Most olvasott cikk
Magyaros szójafasírt: vegán változatban is hozza a hagyományos ízeket

Magyaros szójafasírt: vegán változatban is hozza a hagyományos ízeket

Azok a legnépszerűbb ételek, amelyek kellő otthonosságot és komfortot varázsolnak a hétköznapjainkba akkor is, ha éppen semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Ezért ma a magyaros szójafasírt receptjét mutatjuk meg.

A szójafasírt ízesítésekor a hagyományos fűszerezésre törekedtünk, hogy az otthon melegét és a tradicionális ízeket idézzük meg. Tökéletes választás egy családi ebéd vagy vacsora alkalmával például ezzel a lencsefőzelékkel párosítva.

A szójafasírt alapja a szójagranulátum, tojás helyett pedig őrölt lenmagot használtunk. Ezeken kívül pedig egyszerű, valószínűleg minden háztartásban fellelhető összetevőket tartalmaz.

Hozzávalók

16 szójafasírthoz

  • 100 g szójagranulátum
  • 1 kisebb fej hagyma felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1 szikkadt zsemle
  • kb. 100 g zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz
  • 225 ml zöldségalaplé vagy víz
  • kb. 5 evőkanál olaj
  • 1,5 evőkanál szójaszósz (opcionális)
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál édeskömény
  • 1 teáskanál majoránna
  • pár tekerés frissen őrölt bors
  • egy kisebb csokor apróra vágott friss petrezselyem

A szójafasírt elkészítése

  1. A szójagranulátumot tedd egy tálba, öntsd rá a forró alaplevet vagy vizet, majd keverd hozzá a szójaszószt, az őrölt pirospaprikát, az édesköményt, a majoránnát, egy teáskanál sót és pár tekerés frissen őrölt borsot.
  2. Az őrölt lenmagot keverd össze hat evőkanál forró vízzel, és tedd félre 15 percre.
  3. Közben egy szikkadt zsemlét áztass vízbe néhány percre, majd alaposan nyomkodd ki belőle a folyadékot.
  4. Egy serpenyőben hevíts egy evőkanál olívaolajat, és kezdd el rajta pirítani a felaprított hagymát, majd 5-6 perc után jöhet hozzá a zúzott fokhagyma. Pirítsd további két percig, majd add hozzá a szójás keverékhez a kinyomkodott zsemlével, lenmagpehellyel és felaprított petrezselyemmel együtt.
  5. Ha túl nedves a masszád, akkor keverj hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy masszív, formázható állagot kapj.
  6. Kóstold, és ha szükséges, sózd vagy fűszerezd még ízlés szerint, majd gyúrj belőle fasírtokat.
  7. Hevítsd egy serpenyőben olívaolajat, majd vedd a lángot közepesen alacsonyra, és süsd a fasírtok egyik oldalát öt percig, amíg aranybarna nem lesz, a másik oldalukat pedig további három percig. Ha sütőben készíted, akkor sütés előtt kend le a fasírtokat kevés olajjal egy ecset segítségével, és süsd kb. 20 percig 180 fokos sütőben légkeverésen vagy airfryerben. Félidőben fordítsd át a fasírtokat a másik oldalukra és ismételten kend le őket egy olajos ecsettel.
  8. Az elkészült szójafasírt fogyasztható bármilyen körettel, salátával vagy főzelékkel is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.