A hagyományoknak megfelelően az új esztendő első napján érdemes lencsét enni, hiszen az meghozza a szerencsénket. Lencsefőzeléket készíteni pedig nem olyan bonyolult, még vegán módon sem. Íme egy hagyományos és egyszerű recept.
Hozzávalók:
- 250 g száraz lencse, éjszakára beáztatva
- 1 fej hagyma
- kevés olaj
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 evőkanál liszt
- 2 babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
- só, bors, kevés mustár
- vegán virsli
- opcionális: vegán tejföl (használhatsz boltit, vagy te is elkészítheted receptünk alapján)
Elkészítés:
- A lencsét 15-20 perc alatt megfőzzük sós, babérleveles vízben.
- A hagymát alacsony lángon, 8-10 perc alatt kevés olajon megdinszteljük, hozzáadunk egy evőkanál lisztet, és nagyon vigyázva, nehogy leégjen, kicsit tovább pirítjuk. Ha kell, pótoljuk kevés olajjal, vízzel.
- Beletesszük a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát, majd egy percig tovább pirítjuk (nagyon alacsony lángon: a fokhagyma és a pirospaprika is hajlamos megégni és megkeseredni).
- Ha maradt a lencsén víz, leöntjük róla, majd a hagymás rántáshoz adjuk.
- Feltekerjük közepes erősségűre a lángot, sózzuk, és néhány perc alatt készre főzzük. Ha elkészült, vegán tejföllel és kevés mustárral ízlés szerint ízesítjük.
- A virsliket bevagdossuk, majd kevés olajon minden oldalát pár perc alatt megsütjük. Fűszerezhetjük sóval, borssal, a sütés vége felé pirospaprikával, esetleg grill fűszerkeverékkel.
- A főzeléket vegán virslivel és a vegán tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Prove.hu
A Prove.hu vegán szemmel mutatja be a világot - növényi alapú receptek, riportok itthonról és a nagyvilágból, elemzések, véleménycikkek és még sok más.
Undorítóak vagytok!!!!!
Nagyon egészséges és gusztusos ételek, és nagyon jó ízüek.
Gratulálok a készítőnek.