Most olvasott cikk
Nem bizonyult tartósnak a bikaviadalok betiltása Mexikóvárosban

Nem bizonyult tartósnak a bikaviadalok betiltása Mexikóvárosban

Mexikóvárosban feloldották a bikaviadalokra vonatkozó tiltást

Lesöpörte az asztalról a legfelsőbb bíróság az egy évvel korábbi döntést, így kérészéletű volt a bikaviadalok betiltása Mexikóvárosban. Az állatvédők már gondolkodnak a következő lépésen. Szeretnék elérni, hogy ne kelljen több bikának szenvednie pusztán a látványosság kedvéért.

A mexikói állatvédők számára igazi örömünnep volt 2022 júniusa. Ekkor ugyanis egy bíró úgy határozott, hogy helyt ad a Justicia Justa állatvédő szervezet panaszában megfogalmazottaknak. A beadványban kifejtették, hogy a bikaviadalok betiltása elengedhetetlen annak fényében, hogy az egyértelműen állatkínzásnak minősíthető. Ez a bizonyos bíró pedig egyetértett, és be is tiltotta ezeket a rendezvényeket Mexikóvárosban.

Mindez persze nem volt előzmény nélküli. 2022 elején Sinaloa is feliratkozott az mexikói államok sorába, ahol többé nem kell közönség előtt szerepelniük és meghalniuk a bikáknak. A kongresszus ugyanis egyhangúlag megszavazta azt a törvénykiegészítést, amely többek között ezt a látványsportot is állatkínzásnak minősíti. Sinaloa előtt négy állam – Sonora, Guerrero, Coahuila, Quintana Roo – voksolt már a bikaviadalok betiltására.

A legfelsőbb bíróság nem értett egyet

A mexikóvárosi döntés azért volt különösen nagy lépés állatvédelmi fronton, mert a város bikaviadal-arénája a legnagyobb a világon. Akár 40 ezer fős tömeg is megtekintheti az ott megrendezett eseményeket. És pontosan ezért tekinthető nagy visszalépésnek a legfelsőbb bíróság friss döntése. Megszavazták ugyanis, hogy folytatódhassanak a bikaviadalok az ország fővárosában – számolt be az Associated Press hírügynökség.

A határozat előtt értetlenül állnak az állatvédők, köztük Jorge Gaviño is, aki a mexikóvárosi kongresszus egyik tagja. Gaviño korábban három helyi intézkedést is szorgalmazott a bikaviadalok ellen – sikertelenül. Kifejtette, hogy a bírósági tilalom feloldása az állatok jogainak megtépázását jelenti. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, ez nem tántorítja el őt és több állatvédő szervezetet attól, hogy a bikaviadalok betiltásán dolgozzanak a továbbiakban is.

„Előbb-utóbb el fogjuk érni azt a cél, amit kitűztünk magunk elé” – szögezte le. Hozzátette, egyre kisebb társadalmi kör érdeklődik ezen események iránt, egyre többen döbbennek rá, hogy ami az arénákban folyik, az állatkínzás. Állítását alátámasztja egy 2013-as felmérés, amely szerint a mexikóiak 73 százaléka ellenzi a bikaviadalokat.

A bikaviadalok betiltása egyelőre Spanyolországban sem sikerült

Tavaly hatályba lépett egy új, ám kissé féloldalas, elsősorban háziállatokra koncentráló állatjóléti törvény Spanyolországban. Ennek segítségével szeretnék visszaszorítani az impulzus-állatvásárlásokat, valamint szigorúbban bírságolnák az állatkínzást is. Az állatvédők azonban nehezményezik, hogy a bikaviadalokról szemérmesen hallgatnak az új szabályok.

A bikaviadal mélyen gyökerező része a spanyol kulturális örökségnek. A kormány vélhetően ezért nem forszírozta az erre vonatkozó szigorításokat, a teljes tiltásról nem is beszélve.

Spanyolország és Mexikó mellett számos más országban rendeznek még bikaviadalokat, például

  • Franciaországban,
  • Portugáliában,
  • Venezuelában,
  • Kolumbiában,
  • Ecuadorban és
  • Peruban.

A betiltás mellett tette azonban le a voksát Argentína, Kuba, Olaszország és az Egyesült Királyság is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.