Most olvasott cikk
Az EU fellép a zöldmosás ellen: betiltják a megtévesztő környezetbarát címkéket

Az EU fellép a zöldmosás ellen: betiltják a megtévesztő környezetbarát címkéket

EU zöldre mosás szabályozását tervezi

Egy új EU-s rendelet szerint azok a termékek és szolgáltatások, amik magukat környezetbarátnak állítják be, mostantól kötelesek ezt bizonyítani. Méghozzá nem is akárhogyan: például a sokat vitatott karbonkreditekre nem lehet majd többé klímasemleges állításokat alapozni.

„Az EU szeretne véget vetni a zöldmosásnak, illetve több tájékoztatást nyújtani a fogyasztóknak az általuk vásárolt termékek tartósságáról” – áll az Európai Parlament közleményében.

A zöldmosás egy olyan marketingstratégia, amivel a cégek a szolgáltatásaikat vagy termékeiket igyekeznek a valóságosnál sokkal környezetbarátabbnak beállítani. Ez történhet reklámok, címkék vagy egyéb állítások formájában.

Az új szabályozás a közlemény szerint be fogja tiltani „a termékekre vonatkozó általános környezetvédelmi állítások bizonyíték nélküli használatát”, „az olyan állításokat, hogy egy termék semleges, csökkentett vagy pozitív hatással van a környezetre, mivel a gyártó ellensúlyozza a kibocsátást”, valamint „a fenntarthatósági címkéket, amelyek nem jóváhagyott tanúsítási rendszereken alapulnak vagy nem állami hatóságok által létrehozottak”.

Nincs több zöldmosás az EU-ban?

Az új szabályozás sok gyakran használt, környezetvédelemmel kapcsolatos kifejezésre kiterjed. Nem lehet majd például a „környezetbarát”, „természetes”, „biológiailag lebomló”, „klímasemleges” vagy „öko” szavakat használni anélkül, hogy a cégek ezeket alátámasztanák.

Az „ellensúlyozásról” szóló szabályozás pedig a sokat vitatott karbonkreditek rendszerére vonatkozik. A karbonkreditek lényege, hogy az üvegházgázokat kibocsátó cégek kreditek megvásárlásával valahol máshol a világon kompenzálhatják azt. Egyre több azonban a bizonyíték rá, hogy ezek a rendszerek nem sokat érnek, sőt, még gyorsíthatják is a klímaváltozást.

A tavaly megjelent, zöld állításokról szóló irányelv miatt sok kritika érte az EU-t, amiért az „nem elég szigorú” a zöldmosást elkövető cégek ellen. A javaslat nem terjedt ki ugyanis sem a „karbonsemleges” fogalom használatának tiltására, sem a karbonkreditek használatára, illetve nem kötelezte a cégeket az állításaik alátámasztására sem.

Ennek fényében ígéretesnek mutatkozik az új rendelet, ami az Európai Parlament sajtóközleménye szerint a zöld állításokról szóló irányelvet kiegészítve fog működni.

Az irányelven és az új rendeleten túl az EU ehhez kapcsolódó intézkedései közé tartozik a környezetbarát tervezés, aminek alapján „az EU minimumszabályokat akar bevezetni a termékfejlesztésben, hogy a piacon lévő szinte valamennyi termék fenntartható, tartós és környezetbarát legyen”, valamint a javításhoz való jog, amivel „az EU garantálni szeretné a fogyasztók jogát a termékek javításához, és támogatná a javítást a kidobás és új termékek vásárlása helyett”.

Az EU-tagállamoknak két évük van az új irányelv jogszabályrendszerbe ültetésére, így a változtatások 2026 végétől lépnek majd életbe.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.