Most olvasott cikk
Vegyi anyagokat szállító szerelvény siklott ki Ohióban, állatok is veszélybe kerültek

Vegyi anyagokat szállító szerelvény siklott ki Ohióban, állatok is veszélybe kerültek

A szerencsétlenséget követően sokan fejfájásról, fájó torokról, émelygésről számoltak be és több ezer állatot is érinthet a szennyezés.

Február 3-án egy több mint 100 vagonból álló Norfolk Southern tehervonat sodródott ki az Ohio állambeli East Palestine városában.

A vonatszerencsétlenségben érintett körülbelül ötven vagonból húszban különösen veszélyes vegyi anyagokat szállítottak, többek között vinil-kloridot, a polivinil-klorid (PVC) gyártásához szükséges, erősen mérgező hatású anyagot is.

A vegyület köztudottan súlyos egészségügyi kockázatot jelent az emberekre nézve, számos ráknak, köztük egy ritka és agresszív májráknak is az okozója, de összefüggésbe hozható a leukémiával és a limfómával is.

A kisiklás okát egyelőre nem tudni, szerkezeti hibát eddig nem észleltek. Személyi sérülésről nem érkezett jelentés. A szerencsétlenséget követő napon (szombat) a polgármester szükségállapotot rendelt el és a baleset egymérföldes körzetében élőket ideiglenesen kitelepítették robbanásveszély miatt.

A Plant Based News beszámolója szerint február 6-án egy irányított égetést hajtottak végre, hogy elkerüljék a gyúlékony vegyi anyagok esetleges berobbanását. A tűz következtében a környéket sűrű, fekete füsttenger borította be.

A környező területet evakuálták, a lakosokat egy helyi iskolában és a közösségi központban helyezték el, a baleset helyszínétől távolabb élőket pedig arra kérték, maradjanak lakásaikban. Emellett azt tanácsolták mindenkinek, biztonsági okokból inkább palackozott vizet igyanak. Február 8-án minden lakó visszatérhetett otthonába.

A lakosok közül sokan émelygésre, fejfájásra, torokfájásra, a szemek égető érzésére panaszkodtak a katasztrófát követően. Egyelőre nem tudni, hogy a levegőbe, talajvízbe és termőföldre jutott vegyi szennyeződésnek milyen hosszú távú következménye lesz a kisváros lakosainak egészségére.

Az állatokat és érinthette a mérgezés

A szerencsétlenséget követő napokban 3500 hal pusztult el a környékbeli folyókban és forrásokban. Tizenként faj is érintett lehet a pusztulásokban.

Mary Mertz, az Ohiói Természeti Erőforrások Hivatalának igazgatója szerint egyelőre nincs bizonyíték rá, hogy szárazföldi állatok is áldozatul estek volna a vegyi szennyeződésnek.

A lakosok beszámolói viszont más képet festenek a helyzetről. Sokan jelentik, hogy háziállataik láthatóan érintettek a vonatszerencsétlenség által.

Taylor Holzer, aki egy tucat állattal osztotta meg otthonát – köztük számos rókával is – úgy nyilatkozott, hogy a rókák arca feldagadt, szemük pedig könnyezett. Egyik kedvence, akit nem sikerült időben evakuálnia – a hölgy elmondása szerint későn értesült a felhívásról – nagyon hirtelen pusztult el.

„Sebesen romlott az állapota. Váratlanul és pillanatok alatt összeesett. Pislogni sem tudott, miközben elpusztult a karjaimban” – mondja Taylor.

Egy másik hölgy, Andrea Belden, aki Taylorral ellentétben időben értesült az evakuálásról, kétéves macskáján vette észre, hogy valami nincs rendben, annak ellenére, hogy az állat a két héttel korábbi állatorvosi vizsgálat alapján jó egészségnek örvendett.

Cicája légzése nehézkessé, láthatóan megterhelővé vált, és az állat nem mozgott. Később kiderült, hogy minden bizonnyal egy megbúvó genetikai szívelégtelenség jött elő nála, amit a vinil-klorid mérgezés hozott a felszínre.

A 11.000 dollárosra dagadt állatorvosi számlát a Norfolk Southern nem szándékozta kifizetni, mivel „nem vészhelyzetről” volt szó, Beldenék viszont nem tudták tovább állni a költségeket, a macska állapota pedig nem javult, így az altatás mellett döntöttek. A vasúttársaság azóta felvette a nővel a kapcsolatot.

A vonatbaleset által sújtott területen élők részére ezen a linken lehet adományokat küldeni.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.