Most olvasott cikk
Állatjóléti címke kerül az arra érdemes élelmiszerekre Belgiumban

Állatjóléti címke kerül az arra érdemes élelmiszerekre Belgiumban

Állatjóléti címke bevezetésével ösztönöznék a gyártókat egy belga régióban, Flandriában arra, hogy ne csak az alapvető elvárásoknak akarjanak megfelelni. Ben Weyts flamand állatjóléti miniszter szerint a vásárlók tudatos döntéseikkel sokat segíthetnek abban, hogy a projekt sikeres legyen. 

Beter voor Dieren – ez a felirat díszeleghet majd bizonyos élelmiszereken Belgium egyik régiójában, Flandriában – adta hírül az Euronews. Ez azt jelenti, „Jobb az állatokért”, és azokra a termékekre kerülhet rá ez a címke, amelyeket etikus – vagy legalábbis az átlagosnál etikusabb – eljárásokkal állítottak elő.

A régió vezetősége abban bízik, hogy ezzel tudatosabb vásárlásra ösztönözhetik a vásárlókat. Kiemelt céljuk emellett rávilágítani az élelmiszeripari vállalatok aktuális termelési módszereire is. Szeretnék rávenni a termelőket arra, hogy etikusabb állattenyésztési módszereket alkalmazzanak.

Az új állatjóléti címke persze csak abban az esetben lehet ösztönző hatású, amennyiben a fogyasztók előnyben részesítik ezeket a termékeket. Egy 2023 októberében publikált Eurobarometer-felmérés, amely az európaiak állatjóléttel kapcsolatos attitűdjét vizsgálta, arra utal, hogy elméletileg sikeres lehet a projekt. A felmérést végző kutatók ugyanis arra jutottak, hogy az európaiak 84 százaléka úgy véli, az országukban a jelenleginél nagyobb védelmet kellene biztosítani a haszonállatoknak. A válaszadók mintegy 60 százaléka pedig azt mondta, hajlandó lenne többet költeni abban az esetben, ha tudja, egy adott termék előállításakor szem előtt tartottak bizonyos állatjóléti szempontokat is.

Sok flamand életében meghatározó szerepet játszanak az állatok, és azt szeretnék, ha vásárlási döntéseiket is az állatjólét vezérelné. A Beter voor Dieren címkéje ezt lehetővé teszi, megkönnyíti. Egy pillantással felmérhetik majd, hogy mely termelők tesznek extra lépéseket az állatjólét érdekében, és melyek nem

– nyilatkozta Ben Weyts flamand állatjóléti miniszter.

Hogy néz majd ki a gyakorlatban az állatjóléti címke?

Azok a gyártók kaphatják majd meg a jogot a Beter voor Dieren-jelzés használatára, amelyek az előállítás során igyekeznek túllépni az alapvető állatjóléti követelményeken. Bizonyíthatóan törekedniük kell arra, hogy ne csak az alapvető elvárásoknak feleljenek meg ezen a téren.

Ilyen intézkedés lehet

  • az állatok szükségtelen szállításának csökkentése,
  • a jobb minőségű állateledel biztosítása,
  • vagy az, ha az állatoknak a jogszabályban előírtnál több helyet biztosítanak.

Az állatjóléti címke a termelőket három kategóriába sorolja, attól függően, hogy milyen mértékben lépték túl az alapvető előírásokat. Egy pluszjel a korlátozott extra erőfeszítéseket jelzi, a két pluszjel a fokozott erőfeszítéseket, a három pluszjel pedig azokat a vállalatokat, amelyek mindent beleadnak állatjóléti fronton.

Az új címkékkel év végén találkozhatnak majd a flamandok a boltokban.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.