Most olvasott cikk
Európa műanyaghulladéka egy sor ázsiai országot szennyez

Európa műanyaghulladéka egy sor ázsiai országot szennyez

Európa hulladéka Ázsiában végzi

Az európai műanyaghulladék szelektív gyűjtése és újrahasznosítása a jelenlegi formában önámítás – mutat rá egy közelmúltban elkészült tanulmány. Európa mindössze átpasszolja, exportálja a problémát, és becsukja a szemét, miközben a célországok nem megfelelően kezelik az átvett szemetet. Jó hír ugyanakkor, hogy a problémára már születőben van az uniós válaszlépés.

Az európai lakosság – egy része – szorgosan válogatja az újrahasznosítható szemetet – abban a hiszemben, hogy roppant környezettudatos módon jár el. A valóság azonban ennél lényegesen komplexebb. Az európai műanyaghulladék közel fele ugyanis ázsiai országokban köt ki, ahol újrahasznosítás helyett sokszor a természetben végzi – írja a One Green Planet.

Az Utrechti Egyetem kutatói csoportja a vietnámi Minh Khai Craft Village-ben vizsgálódott, amely újrahasznosítási csomópontnak tekinthető. Amit azonban ott találtak, a legkevésbé sem volt fenntartható vagy környezetbarát. Helyi megfigyeléseik szerint az olvadó műanyag füstje nyilvánvalóan veszélyezteti a lakosság egészségét.

Kaustubh Thapa, a kutatás vezetője rámutatott, hogy az újrahasznosítás valójában egy jövedelmező üzleti ág. A hulladékgazdálkodás felelősségének áthelyezése ezekre az ázsiai falvakra pedig jelentős károkat okoz a közösségeknek és a környezetnek egyaránt.

A hulladék újrafeldolgozás céljából történő exportja olyan célállomásokra, ahol nincs is megfelelő újrafeldolgozási kapacitás, méltányossági és fenntarthatósági kérdéseket vet fel

– olvasható a kutatócsoport tanulmányában.

A műanyaghulladék kérdésével aktívan foglalkozik az EU

Az Európai Unió több mint egymillió tonna műanyaghulladékot exportált 2022-ben olyan országokba, ahol a műanyaghulladék-importot nem megfelelően kezelik. Utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár csak lerakják a természetbe vagy egyszerűen elégetik. Az uniós export 50 százalékát az OECD-n kívüli országokba, például Malajziába, Vietnámba, Indonéziába és Thaiföldre szállították, 33 százalékát pedig Törökországba.

A probléma, valamint az, hogy a szelektív hulladék exportja gyakorlatilag a zöldmosás egy fajtájának is tekinthető, feltűnt már az uniós döntéshozóknak is. Hosszasan egyeztettek arról, miként kezeljék a dilemmát. Tavaly novemberben pedig már megállapodott ezzel kapcsolatban az Európai Parlament és az Európai Tanács.

A hulladékszállítási rendelet keretében megtiltják a műanyaghulladék kivitelét – akkor is, ha az újrahasznosítási céllal történne. Erre persze sokan elkezdték már kongatni a vészharangot, köztük a Valipac, a kereskedelmi és ipari csomagolási hulladékok begyűjtéséért és újrahasznosításáért felelős belga ipari szervezet is. Mivel nincs lehetőség az összegyűjtött műanyag exportjára és nincs elegendő kapacitás az európai újrahasznosítására, fennáll a veszélye annak, hogy a kereslet összeomlik – jelezték.

A zöld gondolkodók és klímaaktivisták szerint egyébként ez nem is lenne hatalmas probléma. A lényeg ugyanis szerintük inkább a körforgásos gazdasági modell minél hatékonyabb átültetése az európai gyakorlatba.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.