Most olvasott cikk
Krémes mogyoróvajas hummusz

Krémes mogyoróvajas hummusz

mogyoróvajas krémes hummusz receptje

A mogyoróvajas hummusz egy nagyon izgalmas változata a már jól ismert csicseriborsókrémnek, amelyben a tahinit, vagyis a szezámkrémet krémes mogyoróvaj váltja fel.

Ha már mestere vagy a hagyományos hummusznak, akkor itt az ideje, hogy egy kis csavart vigyél bele. Rengeteg variációja létezik a csicseriborsókrémnek, például céklás, paprikás, pikáns, citromos vagy tökmagos. Az alábbi receptben egy kis mogyoróvajjal bolondítottuk meg a hagyományos receptúrát.

A krémes mogyoróvajas hummusz titkai

A legjobb eredményt az előre beáztatott és otthon főzött csicseriborsóból kapjuk, de néhány trükkel a konzerves is tökéletesen megfelel. A konzerves csicseriborsót érdemes átmosás után 20 percig főzni szódabikarbónás vízben, így sokkal krémesebb végeredményt fogsz kapni. Természetesen ha kevés időd van és nem zavar, hogy nem lesz extrán krémes, ezt a lépést elhagyhatod.

Amint átszűrted a csicseriborsót, a sima hummusz érdekében érdemes a szemmel látható héjat leszedni, vagy ha sok az időnk és a türelmünk, akkor az összeset is eltávolíthatjuk. Ez az ízén nem változtat, így ezt a lépést el is hagyhatod.

A másik titkos összetevő, amitől igazán könnyed és krémes lesz, az a végén hozzáturmixolt jégkocka, így ha éppen van a fagyasztódban pár jégkocka, ezt a lépést ne hagyd ki.

A további krémességért ebben a receptben nem a tahini, hanem a mogyoróvaj felel. Ebből érdemes cukormentes és hozzáadott olajtól mentes változatot vásárolni, ha van rá lehetőségünk. Ilyen fajta mogyoróvajat bioboltokban vagy szupermarketek egészséges részlegén lehet kapni.

Hozzávalók:

3-4 adaghoz

  • 240 gramm (egy konzerv) főtt csicseriborsó
  • 2 evőkanál (lehetőleg cukormentes) mogyoróvaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb jégkocka
  • olívaolaj (opcionális a tálaláshoz)

Elkészítés:

Opcionális lépések:

Ezek a lépések opcionálisak, de a krémes mogyoróvajas hummusz érdekében érdemes kipróbálni őket.

  1. Ha konzervs csicseriborsót használsz, főzd elő fél teáskanál szódabikarbónával 20 percig. Ezután tedd hideg vízbe és dörzsöld át, hogy a legtöbb héját el tudd távolítani.
  2. A fokhagymagerezdeket vágd durva darabokra – egy gerezdet kb. négybe. Hevíts fel kevés olívaolajat egy serpenyőben, dobd rá a fokhagymát, és pirítsd fél percig. Ezt a lépést akkor végezd el, ha nem szereted a nyers fokhagyma ízét vagy nem szeretnéd, hogy ez domináljon.

A hummusz elkészítése:

  1. A csicseriborsót tedd a turmixgép késes aprítójába, és add hozzá a mogyoróvajat, a fokhagymát, a citromlevet, a sót és a római köményt.
  2. Addig turmixold, amíg teljesen krémes nem lesz. Időnként állítsd meg és kapard le a mixer falára ragadt hummuszt, majd turmixold tovább.
  3. Kóstold, és tegyél még hozzá citromlevet, mogyoróvajat, római köményt vagy sót, ha szükségesnek érzed.
  4. Az extra könnyűségért dobj bele 1-2 jégkockát, és ezzel is turmixold krémesre.
  5. Tálaláskor opcionálisan locsold meg olívaolajjal, díszítsd friss zöldfűszerrel vagy egész csicseriborsóval és tálalj mellé pirítóst, friss nyers zöldséget vagy pitát.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.