Most olvasott cikk
Madárinfluenza fenyegeti a német baromfiágazatot

Madárinfluenza fenyegeti a német baromfiágazatot

Madárinfluenza Magyarországon

Németország baromfiállományára jelentős hatással lesz a most kialakuló madárinfluenza, ha nem állítják meg időben. Az északnémet Saxony városban azonosították először a vírust.

A H5N8 madárinfluenza rendkívül ragályos és a háziasított madarakat fertőzi, mint a csirkék, pulykák és kacsák. A farmon lévő összes állatot levágták és a terület karantén alá került, a szociális és védelmi minisztérium elrendelése nyomán.

Az elmúlt években Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és a Cseh Köztársaság is jelentette, hogy madárinfluenza pusztít az országban. Hazánkban ekkor 53.000 baromfit kellett megölni a fertőzés gyanúja miatt. Januárban Németországban egy vadon élő madárnál is azonosították.

A Járványmegelőzési és Járványügyi Központ véleménye szerint a betegség természetes körülmények között a vadon élő vízimadarak közt terjed világszerte és megfertőzheti a háziasított baromfikat is, valamint egyéb madarakat és állatfajokat. Habár nem jellemző, hogy emberre is átterjedne, de néhány esetről már beszámoltak.

Az állattenyésztés és a vírusfertőzés közti összefüggés

A zoonózisok olyan fertőzések, melyek állatról emberre terjednek. Ez elég gyakori jelenség az állattenyészésben, és az állatok és emberek egészségét éppúgy fenyegeti.

A nagyüzemi állattenyésztés táptalajt jelent ezeknek a fertőzéseknek. A tudósok szerint a zsúfolt és egészségtelen életkörülmények, a természetellenes táplálék és az antibiotikumok túlzott használata tehető felelőssé az állattartásban bekövetkezett vírusokért.

„Természetellenes zsúfoltságban élnek bezárva az állatok, korlátozott légtérben, jelentős mennyiségű végtermékkel megerősítve és terjesztve a vírusokat”

– mondta egy tanulmányban Dr. Michael Greger, az Egyesült Államok nemzeti egészségügyi és mezőgazdasági szervezetének igazgatója.

A nagyüzemi állattartásnak vagy az állatok más módon való használatának tulajdonítható vírusok például az E. coli, a kergemarhakór, a sertéspestis, az antibiotikum rezisztencia, a szalmonella és a legutóbb felbukkant COVID-19 koronavírus is.

Utóbbit, a COVID-19 koronavírust múlt héten az Egészségügyi Világszervezet globális járványnak nyilvánította. Eddig 200.000 embert fertőzött meg és 11.000 felett van az áldozatok száma. Az Egyesült Államok mind az ötven államában megerősítették a vírus kitörését és már Magyarországra is elért.

Hozzászólások (1)
  • Az állati eredetű fehérjék beindítják a sejtek burjánzását. Az állati eredetű tej lehet az oka a sok allergiás betegségnek. Stb ( Kína tanulmány c. könyv ) Vannak vegán, tehát növényi eredetű finom élelmiszerek, pl: tofu, növényi tejpor melyeket zabpehellyel stb. lehet reggelire enni, esetleg gyümölcsdarabokkal vagy aszalt gyümölcsökkel , datolyával édesíteni. Az állatokat ma egészségtelen módon tartják, illetve etetik.

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.