Most olvasott cikk
Egy új állatvédő kampány szerint ha halat eszel, akár macskát is ehetnél

Egy új állatvédő kampány szerint ha halat eszel, akár macskát is ehetnél

Az interaktív plakát attól függően változik, hogy milyen szögből nézünk rá. Egyik esetben hal, a másikban egy macska hever a halpult mögött álló eladó kezében.

A társállatokkal és a haszonállatokkal való merőben eltérő bánásmód közötti különbségre hívja fel a figyelmet a PETA új plakátkampánya, melyben egy halas pult látható. Az eladó kezében hol egy hal, hol egy macska fekszik, attól függően, honnan nézzük a plakátot.

„Lásd más fényben a dolgokat” – olvasható az angol szójátékkal (sea-see) megspékelt felirat a kép alatt. „Tisztelj minden életet. Légy vegán” – zárul a felhívás.

A Cleethropesban, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb halfeldolgozó városában kihelyezett plakát sok negatív kommentet generált.

Volt, aki „betegesnek” nevezte a fricskát, hiszen „macskát nem eszünk”, de olyan járókelő is akadt, aki azzal igyekezett visszavágni az állatvédő szervezetnek, hogy ezzel csak arra emlékeztették, hogy ma egyen egy jó fish and chipset.

A kampány célja, hogy rávilágítson a fajizmus (speciesism) hitrendszerének következetlen értékrendszerére. Arra az attitűdre, hogy egyes fajokat családtagként, másokat pedig termékként kezelünk, pusztán csak azért, mert bizonyos faj képviselői.

A halak érzelmekkel rendelkező állatok, akik képesek megélni a fájdalmat, pontosan úgy, ahogy a társállataink, ennek ellenére a halászok kiszakítják őket az óceánból, ahol megfulladnak, és úgy belezik ki őket, hogy még maguknál vannak. Mindenki megérdemli az erőszaktól való védelmet. Erre szeretnénk emlékeztetni a grimsbyi lakosokat, hiszen a tengeri állatok is élni szeretnének, nem pedig vacsoraként végezni

– nyilatkozta Elisa Allen, a PETA alelnöke.

„Szeretnénk, ha az emberek elgondolkodnának azon, hogy a halaknak ugyanolyan képességük van a fájdalom és a szenvedés megélésére, mint egy macskának, vagy egy kutyának” – mondja Jennifer White a PETA-tól. „Ez végső soron a fajizmusról szól, ami az a téves hiedelem, hogy egyes fajok fontosabbak más fajoknál, és az emberek ezzel igazolják az állatokkal való rossz bánásmódot” – folytatta.

Mike Cohen, a National Federation of Fishermen’s Organisations (Halászok Egyesületének Országos Szövetsége) érthető módon nem volt elragadtatva a PETA legújabb akciójától. Véleménye szerint legjobb esetben is kétséges, hogy a halak ugyanúgy megélik a fájdalmat, mint az emlősök. Emellett a tenger gyümölcseit egészséges és alacsony szénlábnyommal rendelkező élelmiszerforrásnak tartja.

„Talán jobb lenne, ha hagynánk, hogy az emberek maguk döntsenek, ahelyett, hogy buta tényeket nyomtatunk poszterekre” – minősítette az akciót.

Néhány nappal korábban számoltunk be egy új kutatásról, amely azt bizonyította, hogy a halak érzelemvilága sokkal összetettebb annál, mint amit a legtöbben nekik tulajdonítunk. A túlhalászat pedig nagyon súlyos probléma, amely következményei mindenkire hatással lesznek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.