Most olvasott cikk
Angliában pusztít a madárinfluenza

Angliában pusztít a madárinfluenza

madárinfluenza

A szigetországban soha nem volt még ennyire pusztító a járvány, a szabadtartású pulykaállomány fele vagy elpusztult, vagy kényszervágásra került.

A British Poultry Council a szárnyasiparra mért csapást “minden bizonnyal elképesztő”-nek írta le. A vezető, Richard Griffiths szerint az országban lévő 1,3 millió szabadtartású pulykából 600.000 elpusztult a járvány következtében vagy a betegségnek áldozatul esve, vagy a megelőző intézkedések következtében, kényszervágás által.

„A kihívás sok időszakos tenyésztőnek, akik kifejezetten az ünnepekre tenyésztenek az, hogy ott vannak a madaraik a farmon, és ha megbetegszenek, négy napon belül az összes elpusztul. Csak hogy egy példát említsek, volt egy farmer 9500 madárral. Az első megbetegedést csütörtök este észlelte, 20 állat elhullott, hétfő délre pedig már az összes madara halott volt” – nyilatkozta Richard Griffiths az Evening Standardnak.

Az Egyesült Királyságban soha nem látott pusztítást végez a madárinfluenza. Úgy tippelik, hogy tavaly október óta 5 és fél millió madár halálát okozták fertőzések, vagy kényszervágás. Ráadásul nemcsak a farmokon tartott, de a vadon élő madarak is veszélynek vannak kitéve. A múlt hónapban érkezett jelentés néhány hattyúról Suffolkban, akik feltehetően szintén a vírus következtében pusztultak el.

Ebben az évben az eddigi legnagyobb madárinfluenza járvánnyal nézünk szembe és a számok egyre csak növekszenek az intenzív gazdálkodású, valamint a szabadtartású farmokon egyaránt. A veszélye annak, hogy az állatok elkapják a betegséget, olyan magas, hogy szükséges a madarak elzárása határozatlan időre

– adott hangot aggodalmának Dr. Christine Middlemiss, az Egyesült Királyság vezető állatorvosa.

A pulykákra rájár a rúd

Angliában az egészben sült pulyka a karácsonyi vacsora egyik attrakciója, éppen ezért döntött úgy a PETA, hogy legelső karácsonyi érzékenyítő animációs filmjükben Toby, egy elárvult pulykakölyök lesz a főszereplő.

Az állatvédő szervezet Anglia legnagyobb mozihálózataiban vetíti majd a kétperces animációt, aminek következtében remélhetőleg sokan megkérdőjelezik, hogy mennyire etikus dolog a szeretet ünnepét állatok millióinak lemészárlásával ünnepelni. Angliában csak decemberben 2 millió pulykát vágnak le az ünnepek miatt.

Habár a madárinfluenza nehezen terjed emberről állatra, nem lehet figyelmen kívül hagyni a veszélyt, amit a folyamatosan mutálódó vírus magában hordoz. A WHO adatai alapján 2003 és 2022 októbere között 868 emberi fertőzésről tudunk, melyek közül 456 végződött halállal.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.