Lencsefőzelék vegán virslivel

Lencsefőzelék virslivel

A hagyományoknak megfelelően az új esztendő első napján érdemes lencsét enni, hiszen az meghozza a szerencsénket. Lencsefőzeléket készíteni pedig nem olyan bonyolult, még vegán módon sem. Íme egy hagyományos és egyszerű recept.

Hozzávalók:

  • 250 g száraz lencse, éjszakára beáztatva
  • 1 fej hagyma
  • kevés olaj
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • só, bors, kevés mustár
  • vegán virsli
  • opcionális: vegán tejföl (használhatsz boltit, vagy te is elkészítheted receptünk alapján)
Lencsefőzelék virslivel vegán
Fotó: Prove

Elkészítés:

  1. A lencsét 15-20 perc alatt megfőzzük sós, babérleveles vízben.
  2. A hagymát alacsony lángon, 8-10 perc alatt kevés olajon megdinszteljük, hozzáadunk egy evőkanál lisztet, és nagyon vigyázva, nehogy leégjen, kicsit tovább pirítjuk. Ha kell, pótoljuk kevés olajjal, vízzel.
  3. Beletesszük a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát, majd egy percig tovább pirítjuk (nagyon alacsony lángon: a fokhagyma és a pirospaprika is hajlamos megégni és megkeseredni).
  4. Ha maradt a lencsén víz, leöntjük róla, majd a hagymás rántáshoz adjuk.
  5. Feltekerjük közepes erősségűre a lángot, sózzuk, és néhány perc alatt készre főzzük. Ha elkészült, vegán tejföllel és kevés mustárral ízlés szerint ízesítjük.
  6. A virsliket bevagdossuk, majd kevés olajon minden oldalát pár perc alatt megsütjük. Fűszerezhetjük sóval, borssal, a sütés vége felé pirospaprikával, esetleg grill fűszerkeverékkel.
  7. A főzeléket vegán virslivel és a vegán tejföllel meglocsolva tálaljuk.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.