Most olvasott cikk
Vegán tzatziki 6 összetevőből

Vegán tzatziki 6 összetevőből

A tzatziki bizonyára nem ismeretlen a számodra, és ma már szerencsére könnyen elkészíthető kizárólag növényi hozzávalókból, mutatjuk is, hogyan.

A tzatziki bármi mellé is kerül, azt biztosan feldobja frissítő ízével, ráadásul gyorsan elkészíthető és számos étel mellé passzol. Salátaként illik egy gyrostálhoz, de mártogatós szósznak is fogyaszthatod egy pita mellé.

Felszolgálhatod egy mezze részeként is egy vacsoraparti keretein belül. A mezze szó szerint előételt jelent, de tulajdonképpen egyszerre tálalt kis ételek választéka. Ide kattintva megtalálod a kedvenc mártogatósaink, laposkenyereink és salátáink gyűjteményét.

A vegán tzatziki összetevőiről

A tzatziki alapja hagyományosan az uborka mellett a görög joghurt, amelyet növényi joghurttal vagy növényi tejföllel könnyedén lehet helyettesíteni. Ezek szinte már minden kisebb boltban is megtalálhatók. Ha pedig kerülöd a feldolgozott ételeket, kultúrával magadnak is készíthetsz vegán joghurtot vagy napraforgómagból vegán tejfölt.

Ezek mellett kerül bele nyers fokhagyma, citrom és kapor is. Ha nem kedveled a nyers fokhagyma erős ízét, akkor sem érdemes kihagyni belőle. Durva darabokra vágva és fél percet pirítva ugyanis elveszti intenzitását, így nem fog dominálni az ételben. Ezzel a módszerrel – bár nem autentikus – kellemes ízt adhatsz a tzatzikinek fokhagymaszag nélkül.

Hozzávalók:

  • 1 közepes kígyóuborka
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb gerezd fokhagyma zúzva
  • 100 g vegán joghurt vagy vegán tejföl
  • egy kisebb csokor kapor
  • 1 evőkanál citrom leve
  • olívaolaj (tálaláshoz)

Elkészítés:

  1. Az uborkát reszeld le, jól sózd le, majd tedd félre 15 percre.
  2. Közben pucold meg a fokhagymát, zúzd össze, és aprítsd fel a kaprot.
  3. Utána egy tiszta konyharuhán keresztül – vagy a kezeddel – alaposan nyomkodd ki az uborka levét, és tedd egy tálba.
  4. Add hozzá a zúzott fokhagymát, a vegán tejfölt vagy joghurtot és a felaprított kaprot.
  5. Kóstold, és ha szükségesnek érzed, ízesítsd még sóval és kaporral.
  6. A tetejét locsold meg egy kevés olívaolajjal.
  7. A tzatziki kellemesen kiegészít egy gyrost, egy mezzét vagy egy egyszerű házi pitát.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.