Most olvasott cikk
Megélhetési okokból hús és tejtermék is felkerült egy vegán étterem étlapjára

Megélhetési okokból hús és tejtermék is felkerült egy vegán étterem étlapjára

Egy eddig csak növényi ételeket kínáló brit étterem abban látja a túlélés kulcsát, ha az eddig teljesen vegán étlap húsos elemekkel bővül. 

Drámai döntésre jutott be a Nomas Gastrobar nevű vegán étterem tulajdonosa, Adonis Norouznia. Arról tájékoztatta a hely követőit a közösségi oldalakon, hogy ezentúl húst is lehet majd náluk kapni – írta meg a BBC. Szerinte ez az egyetlen mód arra, hogy túllendüljenek a megélhetési problémáikon.

Az utóbbi időkben komoly kihívásokkal szembesültünk. A vegán étlapunk korlátai miatt időnként csak nagyon kevés vásárló tért be hozzánk, ami egyre nehezebbé tette vállalkozásunk pénzügyi gyarapodását

– érvelt az étteremtulaj.

Hozzátette, olyan is előfordult, hogy a vendég azt követően döntött a távozás mellett, hogy konstatálta, csak tisztán vegán étlapról válogathatna.

Tényleg a vegán étlap lenne a legnagyobb akadály?

A Nomas Gastrobar három évvel ezelőtt nyitott meg, azóta pedig többféle külső gazdasági tényező nehezítette a működését. A pandémia és a brexit utóhatásaival, valamint a legtöbb európai országot sújtó megélhetési válsággal azonban a komplett vendéglátóiparnak meg kellett küzdenie.

Tavaly az év első három hónapjában naponta átlagosan öt étterem zárt be az Egyesült Királyságban, és 569 vállalkozás jelentett fizetésképtelenséget a Price Bailey könyvelőcég adatai alapján. Ezek viszont természetesen nem mind vegán éttermek voltak.

Akadtak persze olyan, kizárólag vegán étlappal bíró étkezdék is, amelyek tulajdonosai az elmúlt – gazdasági szempontból meglehetősen turbulens időszakban – bezárásra kényszerültek. Idesorolható például a Neat Burger vegán étteremlánc Egyesült Királyság területén található összesen nyolc étterméből négy is. Ha ismerős a név, az nem véletlen, ez ugyanis ez a vegán étteremlánc, amely Lewis Hamilton hétszeres Forma–1-es világbajnok támogatásával indult el 2019-ben.

Mentett már meg éttermet rajongók tábora

Ugyan nem az Egyesült Királyságban, hanem az Egyesült Államokban történt, de akadt már példa arra, hogy a bezárás bejelentése után tudott visszatáncolni egy vegán étterem. A Nic’s on Beverly tavaly június elején tette közhírré egy Instagram-posztban, hogy négy év után kénytelen lehúzni a rolót.

Hogy miért zárunk be? Tíz hónapig tartott a Covid-leállás, mikor csak elvitelre dolgoztunk 2020-ban, és nem tudtuk fizetni a bérleti díjat. Arra koncentráltunk, hogy kifizessük az alkalmazottakat és életben tartsuk az üzletet. Az elmúlt egy évben sokat egyeztettünk a bérbeadóval, ám végül nem találtunk olyan megállapodást, amelybe beleegyezett volna. Mindenképp a teljes összeget akarta, egyben

– írta akkor indoklásképp a tulajdonos és alapító, Nic Adler.

A bezárás hírére az emberek tömegesen zarándokoltak el az étterembe, hogy még utoljára ehessenek kedvenc fogásaikból. A hely hamar megtelt, így sorba kellett állni a bejutáshoz.

A heves érzelmeket látva Nic Adler úgy határozott, még utoljára nekifut egy utolsó egyeztetésnek az épület tulajdonosával. Sőt: valójában a bérbeadók keresték fel őt, látva a tömeges felháborodást. Így a felek ismét tárgyalásba kezdtek.

Az étteremtulaj azt javasolta, hagyjanak az étteremnek időt arra, hogy felálljon a nehéz helyzetből, és engedjék, hogy fokozatosan törlesszen, ahogy eredetileg is kérte. Érvelése ezúttal sikerrel járt. A döntő tényező a közösségi megmozdulások és a rengeteg, az étterem fennmaradásáért könyörgő poszt lehetett. Mindebből ugyanis a bérbeadó azt a következtetést vonta le, hogy az üzletmenet visszaugrott a rendes kerékvágásba és van igény Nic Adler szolgáltatására.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.