A mogyoróvajas hummusz egy nagyon izgalmas változata a már jól ismert csicseriborsókrémnek, amelyben a tahinit, vagyis a szezámkrémet krémes mogyoróvaj váltja fel.
Ha már mestere vagy a hagyományos hummusznak, akkor itt az ideje, hogy egy kis csavart vigyél bele. Rengeteg variációja létezik a csicseriborsókrémnek, például céklás, paprikás, pikáns, citromos vagy tökmagos. Az alábbi receptben egy kis mogyoróvajjal bolondítottuk meg a hagyományos receptúrát.
A krémes mogyoróvajas hummusz titkai
A legjobb eredményt az előre beáztatott és otthon főzött csicseriborsóból kapjuk, de néhány trükkel a konzerves is tökéletesen megfelel. A konzerves csicseriborsót érdemes átmosás után 20 percig főzni szódabikarbónás vízben, így sokkal krémesebb végeredményt fogsz kapni. Természetesen ha kevés időd van és nem zavar, hogy nem lesz extrán krémes, ezt a lépést elhagyhatod.
Amint átszűrted a csicseriborsót, a sima hummusz érdekében érdemes a szemmel látható héjat leszedni, vagy ha sok az időnk és a türelmünk, akkor az összeset is eltávolíthatjuk. Ez az ízén nem változtat, így ezt a lépést el is hagyhatod.
A másik titkos összetevő, amitől igazán könnyed és krémes lesz, az a végén hozzáturmixolt jégkocka, így ha éppen van a fagyasztódban pár jégkocka, ezt a lépést ne hagyd ki.
A további krémességért ebben a receptben nem a tahini, hanem a mogyoróvaj felel. Ebből érdemes cukormentes és hozzáadott olajtól mentes változatot vásárolni, ha van rá lehetőségünk. Ilyen fajta mogyoróvajat bioboltokban vagy szupermarketek egészséges részlegén lehet kapni.
Hozzávalók:
3-4 adaghoz
- 240 gramm (egy konzerv) főtt csicseriborsó
- 2 evőkanál (lehetőleg cukormentes) mogyoróvaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál római kömény
- só
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb jégkocka
- olívaolaj (opcionális a tálaláshoz)
Elkészítés:
Opcionális lépések:
Ezek a lépések opcionálisak, de a krémes mogyoróvajas hummusz érdekében érdemes kipróbálni őket.
- Ha konzervs csicseriborsót használsz, főzd elő fél teáskanál szódabikarbónával 20 percig. Ezután tedd hideg vízbe és dörzsöld át, hogy a legtöbb héját el tudd távolítani.
- A fokhagymagerezdeket vágd durva darabokra – egy gerezdet kb. négybe. Hevíts fel kevés olívaolajat egy serpenyőben, dobd rá a fokhagymát, és pirítsd fél percig. Ezt a lépést akkor végezd el, ha nem szereted a nyers fokhagyma ízét vagy nem szeretnéd, hogy ez domináljon.
A hummusz elkészítése:
- A csicseriborsót tedd a turmixgép késes aprítójába, és add hozzá a mogyoróvajat, a fokhagymát, a citromlevet, a sót és a római köményt.
- Addig turmixold, amíg teljesen krémes nem lesz. Időnként állítsd meg és kapard le a mixer falára ragadt hummuszt, majd turmixold tovább.
- Kóstold, és tegyél még hozzá citromlevet, mogyoróvajat, római köményt vagy sót, ha szükségesnek érzed.
- Az extra könnyűségért dobj bele 1-2 jégkockát, és ezzel is turmixold krémesre.
- Tálaláskor opcionálisan locsold meg olívaolajjal, díszítsd friss zöldfűszerrel vagy egész csicseriborsóval és tálalj mellé pirítóst, friss nyers zöldséget vagy pitát.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.