Most olvasott cikk
Ijesztő, mennyi állatot vágtak le tavaly Magyarországon

Ijesztő, mennyi állatot vágtak le tavaly Magyarországon

Levágott állatok száma Magyarországon 2022

Közel kilenc év után először csökkent százezer alá a levágott marhák száma, de sertésből és csirkéből is sokkal kevesebbet öltek le, mint a 2021-es évben – derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adataiból.

A magyarországi vágóhidakon 97,9 ezer szarvasmarhát vágtak le 2022-ben, 10,4 százalékkal kevesebbet az előző évinél, sertésből 4 millió 532 ezret, ez 6,9 százalékos csökkenés, baromfiból pedig 207,8 milliót, ami 11 százalékkal marad el a 2021. évitől, számolt be róla az MTI.

Megdöbbentő adat, hogy a baromfik túlnyomó részét (84 százalékot) a csirkék tették ki, egészen pontosan 175,1 milliót vágtak, ám a nagy szám ellenére is 5,8 százalékkal kevesebbet az előző évinél. A baromfifélék csoportjában a liba- és a kacsavágás jelentősen, 35 és 37 százalékkal esett vissza, a pulykavágás pedig 10 százalékkal csökkent 2021-hez viszonyítva.

A magyarországi vágóhidakon tavaly levágott 4,5 millió sertésből 60 ezer volt anyakoca, ez is 25,5 százalékkal esett vissza a tavalyi évhez képest.

Szarvasmarhából 97,9 ezret vágtak le tavaly, 62 százalékuk tehén, 19 százalékuk bika volt. A tehenek vágása 9,5 százalékkal, az üszőké (nőstény szarvasmarhák, amelyek még nem hoztak utódot – a szerk.) 4,4 százalékkal, a bikáké 13,7 százalékkal csökkent darabszámban 2021-hez képest.

Juhból 42,4 ezret vágtak le 2022-ben, ez 12 százalékos éves csökkenés, anyajuhból pedig több mint 5400-at öltek le.

Vegán aktivisták az élőállat-szállítás ellen, Kiskunfélegyháza, 2021. 08. 11.
Élőállat-szállítás elleni vegán demonstráció Kiskunfélegyházán. / Fotó: Bakó Mihály

Növekvő nyomás a magyar húsiparon

A húsipart érintő jelentős visszaesések valószínűleg nemcsak a közeli háborúnak, az inflációnak, vagy éppen a növekvő gazdasági válságnak köszönhető, hanem a hazánkban is egyre erősödő etikai vegán mozgalom térnyerésének.

A közelmúltban több állatvédő csoport is leleplező felvételeket tett közzé magyar böllérfesztiválokról, nyílt disznóvágásokról és magyar élőállat-szállító kamionokról, melyeken egyaránt az látszik, hogy az országban mindenfelé vannak állatjóléti visszaélések.

A Prove.hu is beszámolt arról az V. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon és XXI. Nemzetközi Böllérversenyen történt esetről, amin állatjogi aktivisták levideózták, hogy a résztvevők egy még élő sertést kezdtek el perzselni, többszöri sikertelen ölési kísérlet után.

Ám nem ez volt az egyetlen eset, korábban egy másik disznóvágás rendezőit 500.000 forintos pénzbírsággal sújtották, ugyanis az állatokkal különösen kegyetlenül bántak.

2022-ben az ország legnagyobb vágóhídjánál tartottak látványos demonstrációt az állatjogi aktivisták, akik felhívták a figyelmet a hosszú utaztatással járó szenvedésre.

Februárban pedig egy jelentős húsipari vállalat által szponzorált futóversenyt nyert meg egy vegán zenész és sportoló, aki a sajtó előtt „A húsipar Auschwitz” feliratú pólóban jelent meg a dobogó tetején.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.