Most olvasott cikk
Már több mint tizenötezer eldobható dobozt váltottak ki a Dobozközösség tagjai

Már több mint tizenötezer eldobható dobozt váltottak ki a Dobozközösség tagjai

Dobozközösség

Országszerte 14 városban már 102 étterem döntött úgy, hogy visszaveszi és elmossa azokat a dobozokat, amiben a vendég az ételt elviszi vagy házhoz rendeli, mindezt úgy, hogy az élelmiszer-higiéniai szabályokat is betartja.

A vendég által hozott dobozba a vendéglátóhely alkalmazottja csak nagyon szigorú higiéniai előírások betartása mellett teheti bele az ételt. A HACCP-szabályok kizárólag szemmel láthatóan tiszta edényben engedik meg az étel elvitelét, ráadásul az alkalmazottaknak minden eset után kezet kellene mosniuk az előírások szerint. Mivel sok étteremben ez a déli csúcsidőben kivitelezhetetlen, több vendéglátóhely inkább nem teszi bele a vendég által hozott dobozba az ebédet. Így kénytelenek vagyunk minden fogást eldobható dobozban elvinni, amiért általában pénzt is kell fizetnünk.

Erre a környezetvédelmi problémára kínál megoldást a Rakun Dobozközösség, ami egy cseredobozrendszer. A vendég a Dobozközösséghez csatlakozott éttermekből olyan dobozt kap, amit aztán ha visszavisz, azt az étterem beveszi elmosásra és egy már előzőleg, szabályszerűen fertőtlenített, ugyanilyen dobozba adja ki az aktuális rendelését. A rendszer egy applikációval működik, aminek segítségével a házhoz rendelés is megoldható, a vendég ilyenkor az étterem futárának vissza tudja adni a használt dobozát.

A vendéglátásban is terjed a körforgásos szemlélet

Nem teljesen egyedülálló ez a kezdeményezés, világszerte már több országban is hasonló módszerekkel váltják ki az egyszer használatos elviteles dobozokat. A német Vytal-rendszer már több mint 3500 étteremmel működik, a dán KleenHub pedig a többször használható kávés poharak rendszerét is kiépítette. Az Egyesült Királyság Innovációs Ügynökségének támogatásából létrejött CauliBox Londont hódította meg többször használható elviteles dobozaival.

„Az újrahasznosításnak csak a végső megoldásnak kellene lennie és olyan hulladékokra kellene vonatkoznia, amelyek keletkezését lehetetlen megelőzni. A körforgásos (körkörös) gazdaság lényege nem az újrahasznosítás, hanem az, hogy a termék ne is váljon hulladékká. Az étel elviteléhez és kiszállításához használt dobozok többszöri használata nem lehetetlen, csak egy mosógép kell hozzá és infrastruktúra, ami megakadályozza a dobozok elkallódását. Partnereink biztosítják az előbbit, mi pedig megoldottuk az utóbbit” – mondta dr. Horváth Sarolta környezetvédelmi szakjogász, a Rakun Dobozközösség egyik alapítója.

A Dobozközösség novemberben ünnepelte második születésnapját, a rendszer népszerűségét mutatja, hogy a felhasználói a Rakun-dobozokkal már több mint 15.000 eldobható dobozt váltottak ki, ami körülbelül 630 kg hulladék létrejöttének megelőzését jelenti.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.