Most olvasott cikk
Több mint egymillióval nőtt a brit vegánok száma egy év alatt

Több mint egymillióval nőtt a brit vegánok száma egy év alatt

tavaly 1 millióval nőtt vegánok száma Egyesült Királyásgban

Az Egyesült Királyság felnőtt lakosságának közel 5 százaléka követ növényi alapú étrendet. A tavalyi évben több mint egymillió brit váltott teljes mértékben növényi étrendre. Ennek tudható be a nagymértékű növekedés a brit vegánok számában. A teljesen növényi étrendet követők mellett sokan vannak még vegetáriánusok, peszkatáriánusok és olyanok is, akiknek eltökélt szándéka, hogy húsmentes módon táplálkozzanak.

A Finder nevű pénzügyi vállalkozás idén is utánajárt a brit lakosok táplálkozási szokásainak és terveinek – írta meg a Vegconomist. A reprezentatív felmérés elvégzésével a Censuswide céget bízták meg, akik 2000 – az Egyesült Királyságban élő – 18 éven felüli fogyasztót kérdeztek meg. A felmérésből kiderül, hogy a brit vegánok száma egy év alatt közel a duplájára, 1,4 millió emberről 2,5 millióra emelkedett.

A felmérésből a következő kulcsadatok olvashatók ki:

  • Az Egyesült Királyságban 2024-ben körülbelül 2,5 millió vegán él, ami a felnőtt lakosság 4,7 százalékát jelenti.
  • Egy éven belül ez az érték 1,1 milliós növekedést jelent.
  • Vegetáriánusokból 3,1 millió él az országban, ami a lakosság 5,8 százaléka.
  • Peszkatáriánusokból 3 millió található az Egyesült Királyságban, ez 5,7 százaléka a lakosságnak.
  • Jelenleg az ország lakosságának 16 százaléka (8,6 millió ember) táplálkozik húsmentesen.*
  • 2024-ben 6,4 millió brit tervezi elhagyni étrendjéből a húst, ami azt eredményezheti, hogy 2025-re közel 15 millió brit táplálkozhat húsmentesen.
  • A Z generációsok több mint a fele tartozhat majd bele ebbe a kategóriába 2025-re.

*A Finder a felmérésben a peszkatáriánus étrendet is a húsmentes táplálkozási típusok közé sorolja, ami vitatható, hiszen a halhús ugyanúgy állati hús, mint a marha vagy a csirke.

London a brit vegánok fellegvára

A fővárosban öt lakosból legalább egy vegán, vegetáriánus vagy peszkatáriánus. Amennyiben a húst elhagyni vágyók mind betartják az elhatározásukat, 2025-re a főváros lakóinak 39 százaléka tartozhat a felmérés szerint valamelyik definiált húsmentes csoportba, vagyis gyakorlatilag minden ötödik londoni lakosból kettő.

Az oldalon azért megjegyzik, hogy nem valószínű, hogy mindenki sikeresen betartja az étrendi változásokra vonatkozó elképzeléseit. Amennyiben viszont így történne, akkor az ország felnőtt lakosságának 28 százaléka, közel egyharmada lenne vegán, vegetáriánus vagy peszkatáriánus 2025-ben.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.