Most olvasott cikk
Elkészült a PETA első karácsonyi reklámja

Elkészült a PETA első karácsonyi reklámja

Peta

A PETA legelső karácsonyi reklámja természetesen az állatok védelméről szól, és a legnagyobb angol mozitermekben is látható lesz.

A pár perces animációs filmben egy Toby nevű pulyka életének alakulását követhetjük nyomon. A film hatására remélhetőleg mindenki fontolóra veszi az ünnepi menü átalakítását.

Hazánkban az egészben sült pulyka nem tartozik a jellemzőbb fogások közé, nálunk inkább a halászlé, a töltött káposzta és természetesen az elmaradhatatlan bejgli kerül terítékre karácsony alkalmából. Az Egyesült Királyságban viszont csak decemberben 2 millió pulykát mészárolnak le a PETA szerint, hogy a feldíszített asztal központi elemeként felszolgálják őket az ünnepi vacsorán.

Toby, a fiatalon megárvult, de szerencsére új családra talált pulyka életét bemutató animációs rövidfilmet Anglia, Skócia és Észak-Írország legnagyobb mozihálózataiban is vetítik majd az előadások előtt, ezáltal számos néző szembesülhet azzal az ellentmondással, hogy a szeretet ünnepén, habár jórészt öntudatlanul, de tengernyi szenvedést okozunk ezeknek az állatoknak.

A PETA első karácsonyi vegán animációs filmjét a Dream Farms kreatív ügynökséggel együttműködve készítette el, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a szigetországban évente lemészárolt 9-11 millió pulyka sorsára.

 

A videó elején Toby anyjával és fajtársaival utazik egy pulykafarm teherautójában, ám amikor adódik egy pillanatnyi lehetőség, a fiatal madarat édesanyja kipenderíti a járműből, ami a biztos halálba szállítja az állatokat.

A magára maradt és megrettent madarat egy olyan család veszi magához, akik nem haszon-, hanem háziállatként tekintenek rá és családtagként szeretik, ahogy teszi azt nagyon sok kutya- és macskatartó teljes természetességgel.

Ahogy telik az idő ismét elérkezik a december, Toby pedig megpillant a tévében egy hirdetést arról a farmról, ahonnan ő megmenekült. A klasszikus pulykavágós jelenetet látva hirtelen pánikba esik és megpróbál elmenekülni, de a család egyik tagja elkapja.

A közönség – és persze Toby – legnagyobb megkönnyebbülésére legközelebb nem az asztalon feltálalva, hanem az asztalnál ülve találkozunk a történet főszereplőjével, amint családja társaságában elkölti a vegán ünnepi vacsorát.

„A béke otthon kezdődik. Kellemes vegán karácsonyi ünnepeket” – olvasható a videó végén.

Hagyományból okozunk szenvedést

A karácsony szelleme és az ünnep üzenete nem is állhatna távolabb attól a szenvedéstől, amit a szentestén elfogyasztott vacsorával okozunk az állatoknak, akikre ételként tekintünk.

A vacsorának szánt madarakat 12-26 hetes korukban mészárolják le, ami a pulykák 10 éves életciklusát tekintve nagyon rövid idő. Az állatokat a lábuknál fogva fellógatják, majd egy vízzel teli medencén húzzák keresztül őket, amibe áramot vezetnek. A kábítás nem mindig jár sikerrel, sok madár még magánál van a kínzást követően, amikor átvágják a torkukat. Ettől a sorstól akarta megmenteni Tobyt az édesanyja, amikor kipenderítette a teherautóból.

Az animációs film hatására remélhetőleg sokan döntenek majd úgy, hogy nem járulnak hozzá azokhoz a borzalmakhoz, amiket a szeretet ünnepére hivatkozva ezeknek a nemes és csodálatos állatoknak okozunk.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.