselyemmel együtt.
- Ha túl nedves a masszád, akkor keverj hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy masszív, formázható állagot kapj.
- Kóstold, és ha szükséges, sózd vagy fűszerezd még ízlés szerint, majd gyúrj belőle fasírtokat.
- Hevítsd egy serpenyőben olívaolajat, majd vedd a lángot közepesen alacsonyra, és süsd a fasírtok egyik oldalát öt percig, amíg aranybarna nem lesz, a másik oldalukat pedig további három percig. Ha sütőben készíted, akkor sütés előtt kend le a fasírtokat kevés olajjal egy ecset segítségével, és süsd kb. 20 percig 180 fokos sütőben légkeverésen vagy airfryerben. Félidőben fordítsd át a fasírtokat a másik oldalukra és ismételten kend le őket egy olajos ecsettel.
- Az elkészült szójafasírt fogyasztható bármilyen körettel, salátával vagy főzelékkel is.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.