Most olvasott cikk
Ebben a városban már betiltották a lufikat

Ebben a városban már betiltották a lufikat

A lufik nem éppen környezetbarát termékek. Kaliforniában van egy város, ahol a tűzveszély, valamint a környezeti károkozás megakadályozása miatt be is tiltották őket.

A Kalifornia államban található Laguna Beach egy 23.000 fős kisváros az Egyesült Államok nyugati partján. A turizmus erős húzóágazat a városban, hiszen csodálatos tengerpartjai és az éves szinten 22°C-os átlaghőmérséklet úgy vonzza a pihenésre vágyó strandolókat, mint molylepkét az éjjeli lámpa.

Laguna Beach területén a környezetvédelmi és rezervációs kezdeményezések is jelentősek, 2011-től már 20.000 hektárnál is nagyobb védett természetvédelmi területtel rendelkezik. Éppen emiatt tartotta fontosnak a város vezetése, hogy a komoly károkat okozó lufik végre kiszálljanak a képből.

Február 21-én a városvezetési tanács megszavazta, hogy tilos legyen közterületen léggömböket osztani, használni vagy árusítani és ez vonatkozik minden önkormányzati rendezvényre is. A tiltás csak 2024-től lép életbe, vagyis a ballonárusoknak és partikellékeseknek van ideje kitalálni, mihez kezdjenek a betiltott léggömbökkel.

A kezdeményezést számos környezetvédelmi csoport nagy örömmel fogadta.

Még a léggömböket kedvelők és a lufikat gyártók sem ellenkezetek a törvényjavaslat kapcsán. A tiltásnak lesz némi hatása a helyi ágazatra, de ahogy már mondtam, az emberek továbbra is vásárolhatnak majd lufikat, csak a használatukat szabályoztuk

– mondta Bob Whalen, a város polgármestere.

A szabályt megszegők első alkalommal 100, a második kihágást követően 200, minden ezt követő esetben pedig 500 dollárt kötelesek fizetni büntetésként.

Nemcsak az eregetés lesz tilos, de arról is gondoskodniuk kell a magánterületen lufikat használóknak, hogy megfelelő módon szabaduljanak meg a leeresztett ballonoktól. Minden esetben olyan tárolóba kell őket helyezni, amelynek fedele van, így biztosan nem kell attól tartani, hogy a szél felkapja őket és a természetben végzik a vadvilágra veszélyt jelentő hulladékként.

Mennyire káros lufikat eregetni?

Kifejezetten. A repülőgépekhez hasonlóan a lufikról is elmondható, hogy amelyik elrepül, az egyszer földet is ér. A léggömberegetés lényegében nem más, mint időben és térben elnyújtott szemetelés. Ezek a jellemzően színes, műanyag termékek előbb-utóbb visszakerülnek a partokra, beleesnek a tengerbe, a zsinórjuk pedig különösen veszélyes a vadon élő állatokra nézve.

A leeresztett lufikat sok állat élelemnek nézi, emiatt nem ritka, hogy a holtan talált tengeri állatok gyomrában a boncolást követően számos léggömböt találnak. A lufik zsinórja pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy halak, teknősök és más állatok nyakára vagy végtagjaira tekeredjen, megfojtva vagy mozgásképtelenné téve őket.

A manapság oly népszerű fólialufik pedig az elektromos vezetékekbe ütközve áramkimaradásokat, vagy akár tüzet is okozhatnak, amire a kaliforniai tűzoltóságok már sok esetben felhívták a figyelmet.

Vannak, akik szerint a teljes tiltás kicsit erős, ennél lehetett volna finomabban is hozzányúlni a kérdéshez.

„Mi mindig felhívjuk a vásárlóink figyelmét a mottónkra: Ne ereszd el. Súlyozd le. Fújd fel. Élvezd!” – mondja Cheryl McKinney, aki egy partikelléküzletet vezet, és aki nem túl boldog a bevezetett szabályozás miatt.

A tiltás minden típusú lufira vonatkozik, legyen az műanyag, latex, fólia, elbomló, felfújt, vagy leeresztett.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.